избори
избори / БГНЕС
Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви края на изборния ден в 21.00 ч.

Новият парламент ще бъде петпартиен, показват данните на социологическа агенция "Алфа рисърч" след паралелно преброяване на 100% от протоколите. ГЕРБ печели 33,2% от гласовете на избирателите, БСП - 27,9%, ДПС - 10,6%, Обединени патриоти - 8,9%, партия "Воля" - 4,8%. Ако тенденцията се запази "Реформаторски блок - Глас народен" остава под 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Всичките 260 избирателни секции в област Видин са приключили своята работа към 20.00 ч., избирателна активност на изборите за народни представители е 48,47%, съобщи Павел Петков, председател на Районната избирателна комисия.

В област Видин са гласували 44 780 избиратели, от имащите право да гласуват 92 395 души. Във всичките 11 общини от областта избирателната активност е над 50%, с изключение Видин. Най-висока е активността в община Грамада - 70%, а най-ниска във Видин - 43,24%.

От началото на изборния ден в РИК е получена една жалба срещу член на секционна избирателна комисия в Чупрене, който е и общински съветник. С решение на РИК Видин той е освободен от СИК.
 
Изборният ден в област Видин е преминал спокойно, съобщават от Областна дирекция на МВР. За всички автомобили, транспортиращи изборни книжа е осигурена полицейска охрана.
 
До края на изборния ден в област Монтана са гласували 55,39% от избирателите, съобщиха от Областната управа в Монтана. Най-висока активност са проявили хората в община Чипровци - 93,3%. В община Георги Дамяново са гласували 72,68%, в община Бойчиновци - 63,7%, в община Медковец - 63,54%, в община Вършец - 60,26%, в община Брусарци - 61,69%, в община Вълчедръм - 61,39%, в община Якимово - 52,26%, в община Берковица - 53,02%, в община Монтана - 54,23% и в община Лом - 46,85%.

Изборният ден в региона е протекъл в спокойна обстановка, обявиха от ОД на МВР в Монтана.

Изборният ден е завършил във всичките 322 избирателни секции в област Враца, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) Виктория Гарванска.

Преброяването на бюлетините и попълването на изборните книжа се е забавило в 6 населени места в областта заради прекъсване на електричеството, уточни тя. Авария е прекъснала електрозахранването след края на изборния ден в село Върбица, община Враца, както и в секциите в селата Бъркачево, Враняк, Габаре, Попица и Соколаре.

Уведомени са компетентните служби, аварийни екипи работят по възстановяване на електрозахранването в селата. РИК-Враца е инструктирал секционните избирателни комисии в шестте села да не отварят урните с бюлетините и да не започват тяхното преброяване преди възстановяване на електрозахранването, увери Виктория Гарванска. Тя припомни, че през деня проблеми с тока имаше в три села в община Криводол, но в тях аварията е отстранена и секционните комисии продължават работата си нормално.

Изборният ден в област Враца е преминал спокойно, подадени са общо 10 жалби в РИК, която се е произнесла по тях и ги е отхвърлила като неоснователни.

Изборният ден в област Плевен приключи, съобщи председателят на РИК Ярослав Димитров. В комисията са постъпили само два сигнала за нарушения. По тях са извършени нужните проверки, но решенията на комисията са, че са неоснователни.

Изборният ден в област Ловеч приключи във всички 262 СИК, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Валентина Недялкова.

В РИК Ловеч са постъпили една жалба за купуване на гласове, която е изпратена по компетентност до Районна прокуратура-Луковит, два сигнала за получени незапечатани протоколи в изборни секции в община Априлци, два сигнала за неправомерна предизборна агитация в Луковит, оставени без уважение, както и два сигнала за попълнени протоколи на СИК преди приключване на изборния ден, добави Недялкова.

От областната дирекция на МВР в Ловеч съобщиха, че изборният ден е преминал спокойно. Няма образувани досъдебни производства, всички постъпили сигнали са изпратени до прокуратурата.
 
Районната избирателна комисия обяви край на изборния ден в област Габрово, съобщи Мария Недева, председател на комисията. По думите й вотът в 7-ми Габровски избирателен район е преминал спокойно, без нарушения на избирателния закон и на обществения ред. Комисията е разгледала и е взела решение по три жалби, отнасящи се за предизборна агитация. Две от тях са определени като неоснователни и недоказани. Третата жалба е уважена, а агитационните материали са премахнати след разпореждане на РИК.

Днес в общините Габрово, Дряново, Трявна и Севлиево право на глас имаха 111 430 избиратели, отворени за гласуване бяха 237 секции. Вота на гражданите в изборния ден регистрираха 1780 членове на секционни комисии. Габровци гласуваха за 99 кандидати за народни представители, излъчени от 20 партии и коалиции.

Изборният ден в област Велико Търново е приключил, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Към 20.45 ч. всички избирателни секции в региона са приключили работа без инциденти.

По данни на Областната администрация избирателната активност през деня е била 54,03%. За 21 партии и коалиции в предсрочния вот са гласували 118 548 гласоподаватели.

Изборният ден в област Русе приключи, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в крайдунавския град Мирослава Маркова. Тя обясни, че изборният ден е протекъл спокойно, без съществени нарушения. Получени са пет жалби, като РИК е излязла за всички с решения.

Без инциденти и нарушения на обществения ред приключи изборният ден в област Русе, съобщиха от областната дирекция на МВР. Всички избирателни секции в региона са приключили работа без проблеми.

Изборният ден в област Разград приключи с 46,15% избирателна активност, съобщи говорителят на РИК Любица Бочева. Своя глас в днешните избори са упражнили 62 854 от имащите право на вот 136 191 души.

Най-много избиратели са застанали пред урните в общините Лозница и Исперих, където активността е съответно 50,1% и 49,47%. В община Завет правото си на вот са упражнили 46,65% от избирателите. В община Цар Калоян са гласували 45,96% от имащите право на глас. Избирателната активност в община Кубрат е 45,79%. В Самуил са гласували 44,85% от избирателите. С най-ниска избирателна активност приключи изборният ден в община Разград, където от общо 53 111 гласоподаватели своя вот са упражнили 23370 или 44%.

По думите на Бочева изборният ден в региона е преминал сравнително спокойно. Подадените жалби и сигнали в РИК Разград са шест и за всички са издадени решения като неоснователни. Разкритите секционни избирателни комисии на територията на областта бяха 202, от които осем подвижни. Гласоподавателите в областта имаха възможност да избират между 92 кандидат-депутати, включени в 20 партийни и коалиционни листи.

Изборният ден във всички секции в област Шумен приключи, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Шумен Дилян Нанев.

Към 20.00 ч. в разкритите 310 секции в областта са гласували 91 136 от имащите право на вот 188 177 души, фигуриращи в избирателните списъци, което е 48,43% избирателна активност, уточняват от РИК Шумен.

Според данните, най-висока избирателна активност в десетте общини в областта е отчетена в Никола Козлево, където са гласували 56,36% от избирателите, а най-ниска е в община Хитрино - 38,36%. Избирателната активност в община Шумен е 49,55%. Всички избирателни секции в региона са приключили работа към 20.30 ч. Общо четири жалби са постъпили в РИК Шумен, от които не е уважена нито една от тях, отбеляза Нанев.

Изборният ден в област Силистра завърши, съобщиха от Районната избирателна комисия. Гласували са 62 761 души. Избирателната активност е 52,46%.

Изборният ден в област Добрич завърши при активност на гласоподавателите 46,99%, съобщават от организационно-техническия екип за изборите в областната управа. Общо в региона са пуснали бюлетина 86 711 граждани.

Най-активни са били гласоподаватели в община Шабла - 56,19%. Над средната активност за областта е регистрирана и в община Генерал Тошево - 50,56%, Добрич - 49,03%, Балчик - 47,56%, Каварна - 47,03%. Най-малко от имащите право на вот са отишли до урните в община Крушари - 33,62%, и в Тервел - 38,82%. Изборният ден е приключил навсякъде в региона в 20.00 ч. по данни на общините, посочват от областната управа.
  
Изборният ден в област Варна приключи, обяви председателят на РИК в крайморския град Велин Жеков. По думите му избирателната активност в региона е 53,7%. На парламентарните избори през 2014 г. тя е била 49,33%.

Жеков допълни, че най-висока е избирателната активност в община Аврен, където до урните са отишли 62,93% от избирателите. Най-малко гласоподаватели са направили своя избор в Девня - 49,58%. Във Варна активността е 53%.

Изборният ден в област Бургас приключи. В 20.00 ч. всички секции са затворили и не е имало чакащи за гласуване, съобщиха от Районната избирателна комисия в морския град. Оттам добавиха, че активността в края на изборния ден е 55,6% за областта.
 
Изборният ден в област Ямбол приключи в 20.00 ч. във всички 237 избирателни секции, съобщи председателят на РИК Екатерина Янева.

Според Янева не са регистрирани сериозни нарушения на изборния закон на територията на Ямболска област. Имащите право на глас в избирателния район са 115 260 души. Общият брой на кандидатите за народни представители е 84, издигнати от 10 партии и 9 коалиции. Те се борят за четири мандата.

Изборният ден в област Сливен приключи навреме, като в нито една от 300-те секции не е имало удължаване на изборния процес, съобщи говорителят на РИК в Сливен инж. Любомир Захариев.

Избирателната активност в община Сливен е 50,06%. Изборният ден в Сливенско е протекъл спокойно, като в Районната избирателна комисия са постъпили три жалби. Две от тях са срещу председатели на СИК за незаконна агитация и арогантно държание. Третата жалба, подадена от партия ГЕРБ, касае участие на техен представител от СИК в предаването на бюлетините и изборните книжа в РИК.

Изборният ден в област Стара Загора приключи, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова. Избирателната активност в края на вота е 56%. Броят на гласувалите в 27-ми Старозагорски МИР е 169 226 души. Най-висока днес е била избирателната активност в община Опан - 67,53%, в Община Братя Даскалови - 63,05% община Гълъбово - 60,8% и в Община Николаево - 60,28%.

В Стара Загора са гласували 56,03% от имащите право на глас, а в Казанлък - 55,68%. В Раднево са гласували 58,47% от избирателите, в Община Чирпан - 55,41%, в Павел баня - 54,61% и в Община Гурково - 52,04%. Най-ниска е избирателната активност в Мъглиж - 49,51%. В РИК няма постъпили сигнали за купуване на гласове, посочи Теодора Крумова.
 
Приключиха парламентарните избори на територията на област Хасково. Няма изчакващи избиратели пред нито една секция в 29-и МИР, съобщи председателят на РИК Георги Димитров.

Има образувано досъдебно производство за търговия с гласове. Случаят е от днес в димитровградското село Черногорово, уточни дежурният прокурор в държавното обвинение в Хасково Невена Владимирова. По нейните думи от началото на кампанията преди месец в прокуратурата е имало заведени 53 преписки, от които 49 са завършили с отказ от образуването на предварително производство. По останалите три случая се чакат допълнителни преценки и становища на разследващите органи, допълни Владимирова.

Изборният ден приключи във всички 273 секции в област Смолян, съобщиха от Районната избирателна комисия. В края на вота избирателната активност достигна 58,48%. В деня на вота в РИК са постъпили три жалби от коалиция, като една от тях е препратена към прокуратурата.

С 53% избирателна активност в област Пловдив приключи гласуването за 44-то Народно събрание. От имащите право на глас 302 287 души до урните са отишли 160 908, каза говорителят на 17-а РИК Иван Кърчев. По данни на комисията 535-те секционни комисии от всички населени места в 17-те общини са приключили изборния ден в 20.00 ч.

Най-голяма избирателна активност отчитат в община Брезово - 62%, втори, с 57% е община Калояново. Най-пасивни се оказаха избирателите в община Раковски - 46%. Останалите 14 общини са с активност от 50 до 56%.

Изборният ден в Пловдив-град приключи с 52,34% активност на гласоподавателите (160 273 гласували), съобщи зам.-председателят на 16-а РИК Кристиан Гьошев. Най-много избиратели са упражнили правото си на глас в пловдивския район "Западен" - 55,63%, следвани от район "Централен" - с 54,31% активност. Най-малко гласоподаватели са отишли до урните в пловдивския район "Източен" - 42,49%.

Изборният ден в Пловдив протече нормално, няма съществени сигнали за нарушения, каза Гьошев и допълни, че от 16-а РИК дават указания за попълването на протоколите в случай на евентуални затруднения при отразяването на преференциалния вот.

На предсрочните парламентарни избори за Народно събрание днес в област Пазарджик са гласували 130 311 избиратели. Изборният ден е приключил навреме във всички 368 секции при 52,7% избирателна активност, съобщават от Районната избирателна комисия.

Най-висока активност е отчетена в община Сърница- 63,49%. Следват общините Батак - 61,8% и Стрелча - 59,98%. Най-ниска е била избирателната активност в община Пазарджик - 48,5%. В област Пазарджик право на глас в днешните парламентарни избори имаха 247 247 души.

Изборният ден в област Благоевград премина в спокойна обстановка, съобщи пресцентърът на Областната дирекция на МВР-Благоевград, след приключването на вота във всички секционни избирателни комисии на територията на областта.

По неокончателните данни, които съобщи зам.-председателят на РИК в Благоевград Йордан Симонски, в Първи Многомандатен избирателен район Благоевград в днешните предсрочни парламентарни избори са упражнили правото си на вот около 163 000 или приблизително 51,09% от общия брой 319 170 избиратели. Изборният ден е приключил навсякъде в 20.00 ч., допълни той.

Най-висока активност е регистрирана днес в община Банско, където са гласували около 73,69% от имащите право на вот. Най-ниска като процент е активността на избирателите в община Благоевград, която е с най-голям брой избиратели - гласувалите са около 38 500 или 41,86%. В община Белица процентът на гласувалите е 65,88%, в община Гоце Делчев - 56,4%, в община Гърмен - 55,21%, в община Кресна - 60,05%, в община Петрич - 43,3%, в община Разлог - 65,2%, в община Сандански - 54,2%, в община Сатовча - 51,93%, в община Симитли - 65,81%, в община Струмяни - 54,94%, в община Хаджидимово - 50,52%, в община Якоруда - 58,94%.

В сравнение с последните парламентарни избори през 2014 г. избирателната активност в Благоевградския избирателен район сега е по-висока, информираха от РИК.

Към 20.00 ч. всички избирателни секции в област Перник са приключили работа, съобщи Областната дирекция на МВР. Не са регистрирани нарушения, свързани с изборния процес и престъпни посегателства от общ характер.

През днешния ден на територията на област Перник са гласували 64 645 избиратели, съобщи РИК. Това е 56,3% от имащите право на вот. Най-висока е активността в най-малката община в региона - Ковачевци, където бюлетини са пуснали 76,06% от избирателите. В Земен до урните са отишли 67,88% от гласоподавателите, в Трън - 65,79%. В община Брезник активността е 60,15%, в Радомир - 57,22%.

В най-населената община Перник от правото си на вот са се възползвали 46 393 гласоподаватели, което е 54,82% активност. Изборният ден протече спокойно, без нарушения. Всички избирателни секции са затворили навреме.