С близо 3% по-висока избирателна активност отчитат от Районната избирателна комисия /РИК/ в област Русе на настоящите парламентарни избори към 16.00 часа спрямо вота за народни представители през октомври миналата година, съобщиха от общинската администрация.

Общо 54 780 души от региона вече са упражнили правото си на вот, което е активност от 27.33%. Най-висока е активността в община Ценово – 37.30%, където са гласували 1625 души от общо 4357 избиратели.

Най-ниска към момента остава активността в община Сливо поле – 20.42%. Там са гласували 2049 избиратели от 10 035 имащи право на глас. На второ място по избирателна активност е община Иваново с 31.47%, следвана от Русе с 27.60%. Следващи по активност се нареждат от община Ветово с 27.09%, Бяла с 26.94%, Борово с 25.73% и Две могили – 23.61%.

ЦИК: Към 16:00 ч. избирателната активност е 27.27%

Припомняме, че по последни данни избирателите в областта са 200 428.

От Районната избирателна комисия информират още, че изборният ден протича сравнително нормално. До момента има над 13 сигнала за проблеми с машините за гласуване, като две от устройствата са оправени и вече работят. При 11 машини гласуването с тях е преустановено и е преминато към хартиени бюлетини. Устройствата са в секции в Иваново, Сваленик, Щръклево, Батин, Горно Абланово, Екзарх Йосиф, Борисово, Ценово и Русе. Предстои техниците да се произнесат и за останалите машини дали ще може да продължи гласуването с тях. Проблемите са свързани с разписките при гласуването на избирателите – или машината пуска празна разписка, или тя е нарязана.

В една от секциите гласоподавател не е бил доволен от резултата, който е показала разписката, отказал е да я пусне в кутията и си е тръгнал с нея. В някои секции при проблеми с машината избирателите са били допускани да гласуват повторно, което ще създаде разминаване между протокола от машината и броя на подписите. Това обаче след писмо на ЦИК, получено следобед, се оказа, че е допустимо. До момента има постъпили няколко сигнала, но те са неоснователни. Най-вече става дума за неправомерна агитация. Не се очаква сериозно забавяне при обработката на протоколите от страна на РИК. В няколко секции е имало преназначавания, но това не е попречило на откриването на изборния ден. 
БГНЕС