Коментари от чуждия печат за завръщането на медиците в България
Коментари от чуждия печат за завръщането на медиците в България / netinfo

Френският президент Никола Саркози изпрати съпругата си Сесилия на дипломатическа мисия в Либия и тя пристигна тъкмо навреме, за да може да прибере медиците в България на борда на френския правителствен самолет. Това се казва в анализ на германското икономическо издание "Виртшафтсвохе", озаглавен "Сесилия и спасението на медиците".

Сесилия до такава степен омая непредвидимия либийски диктатор Муамар Кадафи, че малко по-късно той позволи на българките да потеглят за родината си, пише списанието, но отбелязва, че не всички във Франция и ЕС се радват на този неин успех. "Виртшафтсвохе" цитира думите на прдставител на френската опозиция, че "Саркози краде успеха от преговорите на ЕС" и отбелязва, че това е откритост, за която представители на дипломатическите кръгове може само да мечтаят.

Сега френският президент Саркози здраво полага усилия да омилостиви ядосаните европейски комисари, сочи изданието.

По повод информациите за предстоящо посещение на Саркози в Либия тази седмица германското издание пише, че може би френският държавен глава се интересува от либийските източници на петрол и газ и определено се нуждае от Кадафи за любимия си проект - средиземноморския съюз, пише "Виртшафтсвохе".

Най-малкото също толкова важен за президента е и фактът, че той успя да намери за съпругата си разумно занимание, добавя изданието. Според Саркози Сесилия трябва и в бъдеще да обикаля света, за да помага на изпаднали в беда жени и деца. За разлика от своите предшественички сегашната първа дама никога досега не се е проявявала в ролята на благодетелка, отбелязва "Виртшафтсвохе".

България ликува - пише сп. "Шпигел" за завръщането на петте медицински сестри след осем години затвор в Либия. Според списанието обаче може да се спори за ролята, която Сесилия Саркози и европейската комисарка Бенита Фереро-Валднер изиграха за освобождаването на медиците. Списанието цитира и коментара на френския вестник "Кроа", че "можем само да се надяваме, че не става въпрос за извличане на полза от освобождаването".

Информирайки за пристигането на медицинските сестри в България, "Франкфуртер алгемайне цайтунг" акцентира върху голямата еуфория, с която те бяха посрещнати на летището от близките си.

Руските медии коментират като главната световна новина днес пристигането на българските медици в София. Първо за нея съобщи новинарското радио "Ехото на Москва", което се позова на информация от Париж под заглавие "Българските медици напуснаха Либия на път за родината със самолета на френския президент". Новинарският канал "Вести" открои факта, че един от главните преговарящи стана съпругата на френския президент - Сесилия Саркози. Това подчерта и агенция РИА "Новости" като коментира, че делото на българските медици е спряло нормализацията на отношенията на Либия с Европейския съюз, започнала през 2003 година след решението на Триполи да се откаже от оръжията за масово унищожение. "Либия пусна осъдените български медици", съобщи в заглавие електронното издание на вестник "Коммерсант".

Първа от телевизиите голям репортаж от кореспондентското си бюро в Брюксел излъчи НТВ. "Те мечтаеха за дома си осем година и накрая мечтата им се сбъдна", бе емоционалното начало на репортажа. Драмата, продължила повече от осем и половина година завърши и никой не предполагаше, че формалностите по депортацията ще се развият толкова стремително. "Последните щрихи в преговорния процес нанесоха съпругата на френския президент Сесилия Саркози и комисарят на Европейския съюз Бенита Фереро-Валднер. Същността на преговорите остава конфиденциална, но е известно, че френското ръководство обеща да модернизира цялостно детската болница в Бенгази, където бяха заразени

либийските деца със СПИН. Както подчертаваха нееднократно европейски специалисти заразяването е станало не по вина на медицинските сестри и палестинския лекар, а поради лошите санитарни условия в самата болница. Но основната цена за завръщането на медицинските сестри и палестинския лекар ще бъде установяването на икономически и политически връзки между Либия и ЕС. Известно е, че полковник Кадафи е крайно заинтересован от такива отношения и утре в Триполи пристига френкския президент Никола Саркози. Като условие за посещението бе поставено именно завръщането на медицинските сестри и лекаря в родината им", подчерта НТВ.

Репортаж от пристигането на медиците в София излъчи телевизия "Россия", която следи темата чрез специален пратеник в София. Бе посочено, че те бяха посрещнати изключително емоционално. "До последния момент в България не вярваха, че осъдените медици ще се върнат в родината", пише електронното издание "Газета". В замяна Либия получи финансови гаранции и визитата на президента на Франция Никола Саркози.

Официозът "Российская газета" излезе днес със статия, в която предварително прогнозира успешен изход за медиците и блестящи перспективи пред Сесилия Саркози. Под заглавие на френски език "Тур дьо Франс" изданието подчерта, че първата дама на Франция е в Либия заедно с еврокомисаря по външните

отношения и генералния секретар на Елисейския дворец Клод Геан. Разрешението за депортация на осъдените медици ще се превърне в "огромен успех за европейската политика, лице на която еднозначно стана съпругата на президента на Франция", подчертава изданието и допълва: "Навлизането на първата дама в роля във външната френска политика е уникално явление за петата република. Предишните обитателки на Елисейския дворец никога не са участвали при разрешаването на международни проблеми. Но Сесилия Мария Сара Изабел Сигане-Албенис, дъщеря на руски емигранти, веднага реши, че второстепенните роли не са за нея. След влизането на Саркози в Елисейския дворец Сесилия не се превърна в незабележима сянка на своя съпруг, както другите съпруги на френските президенти. Тя заяви, че тръпки я побиват при мисълта, че ще бъде само обикновена първа лейди. И ако съпругата на Саркози успее да върне българските медици, тя неизбежно ще се превърне в успешен европейски политик на световно ниво. Подобен случай няма в цялата история на петата Френска република", коментира "Российская газета".

Приключи осемгодишната мъчителна одисея на българските медици, единодушни са италианските медии в първите си коментари по повод завръщането в София на седмината българи.

Агенция АНСА, в. "Република" и в. "Джорнале" публикуват хронология на събитията, довели до освобождаването на българите под заглавия "Край на мъчението", "Приключи мъчителното изпитание", "Свърши кошмарът на българите".

Дори председателят на Европейската комисия Жозе Барозу поздрави Сесилия Саркози за добре свършената работа във връзка със завръщането на медиците в България, отбелязва АНСА.

В. "Република" коментира, че Елисейският дворец е бил главният стратег на освобождаването на българите.

Агенция АДЖИ отбелязва, че днес Европейският съюз и Франция наистина имат повод за ликуване. Медията нарича визитата на Сесилия Саркози в Либия, довела до свободата на медиците, спасителна мисия.

Електронното издание "Очидентале" припомня, че Либия се е съгласила да разреши отпътуването на българите едва в последния момент, когато нейните искания са били напълно удовлетворени.

Електронното издание "Прима" цитира заместник-кметът на Рим Мария Пия Гараваля, според която, случаят с шестимата медици е пример за отлично свършена дипломатическа и хуманитарна работа. Гараваля изразява своята най-голяма удовлетвореност от значимия хуманитарен акт, извършен към българските медици. Тя припомня, че когато е била заместник-председател на Международния комитет на червения кръст се е запознала със случая на българските медици. "Тогава Италия беше много активна за намирането на изход по този казус и за подпомагането на болните от СПИН либийски деца", припомни римската заместник-кметица.

"Мобилизирането на международната общност, мотивирана от желанието да разреши проблемите, води винаги до неочаквани изходи и обрати, каквато беше намесата на госпожа Саркози и постигнатия от нея резултат", смята заместник-кметицата на Рим. Тя допълва, че разрешаването на случая с българските медици е показал как човечността и дипломацията подобряват отношенията между народите.