/ iStock/Getty Images
Днес българите у нас и в чужбина гласуват на поредните предсрочни избори. Даваме своя вот за новите 240 народни представители в 49-ото Народно събрание. 

Изборният ден ще започне в 07:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч., като при нужда може да бъде удължен и до 21:00 ч.

На днешния вот се състезават 14 партии и 7 коалиции, както и двама независими кандидати.

Гласуваме в над 11 800 секции на територията на България, а в чужбина те са над 730 в 61 държави.

Ще имаме възможност да гласуваме на хартия или на машина. Хартиената бюлетина е 60 см и е в два варианта – за гласуване у нас и гласуване в чужбина. Разликата – тази в чужбина няма преференции.

В изборния ден не се допуска предизборна агитация. От ЦИК призоваха и медиите да се въздържат от публикуване на междинни данни от гласуването и резултати от допитвания.

В деня на вота се забранява и поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР. До края на изборния ден е забранено и унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред.

"Централната избирателна комисия, съвместно с Министерството на вътрешните работи, ще положи всички усилия, така че изборният ден да протича спокойно и да няма прекъсване на изборния ден и прекъсване на гласуването", обещаха от МВР и ЦИК.