проф. Борислав Георгиев
проф. Борислав Георгиев / Арбилис
Георгиев в категоричен: Най-добрата ваксина е поставената в ръката ваксина, в момента нямаме друго
50% от пациентите с инсулт продължават да пушат и след инсулта. Това заяви проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София, по време на Втората международна медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе в хибриден формат на 28-ми септември в Несебър като част от X Юбилейна научна конференция „От науката до леглото на болния“, организирана от Арбилис.

И още от тревожната статистика:
  • 38% от българите над 15 год. са пушачи, показват данните на Евробарометър за 2020.
  • 20% от високорисковите пациенти продължават да пушат.
  • 40% от хипертониците продължават да са неоткрити.
  • Около 60% от пушачите искат да спрат да пушат след сърдечно-съдов инцидент, но не могат.
  • 64% от българите искат, но не могат да спрат пушат
Според проф. Георгиев отказването на цигарите е най-важният подход за намаляване на броя на сърдечно-съдовите заболявания. По думите му цигареният дим е вреден за всички органи и системи. Доказано е, че именно горенето на тютюна е основната причина за заболяванията, свързани с пушенето, тъй като се образува цигарен дим с над 7000 вредни химикали. Тези вещества са намалени с 90 до 95% при устройствата с нагряване на тютюн, познати на пазара като IQOS, при които е премахнато горенето и заедно с това са премахнати дима и катраните.
"Можем да говорим и за намаляване на вредата чрез преминаването към системите за нагряване на тютюн и електронните цигари", допълни още кардиологът.

Проф. Борислав Георгиев даде специално интервю за DarikNews.bg. В него той коментира актуални теми с COVID-19, ваксинирането, здравната култура на българите и още:

COVID-19 и тютюнопушенето:

Покрай COVID-19 се научихме, че много теории, хипотези, излизат в научното пространство, много преди да са минали рецензия. Една теория става теория когато се докаже, иначе е хипотеза.

На някои места беше казано, че самата цигара, покрай ефект върху дихателните пътища, намалява риска от заболяване, но успоредно с това пък знаем, че токсичните вещества в дима увреждат епитела и могат да създадат много големи проблеми, които сме виждали при други инфекциозни заболявания. Много е смело, ако някой каже – цигарите намаляват риска, което означава - който не пуши да пуши, което е много неправилно. Но, може би е някакво успокоение за пушачите. Въпреки че когато се появи риск от инфекция, на всички становището е - намалете допълнителните рискове, защото COVID-19 започва като инфекция на дихателната система.

Ваксините срещу COVID-19:

Когато стартира големият проблем с COVID-19 всички научни организации се насочват в трите големи направления в профилактиката. Първото направление, това е дистанцията и маските. И понеже много лесно се въвежда, в самото начало се появиха мощни публикации, че спазването на дистанция и правилното носене на маска, значимо намалява заразяването и тежестта на болестта. Това е най-простият начин.

Следващото направление беше създаването на лекарство и създаването на ваксина.

Ние работим със страшно много ваксини, но историята им, в болшинството от тях, е няколко десетилетия. Сега ние сме натрупали много голям опит. Реално това, което в момента стана – фирмите не са правили нова ваксина, те стъпиха върху други свои разработки, за да ускорят процеса. Тези, които работят и ще работят върху това да използват потиснат или убит вирус, те се бавят защото този процес е по-сложен. Ваксините на Pfizer и Moderna не използват микроорганизъм, те използват една методика ,която е много добре позната в медицината, тя се използва и в онкологията, та дори и в кардиологията имаме лекарства, които са на подобен механизъм. Той позволява да се синтезират антитела.

Векторните ваксини пък се ползват в други направления и също имаме опити с тях, просто фирмите създадоха такива условия ,че да могат с механизмите си да създават антитела.

Това е целта. Не да накараш организма сам да си изгради имунитет, а да създадеш по някакъв начин антителата, които ще се борят с вируса.

Митът, че ваксините не са изпитани достатъчно дълго е изключително грешен, защото проучванията, които се правят с други ваксини, те са върху 10, 20 хил. души. Имаме лекарства, които действат по този механизъм, които са изпитани на по 2, 3 хил. души. Първо, всичко, което е свързано с COVID-19 ваксинацията са огромни групи – 20, 30, 40 хиляди, но дори това не е достатъчно, ако кажем, че опитът ни в момента е върху милиони хора.

За първи път в света имаме случай, в който прилагаме нещо върху няколко десетки и стотици милиона, ние минахме вече милиард. Това са изключително сложни и тежки анализи. Пример давам с тъй наречените тромбози – ами при 13 милиона с едната ваксина има една тромбоза. Тоест това не е проблем.

Механизмът, по който действа този вирус, но те и други вируси така действат, уврежда ендотела. Тоест всичко, което прави тази болест - уврежда кръвоносния съд. Затова там имаме много висок риск от тромбози.

Има толкова много състояния, при които рискът от тромбози е голям и никой не им обръща внимание. Всеки, примерно, залежал се човек в домашни условия, без много да се движи, той е с повишен риск от тромбози. Самото залежаване създава проблем с тромбозите.

Недоверието към ваксините:

Недоверие има навсякъде в медицината, много е страшно когато някой човек прочете в листовката, че има риск от еди какво си. Защото в листовките на добавките няма риск, всичко е безопасно. Аз съм виждал най-смотаните лекарства в кардиологията, които почти не променят продължителността на живота, да не кажа, че не я променят със сигурност, но понеже нямат странични ефекти, хората обичат да ги взимат, но започват да се пазарят за лекарства, които ще им удължат живота, но при които пише, че имат някакви странични ефекти. Това е страхът.

Недоверието обаче се създава когато човек има ниска здравна култура, защото той става манипулируем от някакви факти. Ето факт: Умря ваксиниран пациент. Но, факт – умря един ваксиниран пациент при 15 млн. ваксинирани други. Това е друг факт. Ако се направи анализ на това какъв процент, какъв дял е, тогава ще разбере, че това е с десетина нули след запетайката.

Лошата здравна култура е свързана с един голям проблем, а именно – влиянието от рекламите. Много се рекламират нестероидни противовъзпалителни, които спокойно могат да бъдат закупени. Там смъртността е 10, 100, 1000 пъти по-висока, отколкото при ваксините срещу COVID-19. Освен това винаги има „полза-риск“. Този баланс е много важен и в медицината ние никога не излизаме от него.

Недоверието в здравната система е изключително голямо, защото органите за контрол не могат да го осъществят. То е повсеместно. Давам пример с мой близък – отива със старчески нарушен слух, много добре си чува и въпреки това му казват – ей там да отидете, за да ви сложим слухов апарат срещу 4000 лева. А той си чува много добре. Е какво доверие ще има. Когато има такива проблеми и хората си ги казват помежду си, когато на някого е направена интервенция, която не се налага. Покрай COVID-19, аз такива страшни диагностики видях, които не мога да разбера защо се правят. И обратно, такива, които са индицирани, не се правят.

Погледнете в статистиките колко лечебни заведения, примерно в областта на кардиологията, имат основно инвазивна кардиология – над 80, 90% от пациентите. Защо там не се лекуват сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, евтините пътеки, за да помогнем на пациента. Трябва да се направи нещо инвазивно, което е много скъпо. Това създава също недоверие в населението.

Мерките ще сработят ли?

Кои мерки? Кои мерки точно? Много е сложно отношението, защото вие може да имате 500 души на едно място. Ако тези 500 души са с маска, на разстояние, дори да има един кашлящ и кихащ, той има малка вероятност да зарази. Но, когато имате 500 души, които са се накупчили на едно място, които си крещят в устата и пеят, които се веселят... При всяко това викане и кряскане, и пеене, ако човек е носител, той няма да го пръсне вируса на метър и половина, той ще го пръсне на 10 метра. И няма да го пръсне веднъж, ако се изкашля, а ще го пръсне 100 пъти, защото ще вика и ще пее. Този тип контакти са опасни. Пламна COVID-19 в Италия след футболен мач защото резултатът е бил – всички са толкова доволни, че и в автобусите, и на стадиона са пеели, прегръщали са се. Това е и с грипа. Ако има грип и има болен човек, ако ви кихне 20 пъти в затворено помещение има голяма вероятност да зарази - 20, 30, 40%. Може би трябва да се помисли точно как да се осъществи контролът. Да не казват „не ни вършат работа маските“, напротив, доказано е в най-големите медицински издания се публикува, че се намалява рискът от заразяване.

Какъв съвет бихте дали на читателите ни?

Ваксинирайте се. Най-добрата ваксина е поставената в ръката ваксина. В момента нямаме друго. От любопитство наблюдавам в последния един месец хора, които се заразяват с новия щам. Когато един човек се зарази и живее с близки, роднини, рискът да зарази цялото семейство е голям. Но когато близките и роднините са ваксинирани, те пак стават положителни, но го изкарват за един, два дни. Леко го изкарват.

Това трябва да се запомни – ваксинацията няма да ви предпази на 100% от заразяване, но със сигурност ще ви предпази и ще намали риска от хоспитализация, тежко протичане и смърт. Сега някой ще каже – „Да, но те умират и с ваксините“. Хората не сме роботи. Не сме всички еднакви.

Трябва да се знае и че COVID-19 върви с клиника. Тоест трябва да има симптоматика, адинамия, болки в главата, температура и нещо друго, не може да кажете – аз съм болен, само защото е положителен тестът.

Ваксинацията е това нещо, което ще ни спаси в момента. Може би след време очакваме и лекарство, както е при грипа – имаме лекарство, което намалява риска от тежко протичане на грип, това лекарство също може и да профилактира по време на грипна епидемия, ако се взима всеки ден по време на епидемията. Между другото, ефикастността на тези лекарства, в условията на грип, е 50, 60 , 70%, тя не е 100% и въпреки това хората си ги купуват. Тоест не трябва да очакваме, че нещо, което ще се създаде, със сигурност ще ни премахне риска. Не, няма как.