Либия: новите приключения на неуловимите
Либия: новите приключения на неуловимите / снимки: Reuters, архив

Когато гледаме кино и в някой напрегнат момент главният герой трябва бързо да обезвреди заложена бомба, вече знаем: среже ли вярната жичка, часовникът, отмерващ последните 15 секунди вече към 5 минути екранно време, ще спре. Но среже ли погрешната, всичко ще хвръкне във въздуха, а което не хвръкне, ще го връхлети облак от радиация и други неприятности.

Горе-долу така може да се опишат и последиците от "малката победоносна война" в Либия: Силите на Доброто отидоха там да подкрепят демонстрантите, които бяха видели какво става у съседите и също поискаха демокрация, но в резултат на цялата тази борба за свобода, равенство и братство десетина съседни държави са изправени пред гражданска война. Не стига това, ами из цялата страна, че и навън се пръснаха оръжия в астрономически количества. И стари, и нови, внезапно появили се там.

Вицепрезидентът на Международната кризисна група Ален Делетроз заяви в интервю за "Комерсант", че дестабилизация застрашава в момента не само Либия, но също и Нигер, Мали, Чад, Буркина Фасо, Алжир, Мавритания, Централноафриканската република, Демократична република Конго и Судан.

Либия новите приключения на неуловимите
netinfo

Виновник естествено е неуловимият Кадафи с неговите туареги. Преди си имахме работа с неуловимия Бин Ладен, а тази година, във връзка с внезапната му кончина, за Велик и Ужасен Неуловим Терорист бе назначен сваленият полковник. С този негов маниер да се облича безспорно не е лесно да бъде неуловим, но той все някак ще се справи с проблема. Или ще му помогнат "кадафистите", описани от споменатия Делетроз като "прекрасно въоръжени, подсигурени с пари и модерни свързочни средства"; последният убедено твърди, че "с тях покой няма да има нито в Либия, нито в съседните държави".

Това обаче не е всичко, с което разполагат в момента Силите на Злото и Екстравагантните Тоалети. Делетроз уверява, че сред привържениците на полковника има и прекрасно въоръжени туареги, "войнствени чергари, които не признават граници, а като се задействат и парите на Кадафи, нещата ще стигнат направо до гражданска война".

Либия новите приключения на неуловимите
netinfo

Заради това, че не признават граници, чергарите са в конфликт с всички правителства в държавите, удостоени досега с техни посещения. А една от суданските антиправителствени групировки, нарекла се твърде оригинално "Движение за справедливост и равенство", свари вече да повоюва тук-там за Кадафи и да се върне в Дарфур с пари, оръжия и нови компютри, на които бойците явно няма да си джиткат "Енгри бърдс".

Судан обаче не е единствената страна, в която се изсипаха оръжия от Либия. Намазаха мнозина - ето че и Хамас в ивицата Газа разтревожи израелци и египтяни, като се сдоби с нов източник и нов маршрут за оръжейни доставки. Основните идваха преди от Иран, но днес в Газа нахлу вълна от либийски оръжия, докарвани през тунелите от Египет.

Не е изключено впрочем, че Хамас ще трябва да се конкурира за либийските благини с една нова групировка, окопала се точно на "оръжейния маршрут", минаващ през Синай: там се завъди "Синайска Ал Кайда", която активно развива връзки с бедуинските племена. Какво ще си оспорват ли? Ами много работи: от арсеналите на Кадафи например са изчезнали 20 хиляди зенитни ракети, изстрелвани от рамо - от стари "Стрели" до по-нови "Игли" руско производство.

Либия новите приключения на неуловимите
netinfo

С помощта на тези макар и поостарели преносими зенитни ракетни комплекси (ПЗРК) ще може да се обяви за "ноу-флай зоун" цяла Северна Африка и по-голямата част от Близкия изток. И ако със старите "Стрели" може да се свалят търговски авиолайнери, то "Иглите", купени от Кадафи преди около 7 години, при все че са малобройни, представляват заплаха и за модерните бойни самолети.

Любопитно е, че първият сигнал за изчезването на двайсетина хиляди нараменни ракети дойде от представители на правозащитната организация "Хюман райтс уоч". По-рано проблемите на либийското население, бомбардирано от НАТО, не будеха у тях тъй силен интерес, но този път Петер Бокхарт, шеф на звеното за извънредни ситуации в организацията, сериозно се разтревожи. Дори отлетя за Триполи, за да провери лично колко ракети са се "изпарили".

След като се нагледа на опустели складове, Бокхарт остро разкритикува Барак Обама - в Либия трябвало да бъдат пратени американски войски, за да отнемат своевременно от демократичния народ победител тъй вредните преносими революционни завоевания, защото "попадне ли оръжието в погрешни ръце, ще бъдат застрашени всички въздушни връзки в региона". Наистина, установките "Игла" са портативни дотам, че всеки желаещ може да нарами една и да впери в небето мечтателен поглед в изчакване на самолет. И щом в региона блуждаят вече към 20 хиляди бройки, ще има за всички.

Либия новите приключения на неуловимите
netinfo

Впрочем, ако се случи нещо неприятно с изстрелване на ПЗРК, със сигурност незабавно ще изкарат виновен не Обама, нито НАТО, а Кадафи. Няма никакво съмнение, стига да си припомним как туарегите, общо взето укротени от него през последните десетилетия, станаха поредната "регионална заплаха". Как така бойките чергари, лоялни към полковника, са се превърнали в "прекрасно въоръжени" и безмерно богати дестабилизатори на региона? Историята най-вероятно ще премълчи това.

Защото Кадафи през последните години не бе превъоръжавал мащабно никого от своите поданици - за да избегне конфликти, той пазеше баланса между различните племена в Либия. Дори арсеналите, които отвори преди няколко месеца за лоялното население, не съдържаха нищо "най-ново". Но ако целиш да кажеш голяма дума и да демонизираш туарегите, няма пречка верните калашници и армейски радиостанции, останали още от съветско време, да бъдат повишени в звание и представени като "супероръжие".

Възможен е обаче и друг вариант. Единствените "най-нови" оръжия, използвани в конфликта, са онези, които французите хвърляха с парашут на въстаниците в различни райони на Либия. В чии ръце са попаднали всъщност? В кого ще се целят с тях? За жалост, скоро ще разберем . . . (БТА)