Какво е общото между Ислямска държава и Холивуд?
Какво е общото между Ислямска държава и Холивуд? / ThinkStock/Getty Images

Пропагандните видеопослания на „Ислямска държава" (ИД) залагат все повече на красноречивите послания на образите за сметка на идеологическите съдържания. Но не само заради това те са така успешни и привличат много млади хора.

В някои видеа на "Ислямска държава" (ИД) се вижда надписът "джихад", имитиращ дизайна на една международно известна фирма за спортни артикули. А пък "Cаll of Jihad" е препратка към името на любима на много тийнейджъри компютърна игра.

„Лъвчетата на халифата" убиват пленници в ново видео на Ислямска държава

Все по-често ислямистката пропаганда копира от развлекателната индустрия. Видеопропагандата и лозунгите на джихадистите копират едно към едно дизайна и характеристиката на някои развлекателни видеоигри и трейлъри - до последния детайл.

"За да разберем по-добре тънкостите на цялата тази пропагандна дейност, трябва да се вгледаме в детайлите", казва киноведът Бернд Цивиец от Майнц. Този вид пропаганда съдържа в себе си много препратки, които могат да бъдат разпознати само ако човек е запознат с естетическите модели на популярни филми и видеоигри. Защото и джихадистите използват шаблоните на поп-културата. Тя, от своя страна, прави разпространяваната в интернет пропаганда привлекателна за младите хора - за да бъдат вербувани за джихад.

"Ислямска държава" представи първо поколение собствени "висшисти" (СНИМКА)

По-новите видеоклипове на джихадистите се целят не толкова в интелекта на публиката, колкото в нейните чувства. Идеологията продължава да играе определена роля, но за джихадистите е по-важно естетическото въздействие.

"Тази скъпо струваща пропаганда трябва да заговори на сетивата. И в този смисъл можем да говорим за естетика в тези видеопослания", казва експертът.

Киноестетика

Тази естетика използва все повече шаблоните на успешни кинофилми, особено на екшъните. За сцените, в които джихадисти се бият срещу т.нар. "неверници", се използват бързо сменящи се кадри или вървят на забавен каданс. Цветовете и допълнителната обработка също играят важна роля. Бернд Цивиец забелязва и още нещо: "В много от видеоклиповете в долната част на кадъра вървят текстове или показват символи. Тази техника познаваме от телевизионните новини", казва експертът.

Посланията на джихадистите внушават, че техните видеоклипове претендират за обективност и достоверност както на големите информационни канали.

16-годишен кандидат джихадист: Важното беше да умра в Сирия

Визията на пропагандата става по-важна от съдържанието - една "тенденция, която наблюдаваме от няколко години", казва за ДВ експертът по тероризма от криминалната служба на провинция Райнланд-Пфалц Марван Абу-Таам. "Първите лидери на ислямистките организации пишеха книги и памфлети, водеха духовни спорове и се опитваха да обосноват теологически възгледите си", казва той.

Да вземем Осама бин Ладен - той не е написал почти нищо, предпочиташе да говори. Неговите речи не се базираха толкова на религиозни аргументи, колкото на тезата, че мюсюлманите са жертви и трябва да се отбраняват. "Най-могъщата днес джихадистка организация - "Ислямска държава" почти не публикува дълги текстове.

Вместо това залага на видеосъдържания, които трябва да покажат, че джихадистите не са жертви, а пишат история и са победители", продължава Абу-Таам. И този наратив на победата прави ИД привлекателна за младите. Съмнително е обаче, че това ще продължи дълго, защото не изглежда джихадистите да продължават да са на страната на победителите, допълва експертът.

Силата на действителността

Все повече джихадистките видеоклипове залагат на красноречивите послания на образите за сметка на идеологическото съдържание. Кадрите на убити деца и изнасилени жени трябва да събудят защитния инстинкт и да подтикнат гледащите ги да заминат за Сирия.

"Тези видеоклипове сякаш питат: Ти къде си? Нямаш ли религиозно задължение да защитаваш тези хора?", казва Марван Абу-Таам. Други видеоклипове пък трябва да събудят противоположния инстинкт - бруталността. Към тях спадат например сцените с обезглавявания. "Те са адресирани до хората, които търсят подобна бруталност и искат да изживеят своите насилнически фантазии. Видеоклиповете сигнализират на тези хора, че 'при нас можете да сторите това'", казва германският експерт по въпросите на тероризма.

Видеопосланията на ИД имат определена целева група. Марван Абу-Таам и Бернд Цивиец са единодушни, че е много трудно да бъде противопоставено нещо на тази пропаганда. Двамата експерти обаче смятат, че е има нужда от това авторитетни мюсюлмански учени да се обявят срещу пропагандата на ислямистите. Но и ИД трябва да държи сметка за реалността. Защото ако загуби сблъсъка на военния терен, ще загуби и имиджа си на непобедима сила. А заедно с него и идеологическата си привлекателност