Леко понижение на Индекс МОИТЕ ПАРИ през ноември
Леко понижение на Индекс МОИТЕ ПАРИ през ноември / netinfo

През ноември стойността на Индекс „МОИТЕ ПАРИ” достигна ниво от 7.85%. Годишният процент на разходите (ГПР) по най-добрите стандартни оферти на банките включени в него намалява с 4 базисни пункта. Така отново се подкрепя низходящия тренд на цените по ипотечни кредити.

Върху актуалната стойност на индекса влияние оказват промените по офертите на шест от включените в него банки. През този месец банките, които подобряват своите оферти са четири, а тези които ги влошават само две.

Първата банка, която подобрява своите условия прави това, като намалява таксата си за разглеждане на документи от 55 лв. на 20 лв. Това намалява ГПР по най-добрата й стандартна оферта с 25 базисни пункта до 8.21%.

При втората банка, подобрението в най-добрата оферта се дължи на по-ниски лихви, а при третата на по-ниска застраховка „Имот”. Тя се намалява от 0.65% на 0.15%. Намалението от 50 базисни пункта резултира, като ГПР по офертата намалява с 28 базисни пункта спрямо офертата от месец октомври.

Четвъртата от банките подобряващи условията си постига това, като по-най добрата си стандартна оферта тя предлага промоционален срок и промоционална лихва.

Анализът на банките, влошаващи своите най-добри оферти показва следното състояние:

Първата от тях покачва таксата си за усвояване на кредита от 1.25% на 1.75%. това резултира, като най-добрата оферта на банката вече е с 11 базисни пункта по-скъпа.

Втората въвежда промоционален срок от 12 месеца, но договорената лихва е с 0.8 процентни пункта по-висока. Също така банката включва годишна такса за управление на кредита в размер на 0.25%, която се начислява 5 години. Единствено таксата за усвояване на кредита бележи понижение от 2% на 1.50%. Въпреки това понижение и включването на промоционален срок, ГПР нараства под влияние на по-високата лихва и новата такса.

Видно е, че върху стойността на индекса влияние оказват предимно промените в таксите. Определено влияние имат и пазарните дялове на банките. Влиянието на този фактор беше отчетен още при предходната стойност на Индекс „МОИТЕ ПАРИ”, тъй като това съвпадна с поредната смяна на базата, при която се изчислява той.

Банките, оказващи влияние върху настоящата стойност на индекса притежават пазарни дялове в ипотечните кредити отпуснати в лева, както следва: Подобряващите офертите си банки притежават сумарно 7.83% от пазара, а тези, които леко влошават своите условия - 9.68% от него. Веднага става видно, че влиянието на банките с влошени оферти е относително по-силно, тъй като техният пазарен дял сумарно е по-висок. Независимо от това, тенденцията към спад на стойността на индекса не се повлиява. Негативното влияние на тези две банки се изразява в ограничаване на спада на Индекс „МОИТЕ ПАРИ”. От една страна, влошаването на офертите е относително високо, и от друга те притежават по-голям пазарен дял. Така се неутрализира положителното развитие при офертите при останалите четири банки отчитащи промени.

Предвид на казаното, може да се заключи, че двете банки влошили своите условия забавят понижението на индекса. Неутрализирайки положителните промени при останалите банки те задържат Индекс „МОИТЕ ПАРИ” до ниво близко до това от миналия месец.

Повече информация за Индекс „МОИТЕ ПАРИ”, както и движението на стойностите на Индекса от една година насам, можете да намерите на сайта на МОИТЕ ПАРИ www.moitepari.bg. На сайта са поместени и 130 оферти за потребителски кредити и над 160 оферти за автокредити с детайлно сравнение по ГПР.

www.moitepari.bg