Джамията в Исламабад: разузнавателните служби на подсъдимата скамейка
Джамията в Исламабад: разузнавателните служби на подсъдимата скамейка / netinfo

След падането на фундаменталистката Червена джамия в Исламабад, не може да не бъде поставен въпросът: как успяха ислямистите да изградят такава крепост в сърцето на столицата?

Нужни бяха два дни ожесточени боеве, за бъдат ликвидирани радикалите в Червената джамия, които бяха прокопали укрепени тунели и изградили бункери. Те бяха натрупали оръжия, включително модерни гранатомети и автоматични оръжия. В района беше намерен и колан с експлозиви. Откриването на глава без труп даваше да се разбере, че е имало самоубийствена експлозия.

"Това беше като истинска крепост," подчерта пакистанският заместник-министър на информацията, Тарик Азим по време на посещение на мястото, организирано за медиите в четвъртък.

Правителството обвини членове на движения, свързани с Ал Каида и с талибаните, че са поели командването на радикалните ислямисти, окопали се в джамията.

Но Червената джамия се намира едва на километър и половина от квартала с посолствата и резиденцията на президента Первез Мушараф, обявен за съюзник на САЩ във войната срещу тероризма.

"Става въпрос за най-сериозния провал на разузнавателните служби," обвинява Мунир Малик, председател на адвокатската колегия на пакистанския Върховния съд и представител на бившия му председател, чието уволняване от Мушараф предизвика сериозно недоволство в страната.

"Как стана така, че разузнавателните служби не са били в течение какво се случва вътре в джамията," пита се той.

Мутахир Ахмед, професор по международни отношения от университета в Карачи, подчертава, че "провалът" не се свежда само до количествата оръжие, натрупани в сградата. "Става въпрос също така и за наличието на проталибански бойци," подчертава той.

Пакистанските власти отричат, че разузнаването не е разполагало с информация. "Съпротивата действително беше неочаквана, но разузнавателните служби от дълго време получаваха сведения за братята - духовници (начело на джамията), според които те са трупали оръжие," посочи за АФП високопоставен служител на службите за сигурност.

"Тези служби ги бяха оставили повече или по-малко да правят каквото пожелаят, тъй като двамата братя бяха сътрудничили на властите някога. Но президентът (на Пакистан Первез Мушараф) беше изтъкнал наличието на тежки въоръжения в джамията по време на последните си пресконференции," добави той.

Критиците подчертават изградените в миналото тесни връзки между разузнавателните служби и братята Абдул Азиз и Абдур Рашид Гази, които ръководеха Червената джамия. Гази беше убит при щурма. Азиз беше арестуван, докато се опитваше да избяга, дегизиран като жена.

Духовниците са се ползвали с подкрепа по време на джихада срещу Съветския съюз в Афганистан от 1979 до 1989 година. По-късно те са били насърчавани от подкрепата, от Исламабад за поемането на властта от талибаните в Кабул, според официални представители.

Някои елементи от тайните служби нелегално са продължили да помагат на Червената джамия, въпреки нарастващото й противопоставяне на Мушараф, призна официален представител на силите за сигурност. /БТА/