Проф. М. Генев: През юни очаквам поройни валежи, трябва да има готовност
Проф. М. Генев: През юни очаквам поройни валежи, трябва да има готовност / netinfo

Интервю на Ралица Василева с професор Марин Генев, професор по хидрология в Българската академия на науките

Учените са категорични, че честите промени на времето, наводненията, ураганите и сушата, които се редуват в глобален мащаб, се дължат на замърсяването и промените в климата.

През последните 20-25 години температурите непрекъснато се повишават, а площта на ледниците намалява. Покачването и затоплянето на океаните води променя чувствително процеса на образуване на облаците и води до сериозни наводнения. Така професорът по хидрология в Българската академия на науките Марин Генев обясни случващото се през последните два месеца в България.

Преди време в ефира на Дарик той точно прогнозира, че сушата ще бъде последвана от сериозни валежи. Професор Генев заяви, че най-сериозните дъждове тепърва предстоят, за което държавните и общинските власти трябва да се подготвят.

През тези дни се очакват такива валежи, които не са много интензивни, но трябва да се има предвид, че в България има точки, които в следствие урографията се усилват, там могат да се очакват по-обилни валежи и затова в тези зони – например Рила, Витоша, Централна Стара планина, басейна на река Янтра, Южна България, басейна на река Арда, Родопите, Струма, Места не бива да се подценяват тези зони. Те се знаят от Министерство на околната среда и водите, независимо, че валежите в страната са общо взето сравнително по-спокойни, в планинските части можем да имаме по-обилни валежи.

Какво може да се очаква? През юни не трябва да забравяме, че юни е един валежен месец и очаквам поройни валежи, за което трябва да има някаква готовност и дано да няма ситуации, в които има аномалии, защото отново ще се стигне до бедствената ситуация през 2005 г.

Преди известно време, на един земеделски форум в Добрич производителите имаха въпроси към учените променя ли се климатът в България, става ли климатът субтропичен?

Климатът се колебае. Ние това като експерти сме длъжни да кажем. Той е колебателен процес, който се наблюдава, със силни флуктуации особено след 1980 година, което не е наблюдавано в нашата история на конвенционални наблюдения по отношение на температури и валежи, не само в България, но и в световен аспект. Дали се променя климатът ние трябва да имаме регистрация от серия от години, десетки години.

На този етап можем да кажем, че климатът се колебае и то доста изразително със своите аномалии и акценти по отношение на наводнения в една част на Земята и засушавания в други райони на територията на различни страни и континенти.

Неотдавна слушах един коментар във връзка с напоителните системи на България – имаме изградени такива напоителни системи както в Северна България, така и в Южна. Но реституцията и комасацията на земята и различни други такива съвременни процеси доведоха до такова положение, че някои от стопаните си позволиха да унищожават част от тези канали.

Аз апелирам за една съвременна стопанска политика на съответните ведомства по отношение възстановяване на тези структури и на тези напоителни системи и час по-скоро трябва да се прибегне до такава стратегия, защото не се знае как ще се развива отсега нататък климатът и с какво той ще ни изненада – колко сушави месеци и колко валежни ще имаме. Другата стратегия, която е, освен напоителните системи, ние трябва да помислим за регулиране на оттока на реките в България – да може да изградим нови язовирни съоръжения с помощта на държавата и съответно инвеститори, да уловим допълнително и задържим пресни речни води, които да използваме рационално и ефективно както за енергийни цели, така и за питейно-битово снабдяване и за напояване.

Искам да ви помоля за една прогноза до края на годината.

Аз ще говоря за компенсационния ефект в природата и ще го обясня простичко: това, което отсъства, трябва да бъде натрупано и възстановено по съответния природен закон, тоест ние сме имали дълъг период с липса на валежи, трябва да очакваме компенсационния ефект – тези валежи да се появят в останалата част от годината.