/ БГНЕС
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова разкри какви са дефектите при машините за гласуване.

"Най-често причините са, че не се разпознава флаш паметта в машината или че не може да бъде синхронизирана. Такива съобщения изписва машината, или не стартира нейната работа. Има проблеми с екрана, има проблеми с четеца на смарт-картите. Всичките причини са от технически характер", съобщи Нейкова.

38 са дефектните машини, за които е получена информация в ЦИК.

Председателят на ЦИК обясни пред "Фокус", че дефектите са обективирани в протокол, подписан от техник на Сиела Норма, както и от председател и секретар на СИК.

"В секциите, в които има повредени машини за гласуване, изборният процес продължава с гласуване чрез хартиени бюлетини", поясни Нейкова. 

В чужбина вотът протича нормално. "Имаше информация за една секция, в която бе установена повреда в машина за гласуване, но към момента тя се отстраняваше, така че не бих могла да кажа, че там е преустановено машинното гласуване", съобщи Нейкова.

Около 12 сигнала за нарушения на изборния процес са подадени към този момент.

Нейкова призова избирателите първо да подават своите сигнали за изборни нарушения в Районните избирателни комисии, когато нередностите засягат конкретна избирателна секция или са на територията на изборния район.
NOVA/Фокус