Хронология на делото срещу българските медици в Либия
Хронология на делото срещу българските медици в Либия / netinfo

Българските медици, осъдени за умишлено предизвикване на епидемия от СПИН в Бенгази, бяха арестувани на 9 февруари 1999 г.

През 2000 година срещу Кристияна Вълчева, съпруга й д-р Здравко Георгиев, както и медицинските сестри Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинеца Ашраф ал Хаджудж, бяха повдигнати обвинения, а делото влезе в Народния съд на Либия.

Медиците бяха оправдани от тази институция през 2002 г. по основното обвинение - предизвикване на епидемията с цел дестабилизация на държавата.

През 2003 г. срещу тях започна дело в Наказателния съд, което завърши със смъртни присъди през 2004 г.

През 2005 г. Върховният съд отмени присъдите и върна делото на долна инстанция.

През 2006 г. присъдите бяха отново потвърдени от Наказателния съд, а на 11 юли т.г. - окончателно утвърдени от върховната инстанция.

На 17 юли 2007 година Висшия съдебен съвет на Джамахирията замени присъдите с доживотен затвор.

Срещу българите се водят и три граждански дела, заведени от отделни ищци. Едно то тях е за заразяване на децата, а останалите - за набедяване за прилагане на мъчения от водилите следствието офицери.

През 2004 г. д-р Здравко Георгиев бе оправдан по обвинението в участие в заразяването на децата, но остава и до момента в Либия, тъй като решението му бе обжалвано на всички инстанции.

Преди месец Ашраф ал Хаджудж получи българско гражданство, с което се очаква да получи възможност за екстрадиране при прилагането на двустранната правна спогодба между България и Либия по отношение на осъдени с окончателни присъди подсъдими. Приложението на спогодбата е възможно след приключването на всички водени срещу подсъдимите дела. (БТА)