Как европейците на синекурни длъжности кръстосват света
Как европейците на синекурни длъжности кръстосват света / netinfo

Те са новите аристократи в Европа - избраните представители, които се наслаждават на безплатни почивки, вечери в първокласни ресторанти, шофьор на разположение и щедри втори пенсии, изцяло за сметка на данъкоплатците.

Но, както показа потулена от Европарламента тайна финансова ревизия, която може и никога да не излезе наяве, възползващите се с пълна сила от щедро отпусканите им суми членове на Европейския парламент на практика често не нарушават никакви правила. Шокиращата истина за живота на някои от излизащите златни на данъкоплатците членове на институцията гласи, че щедрите средства са им отпускани основно от брюкселското ведомство, което отказва да публикува собствено проучване по въпросите на многобройните вероятни измами или да поведе от крит дебат за всеобхватните и отрасловите реформи.

Добре известен трик са парите за командировки, възлизащи всяка година на 3500 евро (2650 английски лири) за пътувания извън Европа по дела на Европейския съюз. Британският евродепутат, за когото се твърди, че се порадвал на ваканция в Тайланд, не е могъл да устои на изкушението. "Спомням си как се върна от лятна почивка и се похвали, че на бърза ръка направил далаверата", сподели вчера чиновник от Брюксел, който отказа да назове евродепутата. "Отиде в Тайланд на почивка и не забрави да се отбие за половин час в офиса на Европейската комисия в Банкок. Това било служебно регистрирано и използвано, за да оправдае разноските за цялото пътуване". В кафенетата на Европейския парламент могат да се чуят много такива истории. За друг евродепутат се говори, че използвал същия метод, за да отиде на сватбата на дъщеря си в Съединените щати."Изработили са система, при която на практика е по-трудно да си честен, отколкото непочтен", казва Джефри Титфорд, британски представител в Европарламента от Партията на независимите и един от малкото членове на Комитета за бюджетен контрол на Европейския парламент, които във вторник гласуваха за публикуване на доклада от тайната финансова ревизия. Твърди се,че този доклад съдържа много препоръки за реформи.
Как европейците на синекурни длъжности кръстосват света
netinfo

"От нас се очаква да се доверяваме на тези хора да реформират сами системата, но в действителност ние се нуждаем от уважаван външен човек, който да свърши цялата работа."Малцина са евродепутатите, склонни открито да говорят за начина, по който функционира системата на синекурата. Те напомниха злословията по адрес на депутат от групата на торите, който разказал доволно как съвсем законно се разхождал на обществени разноски. Робърт Гудуил e член на Европейския парламент от Йоркшър и Хъмбър, когато открил колко лесни са измамите със самолетните билети. Той купувал билети за полети до Брюксел по 250 лири и искал да му се изплати полагащата се сума за редовен билет от 500 лири. "Мога да прибера разликата. Като капиталист и британски консерватор приемам за предизвикателство купуването на евтини билети и извличането на печалба от системата", заяви той през 2000 г. Реформа бе обещана и най-накрая, през 2009 г., за определяне на разноските ще бъдат използвани истинските билети.

Eвропейската демокрация е шанс на живота за мнозина членове на Европейския парламент, особено за хората със скромен произход от държавите зад някогашната Желязна завеса. Изведнъж те получават възможност да се възползват от щедри медицински осигуровки за себе си и семействата си, от услугите на шофьор на повикване за пътувания в рамките на града, възлизащи до 50 евро на седмица, и от бордна карта с предимство за брюкселското летище.

Освен това им се откриват възможностите на консултантските услуги и поканите."Всеки британски член на Европарламента бива канен на кралско градинско парти и вечери в най-изисканите ресторанти", каза вчера асистент на евродепутат. Членовете на Европейския парламент могат с нетърпение да очакват своето сладко пенсиониране. Наред с първата пенсия, изчислена по системата за депутати, те могат да получават и втора пенсия, една трета от която идва от техни осигуровки, а другите две трети се допълват от обществени средства, на сума от около 2000 евро месечно. Сега годишният доход съвпада със заплатата на депутатите в националните парламенти, което прави 87 358 евро годишно за британските евродепутати и едва 9276 евро за българските представители. Те обаче трепетно очакват следващата година, когато ще бъде въведена уеднаквената за всички сума от 84 000 евро. /БТА/