Кой гони МВР?
Кой гони МВР? / снимка: Sofia Photo Agency

Кой гони МВР днес? Отговора го знаете, МВР гони самото себе си и е зарязало основната си задача – да брани спокойствието и живота на обикновените хора. Докато ченгета гонят ченгета през последните три седмици, само за два дни показно бяха убити двама души в София. Трети човек, и то охранител, беше прострелян в главата. Шофьор избяга, след като блъсна три деца на пешеходна пътека и все още се издирва. Нова схема за телефонни измами се прилага от няколко дни в областта, алармираха жители на Хисар. Полицията работи, доколкото може и по тези случаи, като разлепва предупреждения по жилищните сгради. Само преди дни стана ясно, че оперативни работници са прибрали рекета от възрастна женица именно при такава измама.

Това са само няколко примера на криминални гадости, които се случват на нас – обикновените хора, докато МВР разследва, проучва и подслушва собствените си хора, и то генерали на ръководни постове в службата.

Да оставим, обаче, редовите служители на полицията, които между другото са особено озлобени и в същото време обезверени напоследък. Да погледнем какво се случва по висшите етажи на политическото ръководство на МВР. Сумати генерали бяха отстранени, уволнени, арестувани, и си разменяха компромати и всякакви СРС-та един срещу друг. Всичко това се случва с професионалното ръководство, но не и с политическото.

А като казах политическото – ето и официалната му позиция от вчера – цитирам „Правителството ще продължи с твърди и целенасочени действия борбата с организираната престъпност”, се казва в съобщението на Министерския съвет. Правителството заявява решителна политическа воля в противодействието на корупцията и организираната престъпност, да бъде включен целият потенциал и ресурс на държавните институции, както и да бъдат предприети радикални структурни мерки за реформиране на системата на Министерството на вътрешните работи. Край на цитата, на мен „радикални” ми звучи най-малкото като оставки, а на вас? НО не би! Оставки няма, а пишем доклади. Е! Ние в Дарик също пишем нашия доклад за състоянието на МВР – поне, това което виждаме и което ни се случва.

И накрая да ви припомня един цитат на бившия главен прокурор Никола Филчев, когото тогава всички смятаха едва ли не за психично неуравновесен или пък за политически зависим. Та цитатът е „Когато МВР казва КОЙ е виновен – цивилизацията е в опасност”. Е, ако тогава цитатът висеше в коридорите на Дарик, и се шегувахме с него, то сега, май все повече, „параноята” на тогава главния прокурор Филчев, започва да ни хваща и нас.

И наистина накрая на моя коментар – резултатите от последната анкета на сайта www.dariknews.bg. Над 80 процента от вас смятат, че МВР не си върши работата и не вярвате в родната полиция. 59% от българите смятат, че вътрешният министър Румен Петков трябва да подаде оставка. Само 9 на сто мислят, че той си върши добре работата. Това сочат данните от социологическо проучване на агенция “Алфа Рисърч”.