Цигареният бизнес се свива, но не загива, твърди Корнелия Нинова
Цигареният бизнес се свива, но не загива, твърди Корнелия Нинова / Sofia Photo Agency

Корнелия Нинова, изпълнителен директор на „Булгартабак Холдинг”, в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Има ли спад на продажбите на "Булгартабак" заради финансовата криза, или с други думи по-малко ли пушат хората, когато нямат пари, от цигарите ли се отказват първо, или от други неща?

Не, нямаме спад в продажбите в последните няколко месеца, напротив, имаме леко покачване. И за нас беше интересен този факт.

Тоест нервно пушене, като свършат парите.

Да, и за нас беше интересен този факт, в криза се пуши повече, явно.

Тоест каква е прогнозата ви, сериозната ви прогноза за бъдещето на холдинга в тези точно условия, на световна рецесия?

Значи, ако говорим за пазарен дял, за вътрешен пазар, за финансови показатели, в момента имаме 60 - 62 процента от вътрешния пазар, което означава 12 милиарда къса цигари продаваме годишно. Краткосрочната ни реалистична цел е през следващата година в тези тежки условия на финансова криза, на въвеждане на нов акциз да задържим 55 процента от пазарния дял и да увеличим с 30 процента износа, който в момента е 5 милиарда къса.

А кой ще дойде на това място - западните производители на цигари, които няма да могат да продават на вътрешните си пазари и ще натискат износа, включително в България, така ли?

Да, възможно е и нашите конкуренти да вземат част от този пазарен дял, в което няма нищо лошо, стига да се играе по правила.

Става дума за 5-6%, очаквате да ви вземат.

По-опасна е контрабандата. Винаги при увеличението на акциза се получава едно разместване на пазара и контрабандата нараства в тези месеци. Това е практика, от няколко години се наблюдава.

Нямаше ли вариант да не бъде вдиган акцизът точно сега, което ще доведе до 26 процента ръст на цената на цигарите?

В парламента бяха постъпили две предложения - акцизът да бъде увеличен от 1 януари 2009-а или от 1 юли 2009-а. Според мен нямаше начин как да не бъде увеличен от 1 януари, защото това е ангажимент на България, отбелязан в договора за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да достигнем минималните нива на акцизи в ЕС. Предстои ни още едно увеличение през 2010-а - от 11 евро на хиляда къса.

Тоест още 26 процента, така ли, ръст?

Не е задължително. Тези 11 евро на хиляда къса са задължителни, но е много важно каква е структурата вътре, т.е. какво е съотношението между адвалорен и специфичен акциз и това дава отражение на процента на увеличение. В момента приетият от парламента акциз дава увеличение от 26 процента.

Ще доведе ли това до по-малко изкупуване на тютюн, до намаляване на площите, до проблем на земеделските производители в този бранш?

Това точно едва ли. И в момента. . .

Имам предвид цялата верига - поскъпване, по-малко потребление, намаляване на пазарния дял.

Подобно положение ние наблюдаваме и сега. В световен мащаб много намаляха количествата тютюни, включително и в България. Освен това от 1 януари 2007-а, откакто е свободен пазарът, в България изкупуват едни от най-големите компании - "Сокотаб", "Лайънс", "Михайлидис", и в момента дори, сега, по време на нашия разговор, ние водим много тежка кампания за изкупуване на тютюни в конкуренция с тези колеги.

Тоест проблемите на "Булгартабак холдинг" не рефлектират върху проблемите на земеделските производители, занимаващи се с тютюн, защото по света има все по-малко тютюни и нашите са ценни.

Да, нашите тютюни са ценни, но двете сфери са взаимнообвързани. Не можем да изключваме "Булгартабак" от тютюнопроизводителите и тях от нас.

А очаквате ли намаляване на износа?

Не, напротив, очакваме увеличаване на износа. Миналата година. . .

Тоест очаквате това, дето почнахме на шега, че народът нервно пуши заради кризата, че по света пък още повече ще почнат да пушат.

За нас това е добра тенденция, защото компенсираме загубата на вътрешен пазар с износ. Но интересни са дестинациите, където сме най-добре в износа - Далечен и Близък изток, Африка, Балканите, но не и в европейските страни.

Тоест не там, където. . .

Където има рестрикции, да.

Тоест четох за Китай, Хонконг, Тайван.

Да.

Обаче четох, че сте пробили с "Ева", цигарите "Ева", в Бенелюкс.

Да, имаме вече първите износи за там.

Как стана пробивът там? Там пари имат, това, в Люксембург могат да си купят много скъпи цигари, защо пък ще взимат нашите.

Качество, това е, така, вълшебната думичка. Добри са ни цигарите, качествени.

Тоест тези цигари са конкурентни на. . .

Да, да.

. . . на западните, на американските. . .

Да.

. . . западноевропейските. А ще се отрази ли пълната забрана за пушене на обществени места от 2010-а, според вас?

Ще се отрази, да. Според мен ще се отрази. Дори и в момента ограниченията, които имаме за реклама, се отразяват на работата. А тази пълна забрана неминуемо ще окаже влияние върху обема на пушачите.

Аз четох, че се готвите да правите агресивна рекламна кампания и уточнявате голям бюджет за това, като знам рестрикциите, в които се движите, това ще е доста трудно да бъде направено агресивно, ще трябва много творчество.

Да, така е. В момента имаме забрана за реклама в медии, в публичното пространство. Нашата цел е да съсредоточим рекламната кампания върху крайните точки на продажби, това, което правят и в много агресивно нашите конкуренти.

Това ще бъде също забранено обаче, ми се струва от. . .

От 2010-а, да.

Отива ли си, според вас, този бизнес? Като гледате как ви натискат отвсякъде - не може да се пуши вънка, вътре, на обществени места, не може да се рекламира, слагате ужасните надписи, че убивате хората.

Неминуемо се свива бизнесът, но да си отива чак, мисля, че е крайно. Скоро даже в Световната здравна организация обсъждаха доста крайни мерки за ограничаване на тютюнопушенето, като например пълна забрана за реклама, никакво разнообразие във външния вид на марките - бели кутии с черни надписи за всички марки, забрана за държавните институции, администрацията за общуване с тютюневи компании, което пък е изключително крайно, да не говорим, че в нашия случай е неприложимо, защото ние сме държавна компания и ежедневно сме в контакт с нашия принципал Министерство на икономиката, с парламента и т.н.

Колко още ще останете, според вас, държавни? Четох, на 28 май тази година в Хисаря коалицията си дава седем месеца за приватизация на "Булгартабак", т.е. до 28 декември, което очевидно няма да стане.

Ами в рамките на този срок се приватизираха двете фабрики в Пловдив и в Стара Загора. Приватизацията е тема, върху която много години много хора се упражняват, за съжаление винаги за сметка на "Булгартабак". Когато тръгне дума за приватизация, това действа много демотивиращо на състава, вече го виждам и отвътре. Първите ми впечатления от срещите с колегитее работни, са например тяхното притеснение за бъдещето на компанията. Така че аз бих апелирала към хората, от които зависи, най-накрая да се вземе едно крайно, сериозно и последователно решение за съдбата на компанията. В момента не знам за такова, а това е в ръцете на парламента.

Ще бъдат ли приватизирани и фабриките в София и Благоевград?

Надявам се, че да.

Кога?

До една година.

Понеже пък другаде четох, че казвате, че една година е много време за "Булгартабак".

Ами, много е именно заради това, че ни предстоят тези шест-седем трудни месеци - с новия акциз, с ценовата война, която се очертава, с конкуренцията, което непременно ще доведе до загуба на пазарен дял, това означава и падане на цената на компанията.

А ще се стигне ли до прехвърляне на цялото производство в една от двете фабрики, каквито идеи също има?

Да, ще преценяваме през април дали да го направим, когато видим как се държи пазарът с новия акциз. В момента и двете фабрики работят технологично добре и са натоварени техните капацитети.

Изборът ви да управлявате "Булгартабак" е. . . и една, да кажем, и политическа реабилитация, доколкото този пост е все пак в държавна компания. А не мислите ли, че е редно да се стигне по-далеч, да си се върнете като заместник-министър на икономиката и енергетиката? Не знам дали слушателите ни си спомнят тези истории от пролетта, където ви замесиха с изнасяне на информация от следствието към шеф на една фирма, заради това ви отстраниха от поста, разследваха ви, нали?

Така беше, да.

И всичко приключи, че сте невинна.

Да, така беше. Прокуратурата се произнесе с постановление. . .

Нямате ли амбицията да си възстановите позициите, които имахте в държавата?

Нямам такава амбиция. Веднага след постановлението на прокуратурата, с което бях оправдана, имах разговор с премиера и казах, че нямам желание и амбиция да се връщам на стария си пост.

Тоест вие не поискахте, а беше ви предложено, аз така го разбирам.

Да кажем, че разговаряхме.

А защо не искате? Намразихте ли политиката?

Не, не бих казала. Не бих казала, но преживях така наречения романтичен период в политиката, пълният с илюзиите, че можеш нещо да промениш, така, можеш да отстояваш решения, можеш да бъдеш твърд в позицията. Преживях го това.