политици
политици / БГНЕС/БТА
България днес избира новите 240 депутати в 49-ото Народно събрание. Политиците отидоха до урните, за да упражнят и своето право на вот. За какво гласуваха те?

Сред първите, гласували на тези избори, отново традиционно беше почетният председател на Ахмед Доган, който избра хартиената бюлетина. Той обаче беше лаконичен в изявленията си и единствено пожела успех на всички партии, участващи в изборите.

Ахмед Доган упражни правото си на глас на хартиена бюлетина (ВИДЕО)

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, които се явяват на тези избори в коалиция с "Демократична България", заяви, че е гласувал, защото "осъзнах, че няма спасител и всичко зависи от всеки един от нас", посочи той, както и за " нормални европейски пътища, нормално европейско здравеопазване и нормално европейско образование".

Кирил Петков: Гласувах, защото осъзнах, че няма спасител и всичко зависи от всеки един от нас

Петков упражни правото си на глас с машина.

Другият съпредседател на ПП, Асен Василев, успя да гласува на машина от третия път, след технически проблеми при първите два пъти. "Гласувах за едни нормални европейски доходи и един нормален европейски живот", заяви той Асен Василев след като даде вота си за 49-то Народно събрание в секция 28 в южния областен център.

"Най-важното е, че хората минават и гласуват, виждате го. Това е изключително важно, защото трябва да се даде ясна посоката на страната ни, която посочих. Крайно време е да тръгнем напред", добави Василев.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от своя страна каза, че е гласува за това "България да излезе от безпътицата и от политическата криза и да тръгне напред". Той също гласува с машина.

Борисов прогнозира катастрофа за държавата, ако не се състави мнозинство след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че е гласувал "така, както гласуват навсякъде по целия демократичен свят - с бюлетина". И изтъкна за какво е гласувал: "Трудното предстои от утре. Ще трябва много мъдрост от политиците, защото пети път се събираме да говорим едно и също. Това е единственият изход от кризата. При тази ужасна война в Украйна и при това ужасно преразпределяне на света, ние много ясно трябва да стоим при демократичния свят", изтъкна Борисов.

Председателят на СДС Румен Христов, който за поредни избори се явява в коалиция с ГЕРБ, посочи, че се надява на мъдрост от страна на политиците.

"Гласувах за стабилна България, за редовно правителство, което да овладее инфлацията, да осигури покупателна способност на доходите на българските гражданите, да ограничи бюджетния дефицит с цел да изпълнил критериите към Еврозоната, да опазим границата и да станем член на Шенген",  заяви председателят на СДС.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува в Кърджали и за разлика от почетния председател на партията, той избра машинното гласуване. "Ние подкрепяхме всеки български гражданин, който иска да упражни конституционното си право, никой по никакъв начин да не го ограничава дори с технически устройства", заяви лидерът на ДПС. "Взех бюлетина от машината. Дали от секционната комисия ще взема бюлетина, или от машината, изборът е мой", подчерта Карадайъ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи: "Изборът днес е в ръцете на българските граждани. Когато гражданите гласуват, няма как някой друг да решава вместо тях. Колкото по-малко хора излязат да гласуват днес, толкова по-голям е шанса някой извън България да решава съдбата ни".

"Гласувах за сигурност и стабилност на държавата, за по-силна роля на държавата да решава проблемите. Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени, за българско производство, за спиране на войната и да има мир, за защита на децата от джендър идеологията", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя очаква да се сформира правителство поради желанието и очакването на хората да се решават проблемите.

Премиерът на служебния кабинет Гълъб Донев също упражни правото си на вот. "Гласувах избирателите да са от една страна. Днес е време на избор. Не е време за агитация. Не е време за прогнози, а да избираме. Апелирам към всички български избиратели да гласуват, не е страшно", заяви той и изтъкна, че организацията на изборите е протекла много добре.

Лидерът на коалиция "Левицата" Мая Манолова заяви: "Лично аз гласувах за обединение. За обединение на лявото. Не просто за механично събиране с цел власт", посочи тя.

Манолова допълни, че гласува за обединение около принципи и ценности - справедливост, солидарност, висок стандарт, прогрес.

Президентът Румен Радев пък изрази задоволство от информацията, че машинното гласуване взима превес, след като и той гласува на машина.  "Това е ефективно средство да се преодолеят недействителните бюлетини, сгрешените и манипулирани протоколи и до известна степен - кооперативният вот", посочи Радев.

Той подчерта, че именно избирателната активност е важна за легитимността на следващия парламент и правителство.

Той беше категоричен, че няма да бави процедурата по свикването на бъдещото Народно събрание.

Вицепрезидентът Илияна Йотова от своя страна заяви: "Гласувах за това да преодолеем политическата криза, гласувах за това да няма повече предсрочни избори, гласувах за това да се формира и стабилно мнозинство и стабилно правителство, което да решава най-важните за хората проблеми", посочи тя. По думите ѝ е трудно да се работи във парламентарна република, в която не функционира Народното събрание. "Служебното правителство остави една много висока летва, която следващия кабинен надявам се не само ще прескочи, но и увеличи нейната височина. Страната е стабилна в условия на криза", подчерта тя.