12,05 % е избирателната активност във Врачанско към 11:00 часа, съобщиха от РИК.

Това е с близо един процент по-висока активност, сравнено с парламентарните избори на 2.10.2022 г. , когато до урните в този час са стигнали 11,06 % от имащите право на глас.

Най-много са гласувалите до този час в Община Криводол - 18,55 %, и в Община Хайредин - 14,05 %. Най-ниска е активността в община Враца - 9,45 %.

България избира: Най-куриозните случки пред урните в страната (ОБЗОР)

Говорителят на РИК Силия Иванова обясни, че до момента жалби от политически партии за нарушаване на изборното законодателство до комисията не са подавани. Постъпили са сигнали за отпечатване на празна или замазана бюлетина от машината.

По указания на ЦИК е дадено да се гласува отново с хартиена бюлетина, тъй като в момента е меродавно това, което е намерено в урната, обясни Иванова. Зам. окръжният прокурор Елена Станева съобщи, че до момента в Окръжна прокуратура Враца няма подадени сигнали за купуване на гласове.

Вчера в Районна прокуратура са постъпили 14 сигнала, всички са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство. По постъпилите от началото на изборния ден до момента 3 сигнала предстои произнасяне на прокурор.  

От полицията информираха, че полицейските служители не допускат в секциите лица с поведение, накърняващо добрите нрави, както въоръжени и носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

При необходимост и след искане от страна на председател на секционната избирателна комисия, служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията, се посочва още в информацията, разпространена до медиите от ОД на МВР.
Мая Ценова, БТА