/ iStock/Getty Images
Кампания с измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи, демонстрация на пушещата кукла Сю, е част от инициативите в Стара Загора по повод 31 май-Световен ден без тютюнев дим.

От 11:00 до 14:00 часа близо до Парк „Пети октомври" ще бъде разположен Изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене.

Активните пушачи могат да се възползват от различни безплатни услуги: консултации за отказване от тютюнопушене, измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи (чрез апарата „Smoker lyzer”) и др. Запазете час на тел. 0882 442 999, РЗИ - Стара Загора, ул. „Стефан Караджа“ № 10.

Световният ден без тютюн се отбелязва всяка година на 31 май по инициатива на Световната здравна организация. Тазгодишното мото е „Реши и се откажи!”.
 
Ето и останалите инициативи в Старозагорско , посветени на Деня без тютюнев дим:

• 28.05.2021 г. в ПГСАГ „Лубор Байер” – кампания с измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи, демонстрация на пушещата кукла Сю;

• 31.05.2021 г. от 11:00 до 14:00 часа пред Община Стара Загора, в близост до Парк „Пети октомври", ще бъде разположен Изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене. Ще се измерва въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи и ще се представят вредите от тютюнопушенето чрез демонстрация на пушещата кукла Сю. Това е съвместна инициатива на РЗИ - Стара Загора, Превантивно-информационния център по зависимости и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

• 02.06.2021 г. в ОУ „Мати Болгария” - Казанлък ще се проведе демонстрация на пушещата кукла Сю.

• 04.06.2021 г. в Народно читалище „Георги Бенковски - 1928”, в изпълнение на партньорска инициатива между РЗИ - Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески”, ще се проведе поредната съвместна инициатива, посветена на здравето. На читалищните деятели от община Павел баня ще бъде предоставена методика при подготовка и организиране на събития в областта на профилактика на болестите и промоция на здраве с акцент върху ограничаване на въздействието на рискови фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и ниска физическа активност.

• 7 и 8.06.2021 г. във Второ ОУ „П. Р. Славейков” ще се проведат дни на здравето с демонстрации на пушещата кукла Сю, алкоочила и др.

• 10.06.2021 г. в ОУ „Г. Райчев” ще се проведат демонстрации на пушещата кукла Сю, алкоочила и др.