Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд заради броя на секциите в чужбина. Реакцията идва, след като наши сънародници се оплакаха, че няма да могат да гласуват заради очакван по-малък брой избирателни секции.

Новите правила за секциите в чужбина предизвикаха напрежение сред сънародниците ни, припомня NOVA. Противоречието идва от записаните в Изборния кодекс правила. Според тях таванът на секциите в една страна не може да надвишава 35. Подадените заявления от българите само във Великобритания обаче са над 7000 и се очакват опашки.

Заявления за гласуване на президентските избори са подали 34 000 българи, живеещи извън страната. Най-много са желаещите във Великобритания - над 7000. Следват Турция с почти толкова, Германия с 3508 подадени заявления, САЩ и Испания. 

От ЦИК отчитат, че това е рекорд. До събота членовете на Комисията имат време да мислят дали да удовлетворят всички искания на българите зад граница или да спазят буквата на закона, като разкрият  максимум до 35 секции в една страна.

Около изборите възникна и още един казус, този път с квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината. Упражнен по този начин вотът ще вдига избирателната активност. Но при броенето на гласовете за кандидатите то няма да се взима предвид.

Асен Генов от "Протестна мрежа" твърди, че законодателите са действали с умисъл. Защото, по думите му, това ще позволи победителят да бъде избран с по-малко от гласовете на хората, отишли да гласуват.

От ЦИК обясняват, че няма как да променят методиката на броене.

Междувременно депутати от Реформаторския блок внесоха в Народното събрание предложение за промени в Изборния кодекс. И гласовете "Не подкрепям никого" да  бъдат броени заедно с останалите действителни гласове.

Източник: nova.bg