Избираме новите 240 депутати в 49-ото Народно събрание.  

На места у нас някои от машините спряха работа заради технически проблеми и се премина само към хартиено гласуване.

Както на всички избори не липсват и куриозни случки пред урните в страната.

Ето и някои от най-запомнящите се:

Благоевград:

Един избирател не е допуснат да гласува, заради счупена лична карта. Това съобщи на пресконференция председателят на РИК Антоанета Богданова.

Заради счупена лична карта: Не допуснаха избирател да гласува в Благоевград

Изборният процес в областта протича спокойно. От началото на изборния ден има постъпили 11 жалби, които са свързани с неправилно поставени агитационни материали, както и с гласуване с придружители в Община Гърмен.

От сутринта има 15-20 сигнала, че при гласуване на избиратели на машините не са излезли целите бюлетини и не се вижда вотът на избирателите. Три машини в общините Гърмен, Благоевград и Сандански са спрели работа.

Област Пазарджик:

Секретар на секционна избирателна комисия във Велинград е отстранена за неизпълняване на задълженията си, информираха от Районната избирателна комисия (РИК).

Отстраниха секретар на СИК във Велинград заради словесни нападки

В РИК е постъпила жалба от членовете на десета секция във Велинград, в която е посочено, че секретарят на секционната избирателна комисия (СИК) Митра Чопева отказва да подпише протокола за маркиране на печата, влиза в словесни нападки с останалите членове на комисията и пречи на работата. След извършена проверка от РИК е констатирано, че жалбата е основателна.

Районната избирателна комисия (РИК) взе решение да заличи застъпник на партия, тъй като е действащ кмет на кметство.

РИК-Пазарджик заличи застъпник на партия след сигнал, че е действащ кмет

За това информират от РИК в свое решение, публикувано на страницата на комисията. В РИК е постъпил сигнал по телефона, че Антон Мехов трябва да се заличи от списъка със застъпници на партия, тъй като е кмет на село Побит Камък, община Сърница.

Враца:

Към Районната избирателна комисия в града е подаден сигнал за нерегламентирана агитация, чрез използване на банер с нецензурен текст.

Премахнаха плакат с нецензурен текст, свързан с изборите във Враца

Това съобщи говорителят Силия Иванова. По думите ѝ сигналът е подаден и към прокуратурата. Тя заяви, че е направена проверка от колеги. Става въпрос за плакати, в близост до жп гарата в града. Единият вече е премахнат, очаква се и другият да бъде свален.

Кюстендил:

Към този момент в РИК са постъпили три сигнала за липса на паравани в изборните помещение.

Избирателната активност в Кюстендилско към 11:00 часа е 7,8 %

„Направена е проверка, такива има. Все още обаче не сме излезли с решение, защото няма кворум на комисията", коментира председателят ѝ Венцеслав Механджийски.

Полицаи пренесоха на ръце жена в инвалидна количка, за да гласува. Малко преди обед пред сградата на Основно училище "Даскал Димитри“ в града пристигна жена в инвалидна количка, която желаеше да упражни правото си на глас в една от секциите, разкрити в учебното заведение.

Полицаи пренесоха на ръце жена в инвалидна количка, за да гласува

На входа на сградата е монтирано съоръжение, чрез което хората с увреждания да преодоляват стръмните стъпала, но се оказа, че платформата се е развалила и жената няма как да влезе в изборното помещение.

Плодив:

Председател на секционна избирателна комисия в града не може да чете и пише.

Хванаха председател на СИК в Пловдив, който не може да чете и пише

Това стана ясно при старта на изборния ден. Случаят е бил в една от комисиите в квартал "Столипиново" в район "Източен". Той е бил заменен с друг.

41-годишен водач е заловен под въздействието на наркотични вещества. Това се е случило по обяд в Калояново, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Отведен е в районното управление в Хисаря.

Заловиха дрогиран член на СИК в Пловдивско

Особеното в случая е, че той е и член на СИК в пловдивската община и е бил спрян за рутинна проверка. Полицаите са направили полеви тест, който е дал положителна проба.

Той е освободен от секционната комисия, която е продължила работата си в намален състав.

Смолян:

Няколко сигнала са постъпили в РИК-Смолян от началото на изборния ден  В единият той посочва, че параванът е прекалено затворен и така гласоподавателят може да си снима вота.

Един сигнал за агитация и няколко за параваните са постъпили в РИК-Смолян

В следващ сигнал от същия подател се казва, че параванът е прекалено отворен и така може да се наруши тайната на вота. Има и сигнал за организационен проблем в секция.

Получен и е такъв за неправомерна агитация, който е изпратен по компетентност до прокуратурата.

Стара Загора:

Отстраниха член на СИК, който пристигнал в секцията и миришел на алкохол. Случаят е от село Габарево, община Павел баня.

Отстраниха член на СИК в Старозагорско, пристигнал в секцията пиян

През цялото време мъжът бил извън стаята за гласуване и изобщо не се включвал в работата по изборния ден.

Кърджали:

Необичаен случай в село Калинка. Хората гласуват в секция, която се намира в частен имот. Секционната комисия в селото използва къщата не за първи път. Село Калинка се намира на 2-3 км от Кърджали. На тези избори тук работи секция, която е направена по всички правила, но се намира в къща, която е частна собственост.

Необичаен случай: Секция в Кърджалийско се намира в частен имот

Къщата с №27 принадлежи на български изселник, който живее в Бурса. Той си идвал веднъж годишно и затова е дал съгласие в къщата му да работи изборната секция. В избирателния списък има записани 418 гласоподаватели и над 80 души от тях вече са гласували.

Всички в селото знаят къде се намира къщата, а тя е избрана с решение на общинското ръководство в Кърджали, защото няма обществена сграда, в която да бъде организиран изборния ден. Няма и кметство, няма и магазин, но пък има легитимна секция.

Задържаха председател на подвижна изборна секция в Кърджалийско за изборни нарушения. Това съобщиха властите пред журналисти.

Арестуваха председател на подвижна секция в Кърджалийско

Общо са подадени 5 жалби за региона, но най-интересната от тях е свързана с извършени агитации и превишаване на правомощията. Извършителят е допуснал придружители до избирателната кутия.

От полицията потвърждават, че председателят на подвижна секция в района на село Стремци - Бирол Тасим е арестуван.

Хасково:

Секционна избирателна комисия (СИК) в свиленградското село Момково е изгубила и не е могла да намери в началото на изборния ден урната, в която се пускат отрязъците от машинното гласуване.

За това се разбра от решение на Районната избирателна комисия в Хасково, публикувано на сайта й, а нейният заместник-председател Петър Димитров потвърди за станалото, което определи на брифинг като "лек парадокс".

Парадокс: Комисия загуби урна и обособи кашон от близкия магазин

За да не бъде прекъсван вотът, СИК взела от близкия магазин кашон, който пригодила за урна, като го запечатала по установения ред. Едва след сигнала до РИК и проведените телефонни разговори, прозрачната урна била намерена.

"Указано бе кашонът да се запечата, да се състави протокол, а отрязъците от машината занапред да бъдат пускани в оригиналната урна", поясни Димитров. В края на изборния ден членовете на СИК ще броят съдържанието и на кашона, и на урната.
Агенция "Фокус"/БТА/nova.bg/БНТ