Бойното поле се роботизира
Бойното поле се роботизира / ThinkStock/Getty Images

Личен разузнавателен дрон, "умна" ракета, логистичен робот: бойното поле се цифровизира със свръхвисока скорост. Бойци и бронирана техника все по-често действат в мрежа.

Тези нови технологии, които преобразяват изкуството на войната, са показани на Международното изложение на техника за отбрана и сигурност Eurosatory във Вилпент, недалеч от Париж, което ще продължи до петък. Звездата на изложението - нано-, микро- или минидронът, предлага цяла палитра за подкрепа на наземните сили и има задача номер едно да сведе до минимум смъртната опасност за боеца.

Прогноза от бъдещето: След 25 години роботите ще са колкото хората

Армиите от няколко десетилетия имат тактически дронове - безпилотни самолети за военно разузнаване, а някои, като военновъздушните сили на САЩ, имат и бойни дронове. Всички армии вече се стремят да се сдобият с малки крилати "другари", все по-леки и по-маневрени, които помагат на войника да действа в близката заобикаляща среда.

"Микродронът - до 2 кг - е "дистанционен" бинокъл. Зрението ви се пренася на два километра напред", обяснява генерал Шарл Бодуан, директор на техническия отдел на френските сухопътни сили.

Дронът - детска играчка, скъпо удоволствие или технология на бъдещето?

В театъра на бойните действия, където често мината е враг номер едно, като в Мали, този вид безпилотен самолет облита от 1 до 3 км с енергийна автономия от 15-20 минути, засича подозрителни придвижвания на хора и проверява състоянието на терена. "Ако земята е разкопана, може да се предположи, че е заровен експлозив. Трябва да виждаме врага, преди той да ни види, за да провалим засада", добавя генерал Бодуан, който се надява да снабди скоро с такива дронове френската армия. "Идеята е всяка пехотна единица, всеки взвод от 20 до 40 души да има по няколко дрона. След като подаряваме дронове на момченцата за Коледа, нашите младежи също са узрели за това", казва генералът.

Тих, невидим

Екстремно миниатюризиран, норвежкият нанодрон "Black Hornet" (Черен стършел) прилича на голямо водно конче, тежи едва 18 грама и се побира в дланта. "Пуска се да лети за по-малко от две минути. Нито го виждате, нито го чувате", разказва френски офицер. Следователно може да се приближи изключително много до мишената, без да бъде забелязан.

В тази свръхцифровизирана гама, достойна за видеоигри, френските сухопътни сили скоро ще разполагат със системата Скорпион, свързваща в мрежа хора и техника. "В този бой в свързана среда всички превозни средства и всички хора разменят информация и действат като едно цяло", казва генералният директор на отдела за бойна техника и оръжия Лоран Коле-Бийон.

Подготвени ли сме за технологиите на бъдещето?

Информационната система за водене на бой "Скорпион", чиято първа версия ще бъде доставена през 2017 г., ще свързва бъдещите транспортни средства на сухопътните сили - бронетранспортьора "Грифон", макет на който е показан на изложението, и бойната разузнавателна машина "Ягуар".

През 2017 г. френската армия ще получи и първите противотанкови ракети със среден обсег - приемници на ракетата "Милан". Те ще бъдат снабдени с камера, която ще визуализира траекторията на ракетата до нейната мишена. "Стрелецът ще има картина до края на маневрата. Той ще може да пренасочи ракетата, ако има опасност от цивилни жертви", уверява адмирал Ксавие Петар, съветник в ракетостроителната компания MBDA.

Роботите, които от дълго време са символ на научната фантастика, все повече намират приложения във военната сфера. Израелците създадоха цяла гама от наземни безпилотни средства - бронирани коли, булдозери, камиони - способни да маневрират на бойното поле, да унищожават взривни устройства и да пренасят техника.

Френско нововъведение е високопроходимият робот на колела "Baudet" (Магаре), което носи цялото снаряжение на войника и го следва по петите чрез система за запаметяване на формата на краката му.

Източник: БТА