Валери Първанов: България не е Дупница
Валери Първанов: България не е Дупница / снимкa: БГНЕС

Валери Първанов, заместник главен прокурор, в предаването "Денят" на Дарик.

Да започнем с въпроса на деня, вие, ако искате, го преведете по-конкретно. Какво трябва да се промени, за да не бъдат бандитите галени от държавата?

Това е много труден въпрос за лесен отговор. Но две са основните неща - по-бързо движение на делата в досъдебното производство при осигуряване правото на защита на обвинените лица и методи за определяне, правила за определяне на наказанието от съда при съкратеното досъдебно производство или при сключването на споразумение между защитата и обвинението. Това са основните въпроси.

Тоест къде е според вас проблемът цял един град да знае, че едни хора вършат, да кажем, нередни неща и българската държава да не може да се справи с тях, та да става за посмешище по страниците на световни вестници като "Ню Йорк таймс", "Интернешънъл хералд трибюн", които описват България като една дивашка страна, взимайки за повод например и случващото се в Дупница?

Аз лично не съм много съгласен с тези писания. Мисля, че по въпроса за диваците в България има изказване на българин, и то не кой да е, преди много години. Така че не приемам този тон за отношение. . . като отношение към нашата страна. Но истината е, че България има проблеми с наказването на лица, които са извършили престъпления. Проблемът е, че има разминаване между обществените мнения и твърдения и реално събраните доказателства, които са изправени и са представени от обвинителната власт пред съдилищата. И ако имаме предвид този т.нар. частен град, то големият проблем на обвинението, на прокуратурата - и на местно ниво, и на централно ниво, е, че абсолютно никой от тези граждани, които биха имали оплаквания, не застават с лицето си и да кажат с какво точно са нарушени техните права. В крайна сметка правосъдието не може да защити някого, който не желае или няма смелостта да бъде защитен.

Тоест никой в Дупница не желае да свидетелства?

Да, да.

Логично да не желае да свидетелства срещу тези хора, които казват, че били много силни.

Те дали казват, или не, това е един въпрос. Въпросът е, че за да изправиш някого пред съд и да бъде той осъден, трябва да има надлежни доказателства за някаква престъпна дейност. А тези доказателства могат да бъдат събрани най-вече, първо, със свидетелски показания, тоест да има хора, които да застанат пред съда и да кажат - да, моите права са нарушени, аз съм рекетиран, аз съм бит, аз съм заплашван, на мен ми е отнет бизнеса. За съжаление такива хора няма, които да съдействат на прокуратурата.

Е добре де, какво правят.

Няма по две причини - или такива действия изобщо не са извършвани, или пък тези хора не желаят да защитят правата си.

Какво правят например в Германия? Защо, като се разхождаш из един малък германски град от 20-30 хиляди души, не знам колко е Дупница, там няма кавалкади от коли, огромни групи от бодигардове, наобиколили местните бизнесмени? Защо примерно в Мюнстер или в Дюселдорф не изглежда така градът, а нашият град изглежда така?

Аз съм минавал през Федерална Република Германия няколко пъти, не съм живял там, нямам, така да се каже, подробни впечатления, но определено мога да се позова на фактите от историята, а именно, че в Германия винаги е имало частна собственост, говоря за Федерална република Германия, там има установени икономически отношения, има установени прослойки от населението и всяка рязка промяна в материалното състояние на който и да е, първо, се забелязва, второ - държавата има съответните инструменти да провери как този гражданин е променил рязко своето материално състояние, и трето - останалите граждани не приемат това бързо и, така, необосновано забогатяване на своите съграждани, което за съжаление в България като обществена реакция не може да се види.

В тази връзка ли прокуратурата предлагате специални разузнавателни средства да се прилагат вече и за цялата глава 7 от Наказателния кодекс, тя се отнася до данъчните престъпления?

Да, има защо. Нали, има и възражения, днес в публичното обсъждане и господин Румен Ненков, заместник-председател на Върховния касационен съд, както и доц. Рашков, който е заместник-министър на правосъдието, изказаха, така, неодобрение на тази идея дотолкова, доколкото дали може да се установи по този начин едно неплащане на данъци. Ами, разбира се, че може и по този начин да си установи, защото за да може да се определи какъв данък се дължи, трябва да се изчисли какъв е съответният събран доход, а доходът за съжаление не фигурира по документи. Отиваш в предприятието и виждаш, че всичко, или фирмата, или счетоводната къща, всички документи са абсолютно изрядни. Една формална проверка не стига до извода, че лицето има неплатени данъци. Но когато се проследят с контролирани доставки, с външно наблюдение, защото СРС-тата не са само подслушване, говорим за всички възможи, включително и агент под прикритие, спокойно може да се установят парични потоци, които не са видни, които не са отразени по документи и които, ако се направи съответната операция по залавяне на такива парични потоци в един момент, то може съответно да се повдигне и да издържи в съда едно обвинение именно по тази глава за неплащане на данъци, за пране на пари и т.н. Не бива да забравяме, че и Ал Капоне е осъден именно за неплащане на данъци. Но самото производство не е проведено по официалната документация, а по тайните счетоводни книги, двойното счетоводство, което е водил неговият счетоводител. Така че без специални разузнавателни средства, без достигането двойното документиране, тайното документиране на движението на имуществото, няма как да се установи един неправомерен доход или пък доход, който не е отчетен, не е деклариран и съответно не е обложен данъчно.

Добре, ако в момента един гражданин, да вземем произволен град в България, например Дупница, има много хубава и скъпа. . .

Да, моля ви се, България не е Дупница.

Да, има хубава и скъпа къща, палат. Кара и се вози по-скоро с шофьори в скъпа кола. Има много бодигардове наоколо, които очевидно им плаща с нещо. По какъв начин може да се установи това, което американците са установили за Ал Капоне - че той няма доход, за да живее по този начин, респективно не е платил данъци?

Ами, аз бих репликирал една максима, която, доколкото знам, е американска, че има две неотменими неща - това са данъците и смъртта. Но на първо място данъците. Естествено прокуратурата в Америка не се занимава с разкриване на неплатени данъци. Ние също имаме специализирани служби, които биха били длъжни и са длъжни да установяват дали данъчните декларации, които се подават от съответни лица или изобщо не се подават, а те демонстрират едно завидно материално благополучие, какъв е произходът на това материално благополучие. За съжаление това започна да се прави едва в последната една година. Вие знаете много добре, беше публикувано и в пресата, че определени лица бяха подложени на такива сериозни данъчни проверки и съответно, след като се установят такива доходи и има данни за престъпление, съответно биваме сезирани от НАП, от другите органи на Министерството на финансите и съответно предприемаме законовите действия по преследване и налагане на наказание, каквото се предвижда по закона.

Ама при положение, че не ползвате специални разузнавателни средства, как ги хващате? То по документи не може да ги. . . защото пък в България проблемът е данъчните оценки са много ниски, колкото и да ги вдигат, защото те се използват за. . .

Това е другият проблем.

Да, и. . .

Трябва да има и промени в законодателството, и то не само в Наказателнопроцесуалния кодекс, а именно възможностите да се изповядват сделки, което масово се прави от българските граждани, на цена, която е различна от действително договорената или пазарната цена.

Те идват и казват: тоя палат си го купих за 25 хиляди лева. Вие твърдите. . .

Да, и нотариалният му акт. . .

. . .че струва 2 милиона и половина, ама данъчната му оценка

Точно толкова. И този, другият гражданин, който е честен в своите очи и който има претенции към държавата и към прокуратурата, за съжаление често основателни, той също се е съгласил и се е подписал, че това е цената. А е прибрал няколкостотин хиляди лева или евро и спи спокойно. Ето това е прането на пари.

Вие няма начин да докажете, че някой не плаща данъци.

Да, да и. . .

Всичкото имущество в България. . .

. . .пари, защото когато се прехвърля недвижим имот на цена, десет пъти по-ниска от реалната, се спестяват и такси. И то от двете страни по принцип, както от продавача, така и от купувача.

Според вас трябва ли заемите да влизат също в регистри, както, доколкото знам, е в Австрия например.

Разбира се.

Защото пък веднага те ще дойдат, този бизнесмен произволен, който си избрахме от Дупница, а ако го хванат, че има скъпи неща, ще каже приятели ми даваха, 10 хиляди лева тоя.

Разбира се, тези приятели трябва да могат да докажат своите доходи.

Ами, за малки суми ще могат.

И наличието на свободни средства, които така благородно са предоставили на свой приятел в нужда.

Добре, като ви слушам всъщност, тази произволна дупнишка история, която взехме, излиза абсолютно безнадеждна в посоката, в която говорихме с вас.

Аз не се занимавам с този конкретен случай, нямам поглед и не мога да давам каквито и да било оценки как ще се развият събитията, дали ще е установено нарушение. Днес четох едно изявление на министъра на вътрешните работи, че при проверката са установени закононарушения и престъпления. Дали е така, ще кажат колегите, които пряко се занимават с тази проверка.

Да разсъждаваме в тая, пак по тоя случай. И този човек, ако нещо са му установили, че не му е наред, отива и си самопризнава всичко веднага. Казва, така е, вярно, сбърках, съжалявам, покайва се и тогава според нашия Наказателнопроцесуален кодекс той няма да лежи в затвора, нали?

Почти сигурно. Дори за много тежки престъпления.

Тоест те даже да го хванат, както се казва, че в момента убива някого, хайде, това е тежко престъпление, за над 5 години затвор, но ако го хванат на място пиян примерно блъска някого, излиза от колата пиян и казва: пиян съм, сбърках, съжалявам. И той вече е пуснат.

Да, при т.нар. съкратено съдебно следствие наказанието, което ще получи, вероятно ще бъде или пробация, или минимално наказание лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено при условията на член 66 от Наказателния кодекс.

И от данъчните престъпления много са такива, т.е. какво означава? Че ще трябва да се променя тази част от Наказателно-процесуалния кодекс.

Разбира се, аз, така, участвам в един консултативен съвет по наказателна политика към министъра на правосъдието и за съжаление вече от една година този консултативен съвет заседава като работна експертна група по текстове, а не по формиране на наказателна политика, която да бъде предложена на Министерския съвет, на Народното събрание. И след съответното одобрение да се пристъпи към едно комплексно, взаимно свързано, промяна на законите, не само наказателните, но и някои от гражданските закони, за да се гарантира гражданският оборот и да се затворят тези врати, през които недобросъвестните граждани трупат неимоверни богатства. Един съвсем дребен пример. Продажбата на 14-те декара с подписа на Бойко Борисов.

Подписът в кавички, да.

Ами, още отпреди 20 години съществува тази законова разпоредба, че съответно държавата и общините продават без нотариус. Но защо, питам аз. Ако имаше изискване да мине тази сделка пред нотариус, ви гарантирам, че няма да се намери в София нотариус, който да си сложи ей така подписа в отсъствието на Бойко Борисов и по изцяло фалшиви документи. Но законът го позволява, един остатък, никой не го е догледал и ето, фалшифицират.

Е, те и купувачите не виждат очите на кметовете, от които купуват всъщност.

Моля?

Дето се облагодетелстват и те не могат да бъдат упрекнати, защото всъщност то подписването не е като международен договор - двете страни да слагат знаменца и на маса да се подписват.

Значи, при нотариуса трябва да присъстват страните и лично да положат подписите. Поне това е предвидено, докато в конкретния случай явно това не е станало, след като подписът на кмета на град София и фалшифициран.

Добре. Продължаваме още малко с дупнишката история. В смисъл този произволен дупнишки бизнесмен, за който говорим, не конкретен. Този човек ще се окаже веднага болен. Какво трябва да се промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, та тежко болни, внезапно разболели се и от притеснение даже, от лошите условия в арестите хора да могат все пак да бъдат осъждани, да има някакъв изход процесът срещу тях?

Значи, както подчертах още в началото на този наш разговор, не може правосъдието да е за сметка на международно гарантирани лични права на всички лица, включително обвинените в престъпление. Ако действително е тежко болен. . . в тези случаи правосъдието е длъжно да спази съответните процедури, да осигури възможност на лицето да бъде лекувано до момента, до който то е в състояние да упражни своите процесуални права на защита. Така че тук проблемът е малко по-различен - че някои хора успяват да напазаруват и съответни диагнози, каквито случаи вече имаме няколко. Някои от тях са и предадени на съд, вие знаете за фалшивите болнични, но там пък проблемът е, че често диагнозите са доста общи, не може да бъде осъден лекар, който се е подписал без съдебно-медицинска експертиза. А там също има много сериозна, така, кастова солидарност. И трудно се намират лекари, които да кажат - колегата съвсем съзнателно е изписал тук диагноза, която не съществува, от която лицето не е страдало и съответно следва да носи наказателна отговорност, която да бъде лишен от правата да упражнява професията си.

Г-н Първанов, понеже времето напредна, да ви попитам вие какъв отговор имате. В обществото има голямо съмнение - вярно или невярно са болни тези, Маргините, срещу които има сериозни обвинения. Какъв е проблемът на българската държава като на международен мач да извика консилиум от лекари от чужбина, които да кажат тези хора вярно ли не могат да бъдат съдени или не? Ако е вярно - вярно, правата трябва да бъдат защитени. Ако не, това е възможно да се провери.

Знаете, че ние ползваме международни експерти, като по случая "Белнейски", възлагат се такива експертизи. . .

Ами, с Маргините какъв е проблема?

Но в конкретния случай мисля, че проблемът не е точно този, в смисъл делото е отложено заради заболяване не на братя Маргините, а на техен съпроцесник, който действително е болен. Вие знаете, че един от обвиняемите почина, докато бъде насрочено съдебно заседание. . . процеса. Така че не може да се твърди, че тези лица са абсолютно здрави и че действително не страдат от такова заболяване, което, нали, по съответните норми пречи да се проведе един безпристрастен и обективен процес.

Искате да кажете, че вашите колеги в Германия, които сега ще съдят Коце Маца, те също, ако Коце Маца бъде съден с някой друг, който се разболее от нещо, и в Германия по същия начин ще спрат во веки, както става в нашия случай, делото, дорде оздравее съобвиняемия на Коце Маца. Така ли е в цяла Европа?

Ами, би трябвало да е така, без да съм абсолютен специалист в областта на немския наказателен процес. Това са общи принципи, че по време на съдебното следствие следва да се установи обективната истина, а това понякога е невъзможно, без да участват всички лица в процеса, което налага едновременното разглеждане и постановяване на присъда спрямо всички участници в процеса.

Добре.

Това са международни стандарти. Не вярвам да е нещо по-различно.

Досега всъщност говорихме по принцип, на финала да ви попитам защо днес Галеви са ходили в следствието, нали тези 500 следователи всъщност нищо не работят.

Както вече успях да подчертая, по това дело аз нямам участие нито като първоинстанционен прокурор, нито като контролиращ прокурор от ВКП, други колеги се занимават с това дело, упражняват своите процесуални права и не мога да ви кажа по какъв повод са били, дали е повдигнато обвинение, дали са били разпитани като свидетели просто защото не съм в течение на разследването по това дело.

А какво ще правят 500-те следователи след промените на НПК?

Аз мисля, че все пак ще имат някаква работа дотолкова, доколкото с тези промени те следва да разследват всички престъпления, извършени от служители на МВР, които, както вече стана ясно от направените изявления в пресата, са повече от 60 хиляди души, както и от служителите на Държавната агенция за национална сигурност. Тези дела, които досега се разследваха от военни следователи, ще бъдат разследвани за в бъдеще от следователите при окръжните следствени служби. Така че ще имат с какво да се занимават колегите.