Ситнилски: На мен не ми е известно някой да е представил документи или други доказателства
Ситнилски: На мен не ми е известно някой да е представил документи или други доказателства / netinfo

В деня, в който по думите на главния прокурор Борис Велчев приключва прокурорската проверка по скандала между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и директора на Националната следствена служба, става ясно, че той e само между кориците на прокурорската преписка си е останал само на думи - така, както беше и в периода на развихрянето му из медиите.

Нито двамата главни герои, нито останалите замесени в скандала и разпитвани по два и по три пъти - следователките Зоя Иванова и Татяна Шарланджиева, изпълнителният директор на "Булгартабак" Христо Лачев и уволнените заместник-министри Корнелия Нинова и Делян Пеевски, не са подплатили празните си медийни обвинения за подкупи, за изнудване и заплахи с документи или каквито и да е било други доказателства.

Това съобщи в интервю за "Дарик" радио заместник главният прокурор Камен Ситнилски.

Ето какво още каза Ситнилски за Дарик радио

Проверката се базира на базата на показания, на устни доказателства, без документи, няма документи и ще я приключим следващата седмица, след като анализираме събраното. Но тази проверка е на базата на обяснения предимно. За документи сега засега...

А те потвърдиха ли изявленията си пред медиите за заплахи, за искани пари за подкуп?

Общо взето, няма кой-знае какви крещящи различия. Разбира се, проверяващите вероятно са уточнявали някои моменти, някои обтекаеми обяснения, може би са конкретизирани.

А защо се е наложило два и три пъти да бъдат разпитани всички?

Ами, какво означава една проверка или едно дело? Викаш един и го разпитваш, викаш друг - разпитваш го, но като разпитваш втория, той казва нещо, което явно не е изяснено при разпита на предишния, и се налага да го викнеш втори път за тези обстоятелства, които вторият е казал. Обясняващият тези обстоятелства, той казва нещо повече или по друг начин, пак трябва да викнеш втория. Това са просто проверки на обстоятелства, които се казват последователно от един или от друг.

Тоест...

Не може още отначало да зададеш всички въпроси, които изчерпват темата.

Как ще приключи - със или без образуване на производство...

Не, това нещо със сигурност ще можем да го кажем, след като се анализира проверката, данните от проверката. И, разбира се, проверяващите ще излязат с постановление. Дали ще бъде за отказ или ще бъде за образуване на нещо с категоричност на този етап не може да се твърди изобщо. След анализа - да.

Някой от всички, които разпитвахте по скандала, приложи ли документи към думите си или други доказателства?

На мен не ми е известно да е представил документи или други доказателства. Всичко е на базата на твърдения устни.

До момента има ли основания да се говори за някакви престъпления?

Не мога да кажа с категоричност, защото с обясненията, които бяха събрани вчера, днес не съм се запознал подробно... но при всички случаи ще се наложи един задълбочен анализ, при всички случаи, не може да се каже от един път.