Главчев: Управляващите би трябвало да решават проблеми, не да правят митинги
Главчев: Управляващите би трябвало да решават проблеми, не да правят митинги / снимка: Sofia Photo Agency

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев в „Седмицата” на Дарик:

Защо ГЕРБ иска оставката на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев?

Ами, защото виждате как администрацията, държавната администрация въобще, в частност агенцията в бежанците, как се справя с този проблем.

Някак си от обосновките... разказвате историята за починалия от инфаркт сирийски гражданин в бежанския център във „Военна рампа”. Може би е ненормално българското общество да очаква, че при 10 000 бежанци няма да има такива смъртни случаи. Това повод ли е за такова искане?

Ами, да, може да се каже, че е повод, но причините са...

Нормално е, за съжаление, да умират хора.

Да, да, нормално е, така че в този смисъл мога да се съглася, че това е...

И това да се превръща и в голяма новина, както се получи известно време, само създава излишно напрежение.

Но причините са много по-дълбоки. Общо взето, виждате, че закъсняват от събитията управляващите с реакцията по този проблем, който е много важен проблем в държавата. И ако продължава това изоставане, няма да се получи добър резултат. Много... Искам да се разгранича от обвиненията, че това може да е използване на ситуацията отново да се подклажда и да се внася напрежение, тъй като видяхте, че на консултативния съвет по национална сигурност достатъчно конструктивно се държахме в тази област... въпреки общия доклад, който беше предоставен от министъра на вътрешните работи. Ясно е, че трябва наистина по тази тема, както и по теми, които са важни за обществото, да се търси, да се търси...

Около какво се обединихте по тази тема?

Ами, по тази тема се обединихме, че трябва да се решава проблемът, и то с помощта на Европейската комисия. И както се разбира, скоро се очакват от там финансови средства...

Това не казва много - обединихме се да решим проблема. В смисъл около кои решения...

Решението на проблема, както и на повечето...

Одобрявате ли връщането с чартъри на бежанци или на нелегални емигранти, да използваме този термин?

Всичко, което е в рамките на европейските норми, няма как да не го одобрим. Всичко, което е излиза от тези рамки, ние сме категорично против. Виждате обаче, че действията не са достатъчно енергични, има изоставане. Това всички могат с просто око, невъоръжено, да го установят. Така че има нашата конструктивна подкрепа по проблема. Но и това решение, както и повечето решения в обществото, са основна грижа на управляващите. След като са се провъзгласили за управляващи, би трябвало да решават проблеми, а не да правят митинги.

Ще подкрепите ли регламентиране на така наречените граждански патрули?

Ами, доста екзотична е тази идея, меко казано. Виждате каква е реакцията - всеки започва да си прави патрули. Отново повтарям, всичко, което е в рамките на закона, трябва да...

Дава се за пример, че в западни държави... Да, да стане част от рамките на закона, това бихте ли подкрепили?

Има ли такова предложение?

„Атака” твърди, че има такова. Преди малко Камен Костадинов каза, че в рамките на промените в Закона за МВР са направени такива предложения - гражданите да има начин, по който да подпомагат полицията.

Аз мисля, че това е един доста тънък лед, по който се ходи. Става въпрос за граждански патрули обикновено в държави, в които държавата не си е на мястото. Така че по-добре е държавата и управлението, което сега виждаме, да впрегне сили в решаването на този проблем, тъй като ако оставим на гражданите да си правят патрули, не се знае докъде ще се стигне...

А нямате ли такива идеи и по време на вашето управление, че там, където полицията не може да се справя, в по-малки населени места, където няма как да се назначи постоянен полицай, да има такава форма?

В малки населени места, където инициативата си идва от самите граждани и това не е предпоставка за противопоставяне, би могло да се мисли в тази насока.

Да, ама това също е тънък лед. Сложихте условие - където това не е предпоставка за противопоставяне. Как ще се мери дали е, или не е?

Ами, в малкото населено място мисля, че по-лесно може да се разбере. Докато в големия град, София... Виждате веднага - един прави патрули, веднага друго формирование си прави патрули. Това е предпоставка.

То и в едно малко село две враждуващи фамилии могат да си направят патрули.

Да, но последствията биха били по-малки. Така че, ако трябва принципно да разсъждавам

Принципно.

Не би трябвало да се правят такива граждански патрули, а държавата да си влезе в ролята и да решава проблемите. Това е най-нормалното.

Ще ходи ли човек от ГЕРБ в Сирия в делегация?

Ами, аз не зная каква е тази делегация. Не е информирана нашата парламентарна група. От медиите научих, че ще има такава делегация. Не смятам, че е подходящо да се ходи където и да било, без да се знае какви са целите и с кого ще се срещаш.

Политическата криза като риск... според консултативния съвет за национална сигурност. Беше обявено, че всички сте се обединили около декларацията, която представи президентът, и в нея се говори за това, че трябва да се спазва стриктно законът при протестите, да не се пречи на другите. И с това ли е съгласна партия ГЕРБ?

Е, коя демократична партия няма да е съгласна с това, че трябва да се спазва законът? Само че...

Вие не одобрявате блокирането, окупирането от тези групи...

Значи, ако започнем с неспазването на закона, първо трябва да погледнем в собствения си двор, а именно каква е буферната зона около Народното събрание, която е в нарушение на Закона за митингите, събранията и манифестациите...

Започва спорът кое е първо, дали тази буферна зона е създадена заради това, че не спазват законът тези, които искат да окупират например парламента и да пречат на депутатите да работят...

Категорично законите са за това, за да бъдат спазвани. Това... няма как да ви кажа нещо по-различно в качеството си на народен представител.

ГЕРБ е да се махнат загражданията и да се спре блокирането на кръстовища и улици?

Загражданията на парламента трябва да бъдат премахнати. Само че...

Така. А втората част?

Мисля си, че оттам насетне ще произтече и втората част. Но това за да се случи, според мен трябва един много простичък акт да бъде извършен от министър-председателя на България - да си подаде оставката.

Да, но миналата седмица БСП и ДПС доказаха, че също имат хора, които да застанат пък зад това да не си подава оставката министър-председателят.

Говорите за митинга, който организираха ли?

За митинга, да.

Не ми се ще да навлизам в...

Няма да водим диалог по тема кои са били повече, не това е важно, но факт е, че имаше хора, които са на противното мнение.

Не, не... Не ми се ще да навлизам в това какво представлява този митинг, тъй като по-скоро трябва да се изследват психологически характеристики на лидери на партии. Тъй като, ако си спомняте, в деня, в който обявихме, че ще правим митинг, след многократни обвинения, че ние организираме и буним протестите и на студенти, и на кой ли не... и категоричното наше отричане на такава теза, по инициатива на структурите решихме наистина да направим митинг, който беше спонтанно организиран от структурите на ГЕРБ, категорично ви го твърдя. Два часа след това разбрахме, че и БСП и ДПС правят митинг, и то в София, на Орлов мост, и то в деня, в който има футболно дерби. Много смущаващо е това. За нищо друго според мен не става въпрос, освен за комплекс в лидерите на тези партии, които го организираха. Сега, дали е Едипов, или кастрационен комплексът, вече трябва работа на психолози. Но не трябва да се оставят лидери с комплекси дълго време да са в политиката, тъй като историята показва много лоши примери в тази посока.

Все пак не стана докрай ясно, призовава ли ГЕРБ хората да спрат да блокират, да спрат да пречат?

ГЕРБ призовава...

С участието си в съгласието на консултативния съвет за национална сигурност за това, че трябва стриктно да се спазва законът, включва ли се ГЕРБ в призива - освободете кръстовищата, освободете улиците, освен по реда, по който е предвидено в закона, че може да се протестира, излезте от аудиториите, които са блокирани за вашите колеги, които не искат да участват в протест?

Ами, аз, доколкото знам, висшите училища имат автономност и в този...

Въпросът е зад какъв принцип заставате?

Принципa аз ви го казах категорично. Присъединявайки се с текста на консултативния съвет за национална сигурност, че трябва да бъде спазван законът, очевидно, че ние сме за това да бъде спазван законът и няма как да сме на друго мнение. Но примерът се дава, още един път ви казвам, от Народното събрание. Това е законодателният орган. Ако видите какво се случва в парламентарна зала, как ръководството на Народното събрание непрекъснато нарушава собствения си закон, защото Правилникът за организация дейността на Народното събрание е със статут на закон, какво да искаме от гражданите на България да спазват закона, като...

Сега, спорът става кой да отстъпи пръв ли, кой да пръв да започне да спазва закона, първо загражданията ли да се махнат, или първо...

Ама няма спор според мен. Законодателят трябва да дава пример как се спазва законът, то е ясно.

Ако БСП и ДПС изгубят евровота, да има национални парламентарни избори. Бихте ли приели от ГЕРБ такъв изход от завързания възел с политическата криза?

А вие чули ли сте точно такава формулировка?

Да, Йордан Цонев го каза, преди малко Камен Костадинов потвърди, че това е логично, Волен Сидеров преди него каза, че е логично. Възможно ли е да постигнете това съгласие?

Какво означава да бъде загубен вотът? Първо трябва много... Когато обещават нещо от Българска социалистическа партия и ДПС, трябва да сме много внимателни, тъй като обикновено те не си спазват обещанията. Едно говореха преди изборите, друго правят.

Ако нямат 50% от броя депутати в европарламента...

Кой това?

БСП и ДПС.

БСП и ДПС, взети заедно ли?

Взети заедно. Ако те нямат... България 18 ли щеше да има...

... но мисля, че май ще намалеят. Както и да е, това са...

Добре, ако няма 9, да се приема, че е загубено доверието.

Ама то доверието очевидно, че е загубено. И това го показват всички...

Не, това е офертата, да кажем... не оферта, това е по-скоро идеята на някои от представителите на тези партии.

Основният проблем тук е, че обикновено ДПС, пък и не само ДПС, сега са заедно с БСП, правят избори, когато обонянието на човека в боянските сараи усети, че му мирише на избори. Само че тук нещата вече са по-различни. Трябва по-рано да се направят, възможно най-скоро избори, тъй като от това... миризмата на избори вече се превръща в зловоние... от всичко това, което се случва.

Не сте съгласни на такова съгласие - да се преброите на евроизборите и да се види дали България да...

Ние не може да бъдем сигурни, както и българското общество, че това е истината, че това не е поредното лъжливо предложение, което се дава от тези две партии. Доста са се напатили българските граждани...

Ако има под 9 депутата в европарламента... или пък се опасявате, предвид социологическите проучвания, според които БСП е първа политическа сила, казва „Галъп”, с 21,5%, ГЕРБ е малко над 18, Реформаторският блок е с почти 7, ДПС с почти 6. И като се събират, нещата изглеждат на кантар, ако само между тези партии се...

Абсолютно от нищо не се опасяваме. Искаме възможно най-скорошни предсрочни парламентарни избори, което да мине първо през оставка на правителството и разпускане на парламента. И когото изберат българските граждани, той да управлява. В такива...

А може ли да се вярва, ще кажат от БСП, пък на ГЕРБ, че няма да кажете пак, че не сте доволни от резултата и затова трябва да има нови избори?

Оставете ГЕРБ, вярно, че ГЕРБ е първата политическа сила с милион и сто избиратели от последните избори, но въпросът е българското общество да вярва какво ще му се случи след тези избори, за което... трябва да бъдат убедени в честността на провеждането на тези избори категорично, за да не се случи това, което се случи в деня на размисъл по време на предишните избори.

Ще подкрепите ли връщане на данъка върху върху доходите на най-бедните?

Ами, да ви кажа, това е едно от най-смешните неща, които съм чувал напоследък. Тук се извършва окупация от страна на мента финансисти на територия, в която работят експерти в областта на финансите, изтласкване има на премиера, който разбира от финанси, и на финансовия министър... и вземат надмощие хора, които явно само те си мислят, че разбират от финанси.

Какъв е проблемът? Имаше логични алгументи в полза на това решение, че ако се премахне изобщо... да има необлагаем минимум за всички, тогава и човек с 3000 лева, и човек с 300 лева... върху първите 300 лева, за единия от които обаче това са всичките пари, няма да има данък.

Това е логиката на необлагаемия минимум. Това, което се предлага в момента, не се знае и какво е всъщност. Тъй като имате ли, така, конкретно... Отново това като с ако получим 50% от депутатите, ще направим избори. Това, което се предлага, във варианта, в който се предлага, е, че следващата година би могло да бъдат освободени тези с най-ниски заплати...

Не освободени, а да им се върнат парите само на тези хора...

Да им се върне...

... които наистина са получавали по... 320 лева ли е в момента минималната работна заплата?

310, 340 ще стане от месец януари.

340. Добре. Този, който е взимал всеки месец 340 лева, са му взимали данъка през годината...

През цялата година.

Да, защото няма как да се разбере... да не го карат да декларира всеки месец например наеми дали има, друг някакъв доход по граждански, авторски договори, какъвто и да е, и след това накрая на годината, като се види, че той наистина е взимал само 340 лева на месец, да му се върне този събран през годината данък...

През май месец 2015-а...

Да, това е идеята. Това е...

Това е идея, отново едно намерение, отново едно намерение, което нито е разписано конкретно какво точно ще бъде, тъй като виждате, че ние с вас в момента правим...

Не, не, аз ви го описах според мен коректно това, което съм разбрал...

Има различни, различни вариации на това, което казвате. Това е едната вариация. Може през механизма на общественото осигуряване да се връща. Видях идея как да...

... да, как да стане връщането е друга тема, но принципът...

Как да стане, на кои да стане...

Вие срещу принципа сте изобщо?

Абсолютно срещу принципа съм, да. Който, който...

Нищо да не се връща на най-бедните?

Принципът, по който да се връща, не е работещ...

А кой да бъде...

Освен всичко друго, това е поредната идея, която се предлага, която торпилира приходната част на бюджета. Просто бюджетът във вида, в който се представи и ще бъде приет, както разбрахме, по уверенията на всичките от управляващите, ще бъде приет в този му вид, е торпилиран още сега. Около... над 100 милиона в приходната част вече, вече ги няма. Трябва да кажат какво ще се случи със стоте милиона в разходната част и за сметка на кой от разходите ще бъде. Вместо това, те правят нови и нови такива предложения. Само от ранното пенсиониране, което миналата седмица се прие, ако си спомняте, само то ще нанесе около 45 милиона вреди на бюджета, които пък 45 милиона ги няма в бюджета на общественото осигуряване. Даже е станал скандал на бюджетна комисия. Като са запитали къде са тези 45 милиона, ами няма ги, било отговорът, но въпреки това е гласувано...

Вярно ли е, че ГЕРБ се канел да вдига пенсии със заем, както казва Симеон Дянков при представянето на книгата си „Кризата в еврозоната отвътре”, представяне, което е направил тази седмица в Брюксел? Вие бяхте добре запознат с бюджетните планове на ГЕРБ.

Никога, никога не е обсъждан вариант да бъдат вдигани пенсии със заем.

Симеон Дянков лъже, така ли?

Аз не съм присъствал на такива разговори. В рамките на бюджетна...

Или, да кажем, е...

В рамките на бюджетна комисия не съм присъствал на такива разговори с такава насока.

И съжалявал, че не вдигнал ударно заплатите.

Ами, той има някои неща, за които да съжалява, въпреки безспорния му принос за запазване на бюджетни параметри, които ни направиха сред отличниците на Европа. Приносът му за стабилизиране на финансовата система по време на криза на България е неоспорим, но има неща, за майчинските...

Това за отличните на Европа прозвуча... в смисъл той, да, може би той е бил отличник и на някакви статистически...

Ами, иначе, иначе, да, да, иначе нямаше да може да ползваме евросредства. Виждате, при първи съмнения, които се получават, какво се случва. Веднага, веднага се спират евросредствата.

А каква е отговорността на ГЕРБ за проблемите с европарите? Понеже факт е, че за една сериозна част от дебатите, които се водят около използването на парите, става дума за процедури, случвали се по времето на управлението на ГЕРБ, а някои от тях наследени и от времето на тройната коалиция, т.е. са по-скоро системни проблеми...

Ами, проблемите сигурно са системни, тъй като и периодът обхваща управление вече на трето правителство. Все пак основно критиките са насочени към конкурсите по обществени поръчки, а те в по-голямата си част са проведени при предишното правителство, имам предвид преди ГЕРБ правителството. Това прехвърляне на топката...

Вие не сте ги прекратили...

Това прехвърляне на топката обаче не е, не е много ползотворно, прехвърлянето на топката и кой е виновен и кой не. Фактите са такива, че по време на предишната тройна коалиция бяха спрени евросредства, другият факт е, че сега отново ги спират. А по времето на ГЕРБ бяха усвоявани, и то в десетки пъти повече, отколкото преди, по време на предишната тройна коалиция. Така че не смятам, че е от полза на сегашните управляващи да правят такива съпоставки, както и много други съпоставки, тъй като те безспорно са в полза на ГЕРБ.

Трябва ли да се спре с практиката въпроси на съдебната власт да се решават от парламентарни комисии? През тази седмица за Мишо Бирата беше създадена, вие предлагате за Бисеров, сам оглавявахте преди това за Хохегер комисия. Този принцип може да се върти до безкрайност.

Този принцип може да се върти до безкрайност, но, пак ви казвам, въпросът е да се направи сравнение какво е правила едната комисия и какво другата. Както казахте, комисията „Хохигер” възприехме варианта и логиката, че такава една парламентарна комисия би могло да се тълкува, че е инструмент за политически натиск и за да се... категорично да се отделим от това мнение, ние възложихме на Сметна палата и на Агенция за държавна финансова инспекция да се произнесе по двата казуса.

Може би сега ще направят същото, на държавни органи да възложат за Мишо Бирата.

Ами, аз не знам какво ще направят за Мишо Бирата, но фактът е, че в сегашното Народно събрание броят на анкетните комисии, особено парламентарното време, което заемат дебатите по тези парламентарни комисии... отнемат от времето на цялостния законодателен процес, който... нормално би било да бъде по-голямо времето за законодателна дейност, отколкото за анкетни комисии. А тук е точно обратното. И последния ден, в който имаше редовно заседание, това беше в четвъртък, целият ден премина при разисквания за „Авиоотряд 28” и образуването на комисията за Мишо Бирата, а сега за бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса ще имаме извънредно заседание. Не е нормално бюджет да се разглежда в извънредно заседание, а в редовно заседание да се гледат Мишо Бирата и „Авиоотряд 28”.

Подкрепяте ли намаляването на субсидиите на партиите?

Има ли такова предложение от управляващите?

Да, на Георги Кадиев.

А те дали го подкрепят, тъй като там чух различни...

Е, сега, нали, принципът на въпроса с въпрос да се измъкнете от отговора...

Не, не, не.

Да или не - да започнем с това?

Аз ще ви кажа каква е нашата позиция по въпроса. Както и другите проблеми трябва да се решават от управляващите...

Може ли, за да не я увъртолим в думи, да кажете - подкрепяме, да, и аргументи, или не подкрепяме, аргументи, за да е ясно каква е позицията.

Приемаме ясно... конкретно намаляване на субсидиите.

Подкрепяте?

Не само че го подкрепяме, ами последното намаляване на субсидиите се случи по време на управлението на ГЕРБ. Ние отвързахме субсидията от минималната работна заплата и затова тя е 12 лева. Ако беше досега вързана, както беше при предишните парламенти, с минималната работна заплата, щеше да бъде 17 лева от 1 януари. Така че ние сме показали, че подкрепяме. Чакаме сега да видим какво предложение ще направят управляващите, тъй като ние каквото и предложение да направим, то не се приема. Това е част от обстановката в Народното събрание, което все повече започва да прилича на описаното в книгата „Полет над кукувиче гнездо” на Кен Киси. Там си спомняте има и една...

На лудница ви прилича Народното събрание, така ли?

Все повече започва да прилича. Казвам дано да се спре навреме и... този дух. Имаме си и старша сестра Рачид, както... Така че дано...

Кой е старшата сестра?

Всеки да разпознава каквото сметне за необходимо. Чели сте я, доста известна книга, много от слушателите също са я чели. Все повече и повече започва да наподобява обстановката в Народното събрание. Не трябва, това трябва да се прекрати, трябва да работят институциите...

Възстановява ли се Бойко Борисов от операцията на коляното? Това не е жълто любопитство, а по-скоро, става дума за основен политически лидер в България...

Да.

Четох някъде, по-скоро може би, така, в жълтия сектор вестници, че щял да се възстановява чак до изборите, че ще отсъства от активния политически живот?

Това е медицински въпрос. Не мога да ви отговоря как точно се възстановява. Но аз... чухме се и вечерта след операцията, и на следващия ден, поддържаме връзка, така че... Нормално звучеше, но по-скоро...

Не очаквате да отсъства от активния политически живот?

... това е въпрос вече на организъм, на възстановяване и на компетентно мнение на медици.