Интернет - най-добрият сватовник в Багдад
Интернет - най-добрият сватовник в Багдад / Sofia Photo Agency

Интернет се превърна в най-добрият брачен посредник в Багдад за дипломираните млади мъже, които търсят сродна душа извън бетонните стени, разделящи столицата на религиозни общности.

Нямаше млади момичета в банката, където работя, а и не исках майка ми да ми намери съпруга, защото желаех да се влюбя, споделя Омар Асир, 29-годишен чиновник-християнин от квартал Кадасия на западния бряг на Тибър. Запознах се с Еван на сайта Iraq4u.com и се зарадвах, когато тя ми съобщи, че е християнка. Поради съображения за сигурност видяхме се за кратко два пъти в едно кафене, разказва той. Сега в Ирак има близо 650 000 християни, от които между 250 000 и 300 000 живеят в Багдад, 50 000 в Мосул и 30 000 в Кюрдистан, показват статистиките. Родителите ми бяха против брак с момиче, "срещнато" в Мрежата, но аз ги убедих, че това е почти единственият начин за запознанство, обяснява Омар, който се вълнува, очаквайки да поиска следващата седмица ръката на 25-годишната Еван Фади. Тя е завършила филология, но не работи. Двамата влюбени живеят на разстояние 10 км един от друг, но след 1989 г. кварталите на иракската столица се превърнаха в укрепени лагери и движението между тях прилича на бягане с препятствия. Исках да срещна мъжа на мечтите си, но как да го направя като съм затворена вкъщи, споделя Еван. И въпрос не може да става да кажа на родителите си как сме се запознали. Една моя приятелка, на която се доверихме, се представи за посредник. Според проучване, направено през октомври 2006 г. от Световната здравна организация и иракското Министерство на здравеопазването, 49,3% от мъжете и 47,5% от жените са неженени-неомъжени или разведени. Мисля, че иракчаните търсят любовта по Интернет, защото вече няма места за срещи.

След като завършат образованието си, момичетата остават у дома, разказва друг младеж - Мустафа Казем, бъдеш инженер, срещнал годеницата си чрез Интернет клуб в университета. Интернет измести в определени среди традиционната сватовница, която осъществяваше контакта между младите хора за женене, отбелязва АФП. Успехът на запознанствата в мрежата се дължи на факта, че много мъже станаха жертва на насилието в Ирак или напуснаха страната, а много жени не работят, защото родителите им се страхуват да ги пуснат да излязат. Войната между Ирак и Иран (1980-1988) доведе до смъртта на един милион души от двете страни. Десетки, дори стотици хиляди иракчани загубиха живота си след американската инвазия през 2003 г., показват данните на независими организации.

Сунитът Али Аднан, 30-годишен специалист по Информатика, намери в интернет избраницата на сърцето си Вадиан, която е шиитка. Чатиме си с часове. Тя е образовано момиче. Подобно на мен тя не се интересува от религиозната принадлежност. Изчакахме осем месеца преди за малко да се видим на обществено място, казва той. Макар да е успял да склони майка си и баща си, той се сблъсква със стена от неразбиране от страна на нейното семейство, не защото е сунит, а защото запознанството е станало по Интернет. Те смятат, че това не е подходящ начин за запознанство. Аз обаче няма да се откажа, уверява Али. (БГНЕС)