Ислямска държава пълзи към бившите съветски републики
Ислямска държава пълзи към бившите съветски републики / ThinkStock/Getty Images

Русия с тревога гледа как „Ислямска държава" /ИД/ протяга пипалата си към бившите съветски републики в Централна Азия. Комбинацията от авторитарно управление и бедност създава идеална почва за разцвет на радикални идеи.

Регионалните медии обявиха, че се е провела "уникална" военна маневра: в средата на март около 4500 тежковъоръжени таджикски войници и запасняци, подкрепени от близо 2000 руски войници, демонстрираха как се действа срещу терористична групировка, проникнала отвън. Последната част на учението беше проведена в южната част на Таджикистан, на около 15 км от границата с Афганистан. Посланието очевидно бе отправено както към радикалните талибани, така и към бойците на т.нар. "Ислямска държава" (ИД).

Погребението на Ислямска държава се отлага

От месеци насам Русия с тревога наблюдава как ИД постепенно пълзи към Централна Азия. Опасността ислямистите да използват Афганистан като трамплин за нахлуване в региона започва да придобива "реални очертания". На това обърна внимание говорителка на руското външно министерство още в края на 2015 г. Москва разглежда Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан, Киргизстан и Казахстан като своя сфера на влияние. Освен това Русия вижда опасност за южния й фланг и оказва на засегнатите държави военна помощ в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност /ОДКС/.

Все повече бойци на ИД от бившите съветски републики

Засега няма достоверни данни за това колко бойци на ИД от региона на Централна Азия воюват в Сирия и Ирак. През декември 2015 г. нюйоркският център "The Soufan Group" обяви, че членовете на ИД от бившия Съветски съюз възлизат на около 4700 души. От тях 2400 били руски граждани, произхождащи главно от региона на Северен Кавказ. За една година броят им се бил утроил. От Централна Азия произхождали близо 2000 бойци на ИД, тенденцията там е също нарастваща. Сред тях най-многобройни били узбеките и киргизите - съответно с по 500 бойци.

Лидер на Ислямска държава: Пазите се от детонаторите с бамбукови щитове

Други източници сочат по-големи цифри. "При цялата неизвестност относно точния им брой, бойците от мюсюлманските общности са все още относително малко, ала все пак предостатъчно, за да представляват предизвикателство за сигурността", посочва Уве Халбах от берлинската фондация „Наука и политика". Според него, ИД е много по-тясно свързана с принадлежащия към Русия регион на Северен Кавказ, отколкото с Централна Азия.

В средите на експертите се спори по това дали болшинството от бойците на ИД от Централна Азия пристигат направо от родните си страни, или от Русия - изтъква Халбах. "От диаспората на таджиките в Русия, която се намира под засилен натиск от страна на руските власти, заминават все повече хора като бойци на ИД за Сирия", посочва експертът. В последните години Москва следва все по-рестриктивна политика спрямо трудовите мигранти от Централна Азия.

ИД се опитва да вкара в Европа джихадисти, обучени в Сирия

Все пак, Централна Азия със своето близо 70-милионно население става все по-привлекателна като регион, от който ИД набира нови бойци. В петте централноазиатски републики от десетилетия управляват авторитарни режими, които са сред най-корумпираните в света. Големи част от тамошното мюсюлманско население живеят в бедност от разпадането на Съветския съюз насам.

Главно млади хора се поддават на пропагандата на ИД, каза пред Дойче Веле бившият премиер на Казахстан Акежан Кажегелдин, който живее в чужбина. "Когато младежите не виждат перспектива за бъдещето си и нямат свободата да променят системата, те започват да се вслушват в екстремистки идеи, казва той. Идеята на ИД за всемогъщ халифат е много популярна сред тези младежи. Това потвърждава и експертът Халбах. Той посочва, че в Централна Азия ИД привлича симпатизанти, като им обещава "по-справедливо общество за мюсюлманите".

Тревожни сигнали от Таджикистан

Броят на симпатизантите на ИД е нараснал във всеки случай дотолкова, че в държави като Таджикистан вече бият тревога, посочва Халбах. Причините са много. Страната се смята за особено застрашена от ИД, тъй като границата й с Афганистан е над 1300 км. През май 2015 г. в Таджикистан нашумя един сензационен случай, при който полковник Гулмурод Халимов, командир на антитерористична полицейска част, премина на страната на ИД. След този случай правителството започна усилено да говори за "опасността отвън". Само че тази реторика елитите на страната използват "единствено за да отклонят вниманието от собствената си неспособност да управляват".

Европол: Има опасност от нови атаки на Ислямска държава в Европа

Пример за вътрешните проблеми е оспорваната забрана на "Партията на ислямското Възраждане на Таджикистан", която беше извършена през септември 2015 г., посочва експертът. Това беше единствената мюсюлманска партия в постсъветското пространство. Върховният съд я обвини, че подготвяла държавен преврат. С решението за забрана на партията Таджикистан на практика се отметна от консенсуса за интегриране на опозиционните сили в страната, подчертава Халбах. Лидерът на партията Мухидин Кабири сега живее в изгнание в Европа. Според Кабири, правителството от много време насам полага големи усилия в страната да останат само две политически сили: управляващата партия и радикалните младежи. "Ако ИД бъде разбита или отслабена в Близкия изток, тя ще бъде принудена да се измести към друг регион на света, а това може да застраши Таджикистан", твърди Кабири. Според него, правителството на Таджикистан си играе с огъня.

Нападение на ИД от Афганистан е малко вероятно

Вероятността за пряко нападение на ИД от Афганистан срещу централноазиатските републики е твърде малка, смятат експертите. "В Афганистан има малък брой симпатизанти на ИД", казва политологът Козимшо Искандаров, ръководител на Центъра за афганистански иследвания в Душанбе.

Защо Ислямска държава оряза заплатите и вдигна данъците?

Такава е и оценката на Германската академия за сигурност в Берлин. "Масивно военно нападение на ИД срещу централноазиатския регион в момента е по-скоро малко вероятно", се посочва в работен документ на Академията, публикуван през февруари. Все пак ИД вероятно ще се опита да разшири влиянието си в Централна Азия. За да бъде предотвратено това, според експертите, е нужно на умерените мюсюлмански сили да се даде възможност за участие в политическата власт.