/ Абрилис
Над 6 милиона души умират ежегодно от тютюнопушене. 16% са мъже, а 7% - жени. Това заяви унгарският кардиолог д-р Емил Толди – Шедел по време на Втората медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе в хибриден формат в Несебър като част от X Юбилейна научна конференция „От науката до леглото на болния“, организирана от Арбилис. Над 50 участници от близо 30 държави се включиха на живо и онлайн, за да проследят събитието.

Конференция вредите от тютюнопушенето
Арбилис

Продължителността на живота на пушачите намалява с 10 години, 10 години е страшно много“, каза още Шедел.

„Продължителността на живота на пушачите намалява с около 20% в сравнение на този на непушачите в различните възрасти. Това дава ясен знак, че трябва да се направи нещо, за да се промени тази ситуацията. Проблемът е, че само 5% от хората успяват да спрат цигарите завинаги без допълнителна помощ“, обясни д-р Шедел, който е председател на Медицинското общество за намаляване на вредата в Унгария.

Конференция вредите от тютюнопушенето
Арбилис

Статистиката в световен план става все по-черна, отчете още той. По думите му през 2020 г. исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовите заболявания са на първо място сред причините за нетрудоспособност. Сърдечно-съдовата смъртност е с 60% по-висока от всички заболявания при над 35-годишните.

Цигарата е една ходеща колба, един малък химически реактор – формират се ацетон, амоняк, арсеник, бутан, въгледонен окис, толуол и още над 7000 вредни и потенциално вредни вещества, много от тях канцерогенни. Този тип вещества се отделят при горенето на тютюна. Пушачът има нужда от никотин, а не от всички тези вещества“, каза по време на медийната среща председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Конференция вредите от тютюнопушенето
Арбилис

И допълни, че създаването на бездимни алтернативни и по-малко вредни начини за доставяне на никотин дава възможност той да се набавя, но с намален здравен риск. По думите му това е доказано от редица независими проучвания на международни изследователски институти и агенции.

„Спирането на пушенето удължава живота на човека и трябва да направим всичко възможно пушачите да спрат цигарите заради вредния ефект на дима върху всички органи и системи. Около 60% от пушачите искат да спрат след сърдечно – съдов инцидент, но за съжаление не го постигат. Освен това хората погрешно смятат, че намаляването на броя изпушени цигари намалява и риска от възникването на болести, свързани с пушенето. Не е така – рискът намалява, и то след години, само ако те напълно спрат цигарите“, обясни проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.

Конференция вредите от тютюнопушенето
Арбилис

Все още няма достатъчно проучвания за щетите върху пасивните пушачи, стана ясно още на срещата. Според експертите е голяма грешка е да се счита, че вредата се дължи на издишания дим. Според тях вредата идва от тлеещата в пепелника цигара.

Конференция вредите от тютюнопушенето
Арбилис

36% от населението е изложено на риск от инфаркт на миокарда заради тютюнопушенето.

Честотата на възникването му е 6 пъти по-висока при жените и 3 пъти по-висока при мъжете, ако те пушат по кутия на ден, в сравнение с тези, които не пушат. Данните от проучването INTERHEART за връзката между тютонопушенето и сърдечно-съдовите заболявания бяха представени от проф. Виктор Гуревич, вицепрезидент на Националното сдружение за изследване на атеросклерозата в Руската федерация. Оказва се, че не кръвното налягане, а цигарите са най-големият враг на сърцето и кръвоносните съдове.

По-малко рисковите бездимни алтернативи могат да допринесат и за управлението на хроничните респираторни болести при пушачите, посочи по време на форума австрийският пулмолог проф. д-р Волфганг Поп.

Конференция вредите от тютюнопушенето
Арбилис

Добър пример за намаляването на вредата от тютюна е Швеция, която отчита 7-8% пушачи и рекордно ниски нива на рак и сърдечни заболявания в сравнение с останалите страни в Европа. Учените отдават това на употребата на шведския снус – тютюн за орална употреба, който е разрешен за употреба и широкоразпространен в страната, каза още пулмологът.

Конференция вредите от тютюнопушенето
Арбилис

Броят на сърдечно-съдовите заболявания, по които България е сред първенците в Европа, както и белодробни инфекции, рак и други, могат да бъдат сериозно повлияни, ако пациентите спрат да пушат или преминат на алтернативи на цигарите без горене като устройства с нагряване на тютюн и електронни цигари. Около това се обединиха експертите на медийната среща. И заключиха: Спирането на пушенето е най-ефективната стратегия за намаляване на риска.