Френско село се готви да отпразнува края на света
Френско село се готви да отпразнува края на света / снимка: sxc.hu

Бюгараш - заспало селце с около 200 жители във френската част на Пиринеите - за своя собствена почуда стана център на внимание, поради причината, че както твърдят някои, то ще е единственото място на Земята, което се очаква да оцелее след предстоящия световен апокалипсис на 21 декември.

Краят на 5125-годишния цикъл в календара на маите, който ще настъпи в деня на тазгодишното зимно слънцестоене, сочи - според някои интерпретации на надписи от града на маите Тортугуеро, говорещи за идването на бог Болон Йокте Ку - че краят на света е близо.

Това по някакъв начин насочи интереса към Бюгараш, който по неясни и до ден днешен причини се превърна във фокус на вниманието на фанатични привърженици на движението Ню Ейдж някъде около настъпването на новото хилядолетие.

Високият 1230 м връх Бюгараш, в чието подножие лежи селото Бюгараш, се е образувал след необичайно тектонично разместване, в следствие на което се е получила планина, обърната „наопаки”. Нейните отчасти неизследвани пещери са дали повод за вярвания, че са място за кацане на извънземни същества.

Тези извънземни - според поверието - ще вземат неколцина избрани и ще ги отведат със себе си на сигурно място в открития космос, когато настъпи краят на света.

Специална френска правителствена служба за борба със странните култове и секти наблюдава с тревога случващото се от известно време в Бюгараш. Нейни служители помнят твърде добре събитията от декември 1995 г., когато 16 тела бяха намерени в района на Веркор близо до Алпите в Югоизточна Франция.

Изглеждаше, че членове на Ордена на слънчевия храм са извършили масово самоубийство. Самоубийствата бяха част от поредица и всичките свързани със слънцестоения или равноденствия, и извършени също в Квебек и Швейцария.

Префектът на френския департамент Од, Ерик Фреселинар, отцепи планината като предпазна мярка, с цел да спре влизането на Ню Ейдж ентусиасти. Пет дни преди 21 декември ще бъде затворена зоната около връх Бюгараш и част от гората.

45-километров периметър около Бюгараш е подложен на строг контрол, свободен достъп е позволен само на местните жители и техните семейства.

От префектурата са забранили някои събития, като рейв партита например, за периода около съдбовния ден, а 150 служители на органите на реда следят за спазването на забраните. Въпреки това се очаква сериозен трафик. Хотел „Пресбитер” е напълно резервиран за големия ден и в селото няма никакви свободни места за настаняване.

Местните печелят от треската „края на света”. Четиристаен апартамент се рекламиран в местния вестник „Депеш дю миди” за 1500 евро (2000 долара) на ден. Има и опция за палатка - 450 евро на ден.

Говори се, че водата от извор на връх Бюгараш предпазва от грип и хемороиди, както и че гарантира завръщането на изгубен любовник, а цената й е 15 евро за бутилка.

Местният жител Жорж Трикоар, който е на 72 години, си е приготвил нещо за пиене, за да отпразнува края на света, но то не е планинска изворна вода. „Ще бъда тук на 22 декември и мисля да се напия”, обяви той пред британския таблоид „Сън”. (БТА)