В ЦИК постъпил сигнал срещу Дарик, че организира отзиви от футболно първенство
В ЦИК постъпил сигнал срещу Дарик, че организира отзиви от футболно първенство / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бисер Троянов за нарушенията в изборния ден
46528
Бисер Троянов за нарушенията в изборния ден
  • Бисер Троянов за нарушенията в изборния ден

В Централната избирателна комисия (ЦИК) постъпил сигнал, че Дарик организира отзиви от проведено футболно първенство. Това съобщи в предаването „Дарик кафе" говорителят на комисията Бисер Троянов.

Троянов разказа какви сигнали за нарушения са постъпили в ЦИК:

Можете ли да дадете повече информация за сигналите за нарушения, които постъпиха през изборния ден в ЦИК?

Действително постъпиха много сигнали към ЦИК. Голяма част от тях бяха насочени към недопустима предизборна агитация в изборния ден. Друга част, значително по-малка, бяха за това, че бюлетините за президентския вот са прозрачни, имаше сигнали за недопускане на граждани да гласуват, поради включването в забранителните списъци, както и това, че са се явили да гласуват с шофьорски книжки. Това е в общи линии основната част от жалбите и сигналите, които бяха подавани към ЦИК.

Нормално ми се струва да Ви попитам, срещу медии има ли подадени сигнали? В частност Дарик радио?

Да, имаше постъпили сигнали срещу медии, включително и за извършване на класации на интернет страниците на съответните медии, включително и срещу Дарик беше постъпил един такъв сигнал - за организирани отзиви от проведено футболно първенство.

Припознавате ли Вие това като "алюзия" за изборни резултати?

Аз не мога да коментирам. Беше извършен сигнал. Мисля, че имаше осъществена връзка между членове на ЦИК и служители на Дарик за тази класация. Доколкото ми е известно, тази класация остана до края. Тя беше 54% срещу 45%. Няма решение на ЦИК дали това е пряко изваждане на резултати от социологически проучвания в изборния ден, представени по този начин.

Възможно ли е това да се случи, защото ЦИК, така да се каже, вече глоби Дарик...

Не е извършено глобяване на Дарик.

Излезе с решение...

Не е гласувано решение, което да е обсъдено. Извършена е само проверка въз основа на този сигнал. Вече е в компетентностите на ЦИК да реши какво да се предприеме и дали действително това гласуване на сайта всъщност по някакъв начин се доближава с резултатите от социологическите проучвания.

Аз говоря за решението от петък, за резултатите от първия тур на изборите, за музикалните класации.

За резултатите от първия тур действително има решение. Доколкото ми е известно обаче, няма съставен акт срещу Дарик за тази констатация.

Исках да Ви попитам за мотивите за това решение, въпреки че няма издаден акт. Прозират странни внушения в проекта за решение на ЦИК по повод излъчването на музикални класации от Дарик. Говори се за намаляване на възможност за плурализъм, за собственост на медия, за печалба от sms-и. Как ще го коментирате? Вие как гласувахте?

Решението е прието от ЦИК, не мога да коментирам отделни пасажи от него. Оповестено е, известни са мотивите, които са отразени в самото решение.

Според Вас трябва ли да се обявяват резултати в изборния ден? Вие сте юрист, имате практика в ЦИК години вече. Дарик радио от години прави такива музикални класации в изборния ден. Как трябва да се промени евентуално изборният кодекс?

Както в този изборен кодекс, така и в предишните закони беше категорично забранено оповестяването на резултати от социологически проучвания в изборния ден. Не само ЦИК, но смятам, че и много граждани са чувствителни към това да не се извеждат такива резултати в интернет сайтовете под каквато и да е форма. Може да бъде проведено гласуване по конкретна тема, както и вие сте провели за футболното първенство в петък, но задължително се създава първото впечатление, че може би по този начин са замаскирани резултатите от социологически проучвания. Вярно е, че Дарик традиционно прави такива класации, не за първи път се подават сигнали. Доколко следва една медия да се въздържа от подобно гласуване, за да не се създаде едно впечатление, че действително са замаскирани такива социологически проучвания под формата на гласуване по дадена тема.

По шестобалната система каква оценка си давате за работата на ЦИК на двата тура на изборите?

Аз зная, че имаше много упреци към ЦИК, част от тях бяха основателни. В друга част обаче ние бяхме необходимият грешник и орган, който беше необходим, за да понесе негативите за работата на други държавни органи или общински администрации. Не мога да дам точната оценка. Нека това да го направят избирателите. Подготовката е направена такава, каквато на нас ни е възложена въз основа на закона. Все пак да припомня, че местните избори винаги се организират значително по-трудно, организацията не е така добра, както е при избори за президент или парламент.

Да очакваме ли в срок обявяване на окончателните изборни резултати?

Няма основание да се забавим, както беше на първия тур, заради по-бавното гласуване, броене и предаване на протоколите. Ще съумеем този път в законовите срокове да обявим резултатите.

Това е докога?

До утре вечер ние трябва да приемем всички секционни протоколи и да въведем резултатите от гласуването, след което имаме съответни срокове, за да обявим окончателните резултати, както и да обнародваме имената на избраните президент и вицепрезидент.