Димитър Митовски: За мен лесни мисии няма
Димитър Митовски: За мен лесни мисии няма / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Димитър Митовски: За мен лесни мисии няма
31889
Димитър Митовски: За мен лесни мисии няма
  • Димитър Митовски: За мен лесни мисии няма

Преди четири месеца - на 16 април тази година, се състоя премиерата на българския филм „Мисия Лондон". Продукцията постигна успех и за първите малко над сто дни е гледана от 366 535 души. Приходите от билети са близо 2 600 000 лева. „Мисия Лондон" ще бъде първият български филм, издаден в Blu-ray формат. Режисьорът на нашумялата лента Димитър Митовски сподели откровено, че за него лесни мисии няма, но бе откровен, че е повече от доволен от постигнатото. Ето какво още каза той:  

 

Трудна за изпълнение мисия ли бе „Мисия Лондон" за Вас?

 

Според мен няма лесни мисии, особено когато става въпрос за кино. Още повече когато се прави кино в България. Това е една трудна мисия, но не невъзможна.

 

Доволен ли сте от резултата, който постигнахте?

 

Ако трябва да бъда съвсем откровен, съм повече от доволен, защото „Мисия Лондон" счупи всички рекорди за новото българско кино и нещата, които си бях поставил като крайна цел, не само че се случиха, но се случиха по две, даже и по няколко пъти. Досега не съм чел негативни ревюта за „Мисия Лондон", но в крайна сметка всеки има право на собствено мнение. Това, което е филмът, е факт, всеки може да го гледа.

 

С какво „Мисия Лондон" грабна до такава степен зрителите?

 

Според мен зрителите отдавна чакаха точно такъв филм, който освен че казва някакви важни неща, особено за нас, българите, да бъде така направен, че да е лесен за гледане. Още повече това е комедия и е задължително да бъде съвсем достъпна до зрителите.

 

Припознава ли се в някой от героите и в ситуациите?

 

Това беше цел. Повечето българи да се припознаят вътре, защото „Мисия Лондон" е филм, базиран на роман, който пък Алек Попов е писал на базата на свои реални, истински впечатления. Всичко онова, което се случва в „Мисията", е сто процента част от българската душевност, българския бит и българския характер, независимо от това, че ние сме търсили събирателни образи и не сме визирали конкретно персона. Нещата са наистина много важни за всички нас, българите.

 

Успехът на филма  отрази ли се на продажбите на книгата?

 

„Мисия Лондон" в момента е най-продаваната книга на книжния пазар, така че явно доста хора, след като са гледали филма, са си купили книгата, за да видят как стоят нещата в романа, кое е по-различното от това, което се случва във филма. Книгата и филмът наистина са доста различни. Така че препоръчвам на тези, които не са чели книгата, а са гледали филма, да си купят романа и да го прочетат и обратното.

 

„Мисия Лондон" ще бъде първият български филм, издаден на Blu-ray формат.

 

Съвсем нормално е след като свърши животът на филма, да бъде издадено DVD и тъй като Blu-ray е един нов формат, сега започва тепърва да се налага и това e бъдещето за домашно кино, нормално е „Мисия Лондон" да бъде издаден и на Blu-ray. Има хора, които вече имат вкъщи Blu-ray плеъри, и така ще се изкефят максимално, защото качеството на Blu-ray е наистина е доста по-добро от това на DVD формата.

 

Предстои още един филм, който ще бъде по книга на Алек Попов - „Черната кутия".

 

В момента работим по сценария. „Черната кутия" на Алек Попов е роман, който смятам, че е достd по-дълбок. Той е едно ниво - винаги съм го казвал - над „Мисия Лондон" и то е съвсем естествено, тъй като като всеки автор Алек също се е развил. Прекрасен роман за мен, надявам се да стане и прекрасен филм. Те не могат да бъдат сравнявани, защото „Черната кутия" е съвсем друг филм със съвсем друга конструкция, той е драма. Може би единственото, което е общо между двата филма, е, че част от „Черната кутия" също се развива извън България, само че този път не е в Лондон, а в Ню Йорк. Различни са, не бих искал да ги сравнявам, надявам се да бъде толкова харесван от зрителите, колкото „Мисия Лондон", но това е божа работа.