Конфликтът в Ливан – две години по-късно
Конфликтът в Ливан – две години по-късно / netinfo

На 26 април преди две години Сирия сложи край на военното си присъствие в Ливан, предаде ДПА.

Дамаск бе принуден да се изтегли заради взрива от негодувание както в Ливан, така и в международната общност, предизвикан от предполагаемото участие на сирийските тайни служби в атентата срещу бившия ливански премиер Рафик Харири.

Лидерите на християнската и на друзката общност в Ливан, както и привържениците на Харири сред ливанските сунити успяха да сформират безпрецедентна по състава си коалиция, която застана начело на "кедровата революция" в Ливан.

След изтеглянето на Сирия ливанци за известно време повярваха, че най-сетне ще могат да поемат контрола и върху страната си, и върху съдбите си, посочва ДПА. Но не стана така. Вакуумът, останал след сирийците, много бързо бе запълнен от не по-малко агресивния Иран, който от 80-те години на миналия век гради основите на своето влияние чрез фундаменталистката военно-политическа организация Хизбула.

Ливан продължи да бъде арената, на която външни сили водят собствените си битки с Израел и със Запада като цяло, посочва ДПА. Войната между Хизбула и Израел през лятото на миналата година бе логично следствие от експанзията на иранското влияние в Ливан.

В момента Хизбула е гръбнакът на про-сирийската опозиция в Ливан.

Иран и Сирия са традиционни съюзници, и заедно са сред традиционните опоненти и противници на САЩ и Израел. Докато е жив конфликтът между САЩ и Израел, от една страна, и страни като Иран и Сирия от друга, Ливан ще продължи да съществува в състояние на политическа безтегловност, неспособен да решава собствените си проблеми, докато Сирия и Иран продължават да градят стратегическите си позиции, посочва ДПА. /БТА/