ИНОВАТОРИТЕ #23: Файзъл Рахман, специалист по микрокредитиране
ИНОВАТОРИТЕ #23: Файзъл Рахман, специалист по микрокредитиране / netinfo

Той има бутикова финансова компания и често показва как големите мастодонти взимат прекалено високи суми за финансовите си услуги. Въпреки това също толкова често получава похвали от тези мастодонти - скорошните са от Bank of England и New York Federal Reserve Bank.

Точно такъв е новият участник в рубриката "Иноваторите". Казва се Файзъл Рахман и е отдаден на финансите - скучна тема или не, това е неговият живот. С първия си проект за кредити за хора с ниски доходи той печели одобрението на световни банкови институции и моделът му се използва в целия свят. Днес ръководи компанията Fair Finance.

Част от детството му е преминало в Бангладеш и там му е хрумнала идеята, че откъснатите и бедни хора също имат нужда от кредити. Разбира се, банката няма как да одобри искането на човек без достатъчно лични данни и легитимна финансова история, поради което на помощ идва създадената от него компания за микрокредитиране.

Днес Файзъл е много търсен консултант и специалист, когато става дума за кредити - ще ви посъветва как да получите изгодна сделка; ще определи какво е най-добре за вас, ако имате спешна нужда от известна сума пари и т.н.

Файзъл Рахман разказва за своята иновативна идея и съветва как да се предпазим от кредитни акули в новия епизод на "Иноваторите" по Дарик радио.


Константин Вълков: Проектът на Дарик радио, за който ви интервюирам, се нарича "Иноваторите". За първи път обаче сме на финансова вълна - потърсих ви, защото през 2000 година създадохте наистина новаторски проект за микрокредитиране. Опишете с прости думи идеята.

Файзъл Рахман: Проектът е за всички, които нямат достъп до финансиране. За да бъде максимално просто обяснението - има много хора по света с ниски доходи, липса на информация, невъзможно е за тях да бъдат част от информационното ни общество. Те не разполагат с достатъчно официални лични данни, което прави почти невъзможно банките да ги идентифицират или да получат необходимата информация. Това може да са скорошни мигранти; хора, които сами се осигуряват; такива, които работят в малки компании и т.н. За банките е трудно да асистират при даването на кредити.

Вашият проект се прочу и с това, че помогна на стотици жени да стартират собствен бизнес, дайте ни примери.

Да, тези бизнес проекти са всъщност доста различни - някой може да има само мъничък магазин, да търгува със стоки или храни от определена зона. Възможно е да бъде и по-голям - например малко производство. Например някои правят играчки за деца, други ги продават и т.н. Това е по формалната страна на нещата. Има и неформална - например хора, които се занимават със снабдяването на бедни зони като определени места в Сомалия със стоки.

Вие промотирате компанията си Fair Finance като социална бизнес компания, като под "социална" имате предвид компания, която работи по модела на социалните мрежи или просто се занимава със социални проекти?

Социалните мрежи са средство за свързване на различни индивиди. Под социална бизнес компания аз разбирам, че не винаги приоритизираме печалбата при определяне на сферите, в които работим. Идеята ни е да работим повече за интереса на индивидуалните ни клиенти, вместо да се фокусираме върху максималната печалба.

Ако можете да смените три неща в европейската финансова система, кои бихте избрали?

Много повече, може би само три не са достатъчни. Първото нещо, което бих направил, е да превърна финансовата система в далеч по-отговорна. Под "отговорна" имам предвид система, която да бъде прозрачна в решенията си.

Да е възможно също така по-добре да се виждат дейностите на различните институции и най-вече влиянието, което те оказват след това. Трябва да им се напомни, че основната причина за съществуването им е не да правят повече пари от техните си пари, а да промотират и поощряват включването на всички хора в тази система.

Не по-малко важно нещо е и отговорността, която трябва да е налична при всички, които са част от европейката финансова система. Да е ясно какво точно искат да постигнат и да носят отговорност за това.

ИНОВАТОРИТЕ #23 Файзъл Рахман специалист по микрокредитиране
netinfo

Персонален съвет към хората, които искат да вземат кредити?

Понякога - ако нуждата от пари е спешна - се появяват кредитните акули, които предлагат пари срещу твърде високи лихви. На първо място трябва да се запитате дали наистина веднага ви трябват тези пари или няма някаква възможност да спестите известна сума и да забавите покупката на това, за което ще вземете кредит. Второто нещо, ако приемем, че спешно ви трябват парите, е да видите внимателно различните опции, които ви се предлагат. Разбира се, трябва да вземате пари само от официален, легален, законен източник.

Но не са ли високите лихви резултат от все по-малката конкуренция на пазара за кредити?

Това е абсолютно вярно. Едно от предизвикателствата е именно да бъде създаден модел, който да позволява повече капитали да играят на този пазар. Само така ще бъдем сигурни, че няма монопол при даването на кредити. Но, от друга страна, високите лихви са, когато се дават множество на брой малки суми пари при изключително висок риск.

Очевидно е, че добре управлявате личните си пари. Впрочем, така ли беше и когато бяхте малък. Като малък сте живял в Бангладеш все пак?

Наистина, така е. Вече ми е трудно да отделя сегашното време от миналото, но със сигурност повечето неща в живота ми са свързани с опит, отколкото с научаване. Имал съм възможността да видя един свят, който не всеки друг вижда. Едно е да наблюдаваш как функционира банковата и финансова система във Великобритания - тези услуги са се превърнали в неразделна част от живота ни. Друго е да се сблъскаш с хора, за които тези услуги не са част от живота.

В Бангладеш сте създали нещо като кредити за бедните, където взимащият кредит е зависим от други хора от своето близко обкръжение, които на практика го държат отговорен да изпълнява обещанията си. Възможен ли е такъв модел в Европа, където обществата не са чак толкова фамилно свързани?

Пилотният проект, който направих от 2000 до 2005, всъщност тестваше дали това е възможно като модел изобщо. И наистина се оказа, че има нещо много силно в тази близка връзка между хората, има нещо силно в т.нар. социален капитал. Въпреки това моделът да даваш пари на заем чрез групи от хора е много скъп. При този модел разгръщаш сред много хора чувството за отговорност и отчетност. По-лесно е, ако отношението е между двама души - този, който дава кредита, и онзи, който го взима. Тогава създадох и компанията си Fair Finance. Отношението "лице в лице" е по-евтино и ефективно.

Какво е най-странното нещо, за което сте давали кредит?

Едно от най-забавните неща, които съм виждал, е как един наш клиент взе кредит в размер на 150 паунда, за да си купи факс машина. Дамата беше преводач и използваше машината, за да изпраща готовите преводи. Хората й изпращаха материали, тя ги превеждаше и ги пускаше обратно. Тази жена започна със заем от 150 паунда, а за нея вече работят трима души.