Емел Етем – бедствие или авария?
Емел Етем – бедствие или авария? / Sofia Photo Agency

Ясен е виновникът за забавянето на информацията в ранните часове на 3 юли, когато се взривиха военните складове край Челопечене. Виновникът бе посочен лично от министъра на извънредните ситуации Емел Етем с думите: „Още в седем часа от ситуационния ни център е дошла информация за района, съответно за липсата на опасност за живота и здравето на хората. Това, че по никакъв начин не са обърнали внимание медиите, а ескалираха напрежението в рамките на един час, това е друга тема”.

Не, темата е същата и е много сериозна – медиите са проспали важно съобщение, изпратено само 30 минути след силните взривове, които събудиха и изплашиха почти цяла София.

По думите на Емел Етем е желателно се дава информация на хората, с която те да бъдат не паникьосани и истеризирани, а успокоени.

Къде е успокоителното ви съобщение, министър Етем? Как така се оказа, че качеството и бързината на целокупната българска журналистика са паднали на толкова ниско ниво, че никой от нас не е прочел, видял и чул важното съобщение, което ще успокои близо 2-милионен град? Как въобще е възможно в една такава извънредна ситуация да допуснем такъв огромен компромис с професионализма и да доведем до истерия гражданите на столицата ни?

Ако това съобщение е било наистина от изключителна важност, то със сигурност е качено на интернет-страницата на министерството на извънредните ситуации. На нея наистина има информация от въпросния ден – 3 юли. Тази информация, обаче, няма час и може да е пусната както в 7.00 сутринта, така и в 19.00 вечерта. Тя започва така: „Днес към 6.30 в района на Челопечене до град София е възникнал пожар с последващи взривове”. Това изречение е безпощадно точно и се чудя защо седмица по-късно следователите и прокурорите се правят, че не знаят кое е било първо – пожара или взривовете. Очевидно Министерството на извънредните ситуации е знаело това още в 7.00 часа на 3 юли. Продължавам с информацията от сайта: „След извършени контролни замервания са установени повишени концентрации на въглероден диоксид, които са в допустимите норми.” Чудесно! Да приемем, че това съобщение е качено на сайта на министерството в 7.00 часа. Ще ви дадем дори един час толеранс – 8.00 часа. Макар че в извънредни ситуации понякога дори минута може да коства човешкия живот! Дори и тогава нещо не се връзва, защото в информационния бюлетин на министерството, първото съобщение за измерване на количеството на въглероден диоксид е към 9.20 часа. Изключително интересно е кой и как в Министерството на извънредните ситуации е решил в 7.00 часа – точно 30 минути след силните взривове, че концентрацията на въглероден диоксид не е опасна за близо 2-милиона души? Продължавам със съобщението: „Препоръчва се на намиращите се в непосредствена близост до района на инцидента, да затворят прозорците и да стоят далеч от врати и прозорци.” Скъпа, г-жо Етем, към часа 7.00 часа на 3 юли хората в населените места, в непосредствена близост до района на инцидента, нямаха нито врати, нито прозорци. Тъй като и вратите, и прозорците вече бяха изпочупени от взривната вълна, този съвет звучи абсолютно нелепо. И тук отново стигаме до въпроса: От кого, в колко часа и къде е пуснато съобщението, че няма опасност за живота и здравето ни? Очевидно е, че това, което в момента виси на интернет-страницата на Министерството на извънредните ситуации с дата 3 юли, но без час, не е спасителното съобщение, за което говорите. Просто, в него има информация, която вие няма как да сте знаели 30 минути след взривовете. В БТА, обаче, има съобщение от 6 часа, 46 минути и една секунда. Датата е 3 юли. То звучи така „Екипи на Гражданска защита са се насочили към квартал „Кремиковци” заради многобройните обаждания на граждани”, повтарям – граждани, „обезпокоени от поредицата взривове, чути тази сутрин. Това съобщи оперативният дежурен от Гражданска защита.” Как така 14 минути по-късно вие твърдите, че няма нищо страшно за жителите на София?

И още нещо: Възхитително е, че знаете наизуст Закона за защита при бедствия и в частност членовете, които описват задълженията на кмета при възникване на извънредни ситуации. Не се съмнявам нито за секунда, че знаете наизуст също член 53 и въобще всички членове, които описват вашите задължения като министър на извънредните ситуации. Чух в интервюто ви за „Тази сутрин” по бТВ, че се колебаете бедствие, авария или извънредна ситуация е случилото се на 3 юли.

Емел Етем: „Ситуацията не бих казала, че е извънредна. Това е една авария, която създава извънредност за определен период от време. В никакъв случай не може да се нарече бедствие.”

В член 2 на Закона за защита при бедствия е записано: „Бедствие е събитие или поредица от събития, предизвикани от природни явления, инциденти, аварии или други извънредни обстоятелства, които засягат или застрашават живота или здравето на населението, имуществото или околната среда, в размери, които изискват предприемането на мерки или участието на специални сили и използването на специални ресурси”. Но и това вие също знаете наизуст, нали?

Министър Етем, не обиждайте професията ни! Българските журналисти не са безгрешни, но мисля, че имат чест и винаги могат да признаят грешките си. В случая – на 3 юли сутринта вие отсъствахте, както в 7.00 часа, така и в 8.00 часа. Къде сте била – въобще не ме интересува. Уважавам работата на екипите на Гражданска защита, от която имаше смисъл преди създаването на Министерство на извънредните ситуации, ще има смисъл и след неговото закриване. Поискайте разрешение от Светия синод и на входа на Министерството на извънредните ситуации сложете трите чудотворни икони. Ще свършат повече работа от вас. Или поне успокоителните им послания към гражданите ще са далеч по-ясни от вашите.

В прикачения звуков файл, в репортажа на Тереза Захариева, чуйте реакцията на българските медии.