ДПА: Партньорството между Либия и ЕС наподобява брак по сметка
ДПА: Партньорството между Либия и ЕС наподобява брак по сметка / netinfo

Гръмко обявеното от Триполи ново партньорство между Либия и Европейския съюз прилича повече на брак по сметка, отколкото на брак по любов, коментира днес германската агенция ДПА развръзката на казуса с медиците.

При преговорите за "зестрата" лидерът на либийската революция Муамар Кадафи напълно очевидно използваше петте български медицински сестри като залог, пише агенцията. Кадафи много добре знае, че има какво да предложи на европейците и то не е само петрол за западните инвеститори - ЕС е зависима от сътрудничеството на Либия и по въпроса с нелегалната имиграция от Африка към Европа, отбелязва ДПА.

Агенцията поставя въпроса защо Кадафи и хардлайнерите от неговия режим все пак оставиха медиците, охулвани в либийските медии като "демони и вещици", да си отидат. ДПА цитира в. "Триполи пост", който помества думите на роднина на заразено дете, лекувано в болницата в Бенгази и починало след зараза със СПИН. "Фактът, че тези престъпници бяха посрещнати в София с цветя, се забива като стрела в сърцата ни и показва, че европейците не разбират страданието на нашите деца и семейства", казва либийският роднина.

Либийският външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам бе подложен под натиск "да се обясни" вчера, сочи ДПА. На журналистически въпрос какво е спечелила Либия от отпътуването на българките, Шалкам отговорил с контравъпрос: "Какво бихме могли да спечелим, ако ги бяхме оставили завинаги в затвора?" Вместо да задържат чужденците в Либия, либийските власти предпочетоха броени часове преди тяхното отпътуване да подпишат споразумение за по-тесни политически и икономически отношения с ЕС, посочва ДПА.

Свободата на заложниците на Кадафи си има цена, и то не малка, се казва в анализ по темата в "Берлинер цайтунг". Кадафи получава много милиони, което може да се приеме, но лидерът получава също незабавно признание, подписват се споразумения, блокадата на Либия пада - това е възнаграждението за лъжите, правонарушенията и отнемането на свобода, пише вестникът. Той определя това като "реалполитик", тъй като в действителност мнозина получават нещо от разведряването на отношенията с Либия. Облагодетелствани са ловците на терористи, посредниците за мир в Дарфур, със сигурност и германската икономика, смята изданието.

Дали медиците можеха да бъдат освободени по-рано и дали трябва да се води толкова енергична борба и за останалите политически заложници на деспоти в света, пита "Берлинер цайтунг". По принцип отговорът е "да", но никой не смята това за реалистично, заключава вестникът.

Сайтът на германското радио "Дойчландрадио" помества интервю с германския експерт по Близкия изток Михаел Людерс. Радиото пита Людерс дали смята за правдоподобно твърдението на френския президент Никола Саркози, че на Либия не е платено за свободата на българските заложници, като се има предвид манталитетът на либийското правителство.

Със сигурност са платени пари, отвръща експертът и призовава да си припомним развитието през изминалите години. Кадафи е на власт от 1969 г., след Фидел Кастро е най-дълго управляващият диктатор в света и през последните пет-шест години предприе радикална промяна на курса с опит за сближаване със Запада от страх, че може да му се случи нещо подобно като на Саддам Хюсеин в Ирак, отбелязва Людерс. За да може Кадафи да си гарантира властта, Либия трябваше да се откаже от ядрените си амбиции и да изплати милиарди на оцелелите от атентата над Локърби. Цялата инсценировка с българските сестри бе реванш, отмъщение за това, че Триполи трябваше да плати толкова много пари на жертвите от Локърби, казва експертът. Той отбелязва, че Либия е страна на бедуинските племена, чиято вярност Кадафи засега добре е успявал да запази чрез тактиките "разделяй и владей" и "моркова и тоягата". Изплащането на огромните компенсации за Локърби обаче е било невероятно унижение за бедуинските представи, сочи Людерс. В случая с медиците пък ЕС е бил в позиция на шпагат - да бъде отзивчив към Либия, без да породи впечатлението, че е отзивчив и към либийските изисквания, които могат да бъдат наречени гангстерски, добавя германският експерт.