Изчислява се фалшива избирателна активност, твърди Цветозар Томов
Изчислява се фалшива избирателна активност, твърди Цветозар Томов / снимка: DarikNews.bg, архив

6 868 455 българи в избирателните списъци не е реалистична цифра в никакъв случай. По нея се отчита и избирателната активност, и всъщност се изчислява една фалшива избирателна активност на базата на включването на много фалшиви имена във вътрешните избирателни списъци. Това каза за БГНЕС социологът Цветозар Томов.

В сряда от ЦИК обявиха, че за предстоящите на 12 май избори в избирателните списъци са включени общо в 6 868 455 българи. Според сайта на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2012 г. населението на България е 7 282 041 души.

Хората над 18 години в страната вероятно са под 6 млн. Статистиката отчита около 6 100 000 пълнолетни хора, обясни Цветозар Томов. Той посочи обаче, че при преброяването се отчитат само хората, които постоянно живеят в страната и за да набъбне с близо 1 млн. това число, се включват и хора, които са емигрирали някои от тях от десетилетия, но никой не ги e изчистил от избирателните списъци.

Томов припомни и че служба ГРАО от години не си върши работата и остава в списъците над 1 млн. мъртви души, които всъщност не живеят в страната и това е главната причина, за да се получава такъв брой на избирателите, регистрирани във вътрешните избирателни секции. Той подчерта, че този проблем, който стои от 20 години, е предпоставка за злоупотреби с вота.

Към 30 септември 2012 година пълнолетните българи са били 6 119 757 души.

Социологът посочи, че числото от 6 868 455 българи в избирателните списъци включва всички с право на глас, живеещите не само в страната, но и в чужбина, и малко повече, защото в нея има и мъртви души, хора без право на глас, починали хора и какви ли не още. "В този смисъл цифрата не е реалистична, защото хората в чужбина се регистрират в избирателните списъци в деня на гласуването и всъщност няма защо да бъдат включвани във вътрешните списъци", каза той.