/ БСП
Позицията е на проф.Гайдарски, Вигенин и Анастасов

Във връзка с решението на КС по казуса с гражданството на Кирил Петков, Инициативният комитет на Радев и Йотова, в който участваме, излезе с позиция. Като приемаме необходимостта да се реагира на решението и като приемамe основните елементи в тази позиция, не смятаме за удачно тя да се обявява от името на ИК без да е съгласувана с членовете му. Ако беше съгласувана, вероятно щеше да бъде по-солидно мотивирана.

С тази позиция излязоха тримата представители в Инициативния комитет, излъчени официално от БСП.

Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава". Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава. 

Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд. 

В този смисъл ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение. 

Ние в БСП подкрепяме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и затова очакваме ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации.

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта