Сидеров: Либия няма да предприеме драстични мерки спрямо нас
Сидеров: Либия няма да предприеме драстични мерки спрямо нас / netinfo
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров в "Седмицата" на Дарик.

Г-н Сидеров, каква да бъде българската политика към Либия, след като Либия заплашваше със скъсване на дипломатическите отношения? Искаше пак да се арестуват медицинските сестри от Интерпол. Как да се държи България?

Това е закъснял въпрос. Първо, защото тя свърши вече българската политика, ако въобще я е имало. Нямаше я българската политика. Това, че Либия сега плаши според мен е надуване на мускули за вътрешна потреба, колкото да се успокоят собствените хора там. Няма да предприеме някакви драстични мерки Либия, защото има насреща си страна - член на ЕС и не е толкова елементарно да скъса отношения или пък да заплашва с някакви други действия. Друг е въпросът, че ние по този случай досега нямаме яснота какво точно се случи, как България беше въвлечена. Не петте или шестимата ни медици, а България беше въвлечена в един международен скандал и натопена; така, както стана с т.нар. покушение срещу папата.

Този случай не е изяснен и не беше изяснен нито от наши служби, разузнавателни, не беше направен анализ, нито пък външно министерство. Тези институции са длъжник към обществото ни и ние трябва да разберем как точно България беше въвлечена, и защо точно българи се оказаха в центъра на този СПИН скандал. Това трябва да стане тема оттук нататък занапред и завърналите се медици да говорят, а не да мълчат и не към тях да се отправят молби, те са много стресирани, но това не означава, че те не трябва да разкриват какво става в Либия, какво стана с тях и по какъв начин бяха въвлечени. Само тогава можем да имаме, да си изградим предпазни мерки срещу подобен друг случай, който може да се случи.

Европа е разделена в реакциите си на постигнатото споразумение с Либия. Трябва ли да се строят магистрали на либийците, трябва ли да им се дават преференциални търговски условия, да се търгува, да им се продават ценни технологии, включително да им се даде ядрена технология? Това е въпрос, който си задава и Европа, и САЩ.

Не мисля, никак не е раздвоена Европа, не знам какво разбирате под Европа. Но определени европейски компании - големи германски, френски и американски, не само европейски, търгуват вече с Кадафи от доста време. Търгуват много мощно за милиарди, концесии за петролни кладенци взимат и въртят търговия на милиарди обороти. Така че това е факт, Европа не се чуди, тя търгува с Кадафи. Това го знам и съм уверен в това нещо.

Добре де, България като част от ЕС има механизъм да държи дипломатичния тон, който държи в момента, или напротив, да блокира проекти, свързани с Либия? Кое е вярната позиция?

Това беше моят съвет, обаче преди време, когато България трябваше да вземе адекватни мерки за блокиране на търговията, дори за скъсване на дипломатически отношения и за задържане на петима или шестима либийци тук, в България, реципрочно. Това трябваше да направи българското правителство, ако бяхме държава с характер. Не го направи и дори сега това освобождаване видяхме колко е пак унизително за българската държава, защото една чужда съпруга на чужд президент с личния си самолет се появи като спасителка. Тя не е спасителка естествено. Сега чета някакви хвалби за нея, че тя е някакъв свръх човек, мадона, икона и не знам какво още.

Естествено, че е имало някакво договаряне. Не може така да се случи чудото - с едно щракване да се качат на самолета и да ги освободят. И това договаряне включва големи ползи за Кадафи - търговски, икономически и политически, защото той се легитимира по този начин. Така че Европа, европейски компании, те легитимираха Кадафи. И сега, когато някой казва, че той е диктатор, аз веднага питам - а защо търгувате с диктатора, а защо не му наложите ембарго, защо не му направите блокада военна както Щатите направиха, в края на 80-те години.

Защото просто българските медици не бяха толкова важни за интереса икономическия на САЩ и Европа. Е, сега вече те могат да си припишат и този актив - ето, спомогнахме да се освободят българските сестри. Но пак остава въпросът: добре, защо досега не го правеха, тия цели осем и повече години. Защо чак сега. Беше ясен случаят, че е нагласен, че е политически. Защо сега се намесиха, първо. И второ, какво точно се договориха, кой плати тези пари, половин милиард. Говори се, пише се, че шейхът на Катар.

Изведнъж откъде се появи този добър шейх - защо точно реши да бръкне в пояса и да извади половин милиард в полза на България, какво той получава срещу това, знаем, че никой не дава пари срещу нищо. Ето тези въпроси не ги видях, не ги чух в медийното пространство по време на посрещането, на пресконференциите. Имаше някакви други доста инфантилни въпросчета - как се чувствате, как спахте, как се събудихте. Това хубаво, обаче тези въпроси, които сега ги поставям, трябва да бъдат разнищени, защото иначе действаме, държим се като малки деца. Пак казвам, този случай може да се повтори.

Да де, въпросът е, ако сте "Атака" на власт, как ще се държите с либийците?

От позиция на държавна власт, и това трябваше отдавна да се направи, бих се обърнал към всички българи, работещи там, да напуснат веднага страната. Държавата, бих направил така, че държавата да им поеме транспортни разходи и…

Посланиците казват, че не щат, че ги викали в посолството и те казвали, че им е прекрасно в Либия, много са доволни от работодателите.

Стигаме до тази тема. Те са основно работници на частни компании, някои и чужди. Нека да си спомним, че Здравко Георгиев работел, бил работел за корейска компания например, така научих скоро. Така че как българското правителство да се намеси в политиката на корейска компания или пък към човек, който не ще.

След като не искат, българската държава казва тогава, държавата, България сваля всякакви отговорности за вас каквото и да се случи. Вие отказвате да бъдете протектирани от държавата и сте свободни електрони. Хубаво, чудесно, всеки има право на избор, но ние не носим отговорност като държава за вас. Това е политиката на една суверенна държава и държавата можеше да им покрие пътни разходи и загубите, които те търпят от договорите си. Да, това можеше да се направи като жест и оттам нататък да държи една твърда позиция с Либия. Да използва всички лостове на международното сътрудничество и партньорство и да поставя много, много по-твърдо въпроса пред Щатите и ЕС.

Защото, пак ще го повторя, те търгуват отдавна с Кадафи и това го знаеше българската държава. "Боинг" направиха сделка за милиарди, самолети, високи технологии, оръжие от Франция. Сега се говори, че Саркози е договорил доставки на ядрени технологии срещу това освобождаване. Ако това е така, значи ние ставаме една разменна монета, както много пъти е било, което е унизително и говори за липса на политика външна.

Добре, вътрешнополитическа тема номер едно на седмицата - гласуването на правилата за местните избори. Защо впрочем и "Атака" толкова настоявате да се ограничат възможностите на политическия ви противник, в случая ДПС, да получава гласове, а не инвестирате в получаване на гласове от 80-те процента българи, които не гласуват? Не отдавате ли прекалено значение на този фактор гласовете отвън? И в това е всъщност пък упрекът на ДПС, че се занимавате с нещо, което не е толкова значимо, казват от ДПС.

Не, това е значимо, защото то се отразява на цялостната картина политическа, на управлението на България, не само на отделни общини. Ние виждаме, че ДПС с тези гласове, да си спомним и предишни парламентарни избори - тогава ДПС с гласовете отвън, вкарани в определени избирателни райони, където въобще даже не живееха мюсюлмани, печелеха представителство и в парламента. Ето как те станаха балансьор, ето как те станаха и управляващи България, защото сега с техния мандат се управлява България. Агент Гоце им даде мандата на ДПС и сега ДПС управлява България. Това е истината. Каквото и да говорят разни представители, включително и тук в това студио чух, еничари разни, дали ще е Ментата, дали ще е Сиропа, няма значение. Те просто не трябва да говорят даже пред публика, трябва да се скрият някъде за дълго време от срам пред българите, защото са станали маша в една антибългарска политика. ДПС управлява България, ограбва България, това е факт.

Добре де, но тезата, която Йордан Цонев застъпи, беше, че след като ти имаш имущество в една община, това вече те свързва с нея и имаш интерес. Това беше тезата, която той защитава.

Той веднага беше засечен в некомпетентност, Ментата, не от мен, а от неговия коалиционен партньор в лицето на Мингова, която каза, че това е некомпетентно в юридически план изказване. Не е достатъчно да имаш имот някъде, за да имаш права на избирател, това е ясно. Освен това не съм сигурен и въобще не мисля, че всички тези изселници, наречени, турци имат по една къща тук. Те по-скоро държат позиции в България, ограбвайки я. Защото тук се върти бизнес, от който печалбата се изнася в Турция. Тук се експлоатират български ресурси, тук се изсича гора, българска, и всичко това го правят фирмите на такива като Ментата, Доган, обръчите от фирми.

Един такъв пример да дам много драстичен за обръч от фирми, който е много близък до Доган. Знаем за лицето Ковачки, Христо Ковачки. Това е човек, който получава бизнес поради политически връзки с Доган - мини, енергетика, той е сложил ръка на включително и банки, на много неща в България. Получава ги за жълти стотинки и е един от тези олигарси, с които България се слави в лош план навън. Жената на този Ковачки в момента е на почивка в Ница заедно с Емел Етем, министъра на бедствията и авариите. България гори. Цяла България или поне големи части от България са в пламъци.

Аз чета тук, че… ама не, не, чета във "Фокус", мисля, че го видях, че Емел Етем участва в заседанието, което премиерът е организирал във връзка с пожарите. Даже търся информацията.

Тя може да са я извикали по спешност. Да.

Ето, вицепремиерът Емел Етем участва в оперативно съвещание, свикано от премиера Сергей Станишев в Стара Загора.

Вероятно са я извикали по спешност, защото то е невероятен срам и цинизъм да си на френската Ривиера, когато в България горят гори. Но е установено, че тя е заминала за там, журналисти се обаждаха, тя потвърди. Каза - ами, аз имам право на почивка и не отрече, че е на луксозен курорт.

Добре, а вие какво трайно решение с пожарите виждате, в "Атака"? Факт е, че не започват и от Емел Етем. 2000 година също огромни пожари в страната. България дава пример за абсолютна недалновидност в намирането на решение. Не може да ти гори през няколко години къщата и ти да не си купиш пожарогасител.

Естествено. Първо, няма санкции. Знае се, че тези гори се палят умишлено. Много често се палят пак от такива депесарски фирми, които изсичат гората. По този начин прикриват незаконната сеч или пък прикриват, че са получени пари за залесяване пак по тези фондове от министерството на Етем, на околната среда, и чрез пожарите се прикриват и такива финансови злоупотреби, а няма санкции за тези извършители. Ако има строги санкции и затвор, те доста ще се замислят дали да го повторят. Другото е, че няма техника. Видяхме, че руски самолет дойде да ни спасява - не от ЕС, забележете, от великия ЕС.

Дойде от Русия, кой знае защо. Защо ЕС, защо посланик Байърли не изпрати американски самолет, сигурно имат такива, а Русия изпрати самолет и спаси не знам колко стотици хиляди декари гора. При което аз четох изявление на един от пилотите, може би там главния човек, който е, който каза, че е видял, те имат опит в това нещо, и каза: отгоре си личеше, вика, дори видяхме, че умишлено се пали. Може би са видели конкретни такива извършители, които в момента палят даже, защото той го сподели в едно интервю. Значи няма контрол, полиция, санкции, прокуратури.

Защо? Защото прокуратурата се занимава с това да гони политически опоненти. Защото Румен Петков се занимава с всякакви инсинуации, интриги и мръсотии политически, но не и с основното, което трябва да прави - да преследва престъпници. И освен това той е партньор на ДПС в бизнеса, знае се това. Така че нещата са навързани. Нямаме адекватни мерки за спасяване от пожарите, защото няма държава, ей това е истината. Няма подготовка за тези държави. Всяко лято, както казвате, се повтарят тези неща. Защо досега не беше купена техника?! Ами, защото трябва да се купуват мерцедеси, трябва да се купуват "Фалкон"-и за правителството, трябва да се влагат пари в батальона в Ирак или къде още не, но не да се купи това, което е нужно, за да се спаси българската гора.

Накрая, какъв е всъщност планът на "Атака", с кого очаквате, че ще управлявате? Никой не ви иска, включително за местните избори, декларации от всички страни са, че с всеки ще се съберат, но с вас няма.

Въобще не е така, че никой не ни иска, защото те говорят едно пред медиите. Лидерите на политическите сили пред медиите говорят не, никога с "Атака", след което под сурдинка идват… И трябва да ви кажа, че тук последните дни, седмици, месеци към мен има върволица от лидери и лидерчета на всякакви нива, които искат да идват да се договаряме. Така че въобще не е. . .

За какво - принципно или за конкретни общини?

За конкретни, принципно, всякак. Не може да си представите каква опашка от политически…

Откъде, от управляващата коалиция има ли?

От управляващата коалиция, от БСП, от ГЕРБ, от СДС, от ДСБ, земеделци, всякакви, ВМРО.

Я чакайте, БСП идвал ли е някой?

Естествено, че от БСП представители идваха да говорим за Кърджали, защото там структурата на БСП иска да играем срещу ДПС, общ фронт.

Местните идваха.

Местни представители, включително и областният представител Багдасаров, с който се видяхме, говорихме и той каза, че трябва да се правят общи действия. Когато Станишев ги изкомандва отгоре обаче, те се снишават, замълчават, нищо не казват, защото трябва срещу лидера си да тръгнат. Но след това пак тръгват на местно ниво да се договарят с нашите представители там.

А НДСВ?

Нашият областен координатор редовно го търсят за такива срещи в Кърджали и в други места.

НДСВ?

НДСВ също.

Те за къде ви търсят?

Ами различни са. Значи където смятат, че могат, имат човек за кмет или нещо подобно, те търсят контакти с нас. Ами, например в Пиринска Македония те имат силни позиции, НДСВ, не знам защо, имат някакви там, имат и в Северозападна България - Монтана, Враца.

И за там ви предлагат заедно.

И на местно ниво, значи забележете, контактите са с нашия местен лидер и за местния лидер на НДСВ. И казва, примерно в Плевен, в Монтана - дайте да говорим нещо, да правим заедно. Естествено нашият координатор ми се обажда веднага и вика търсят ме от НДСВ да правим нещо заедно. Викам какво да правим заедно, с кого и как да го правим точно, как го виждат. Ами не знам, ей така. Ей такива някак си….

Само ДПС не ви търсят, предполагам?

ДПС не, категорично засега такъв…

Цялата десница, твърдите, че от всички. А ГЕРБ?

От целия спектър.

А ГЕРБ?

ГЕРБ имат една по-така стройна политика да издигат собствени листи, но специално за Кърджали мога да кажа, че имам уверения от Борисов, Бойко Борисов, че там можем да подкрепим една кандидатура, която да бъде българска.

Кой, отец Саръев ли?

За отец Саръев става дума, това е една идея, която от доста време я имахме. И ако той излезе като една независима кандидатура, аз смятам, че може да бъде подкрепен и от "Атака", и от ГЕРБ, и от местната структура на БСП, и от десни други партии, по-малки, и т.н. Защото там наистина ще бъде въпросът да се направи пробив в т.нар. крепост на Доган. Това ще предизвика верижна реакция, това ще обърне мисленето, ще окуражи много хора в България, че могат да променят модела, този феодалния модел на управление на ДПС. Защото ако ги слушаме техните представители тук, те казват от хубаво по-хубаво става в България. Чудесно, но това е за тях, за техните управленци. А как се чувстват хората там, в тези райони, далеч от жълтите павета, е нещо съвсем, съвсем друго.