К. Колчев: Спадът на борсата се дължи на изтеглянето на чужди инвеститори
К. Колчев: Спадът на борсата се дължи на изтеглянето на чужди инвеститори / netinfo
Г-н Колчев, в края на миналата година казахте, че спад на борсата като през м. октомври не може да се случи, защото във фондовете има много пари.

Точните ми думи бяха, че корекцията, започнала през м. октомври, не може да продължи още дълго. И продължавам да го твърдя. През м. октомври наистина прогнозирахме спад на борсата и много хора бяха недоволни от това. Но просто си беше дошло времето за тази корекция. Нормално е след 2 годишен възходящ тренд, със много малко корекции, да има и една по-сериозна. Още повече, че тя е подсилена от това, което се случва на международните финансови пазари. В края на миналата година имаше оттегляне на големи инвеститори от пазара в България. Този процес продължава да тече и в началото на тази година, което е в следствие не на тяхното недоверие в българския пазар, а в следствие на кризата на световните пазари, която тече в момента. Случващото се е в унисон с това което прогнозирахме през октомври – предстои корекция, но тя рано или късно ще свърши, а във фондовете продаължава да има много пари. Разбира се фонд мениджърите са достатъчно професионални, за да изчакат успокояването на пазара и тогава да влязат, а не да се борят с падащ пазар. С пазара никой не може да се бори. Смятам, че този спад скоро ще отмине и ще видим начало на тренд в обратна посока.

С какво си обяснявате тогава този спад, при положение, че казвате, че във фондовете има много пари?

Това, че има свободни пари не означава, че те веднага ще се изсипят на пазара. Фондовете се управляват от професионални мениджъри, които знаят кога и как трябва да започнат да инвестират при една корекция. Спадът на борсата се дължи на изтеглянето на определени чуждестранни инвеститори от пазара, което води до сериозно предлагане на акции. Именно поради факта, че фонд-мениджърите не са готови да влязат на тези нива и изчакват се получава превишаване на предлагането, а оттам и спад на цените. Това са си чисто пазарни механизми.

Възможно ли е да има обединение на фондовете, за да подпрат пазара, предвид случващото се?

„Подпирането”, така както го наричате, е свързано със сериозни инвестиции от страна на фондовете на сегашните нива. Моето лично впечатление е, че след негативите, които обраха в последните месеци фонд-мениджърите ще бъдат по-предпазливи и ще изчакат да видят края на корекцията и тогава ще инвестират по-масирано.

Кога ще приключи корекцията?

Едва ли очаквате от мен точна дата. Ние можем само да прогнозираме, да анализираме това, което се случва и да сме адекватни на ситуацията. Личната ми прогноза е скоро да видим начало на възходящ тренд.

Може ли да отдадем спада и на двете IPO-та пред тази седмица?

Не бих казал. Тези IPO-та са сравнително малки, така че едва ли освобождаването на средства за тях води до корекции на пазара.

Какво в краткосрочен план ще движи пазарът?

Предпазливост и очаквания за смяна на тренда.

DarikFinance.bg