Ако депутатите гласуват по съвест, режимът за пушене ще се либерализира
Ако депутатите гласуват по съвест, режимът за пушене ще се либерализира / снимка: БГНЕС

Ако всички депутати гласуват по съвест, пълната забрана за тютюнопушене ще падне. Това прогнозира в интервю за Дарик един от вносителите на идеята за либерализиране на режима Спас Панчев. Той смята, че 70 на сто от хората подкрепят либерализирането на пълната забрана. Депутатът е категоричен, че независимо кога бъде променен режимът за пушене - дали от Нова година или от 15 януари, хората ще бъдат доволни. По думите на Панчев и бизнесът, и хората желаят промяната, а и като управляващите са дали обещание, нормално е да вървят към спазването му. Ето какво още каза Панчев пред Дарик:

Очакваше се либерализирането на режима за пушене на закрито да стане факт до Нова година. Това вече реалистично ли е?

И аз го очаквах. Надявам се, че колегите ще подкрепят идеята след гласуването на бюджета на второ четене ние да имаме възможност в пленарна зала да обсъдим проекта и ако успеем, в следващите седмици ресторантьори и пушачи да имат един нов закон, който либерализира в голяма степен настоящия. Дали от 1 януари ще влезе в сила или от 15 януари, хората ще бъдат доволни. Те го чакат, имат нужда от тази промяна и се надяват тя да се случи по-скоро не само в интерес на бизнеса, а и на пушачите. Защото за тях сега е особено трудно и или всички пушат в заведенията вече, или там, където не се пуши, излизат в студа и това влияе на здравето им.

Има ли вариант да бъде така приета промяната, че на 31 декември след празнуването на Нова година да е законно пушенето в заведенията?

Вариант има, но не знам дали ще успеем за толкова кратък срок. Но се надявам в близките няколко седмици това да бъде факт.

Какъв е последният към този момент вариант, който обмисляте за либерализирането на режима?

Без да закачаме забраната в административни сгради и болници, училища, спортни заведения, заведения за бързо хранени и моловете, ние предлагаме в градските ресторанти либерализация - там, където има изградени вентилационни системи, хората да имат право да пушат. В нощните заведения също да имат право да пушат, защото там не ходят малолетни и е във възможностите на всеки да реши да бъде или не в такова заведение.

На стадиони и летища?

Летището в София е единственото, на което трябва да плащаш за бизнес залата, за да можеш да изпушиш една цигара и сумата, която се плаща, е сериозна. Няма летища, където да не са изградени специални помещения за това. И ако искаме да отговорим на интереса София да бъде и транзитна дестинация, и туристическа дестинация, трябва да дадем възможност на пътниците да имат право. Вие знаете, че никъде по летищата не е разрешено да се пуши дори извън административната сграда. Така че от това има нужда. Законът по никакъв начин не се изпълнява на открити стадиони при футболни срещи, където има много запалянковци. А да подкрепяме закон, който не се изпълнява и няма как да бъде изпълняван, по-добре да погледнем коректно като законодатели условията в днешния ден и да намерим и там някаква промяна. Така че може би и тази идея ще бъде подкрепена. Всъщност ако парламентарната зала подкрепи на първо четене проектозакона, може за второ четене да настъпят някои промени и либерализацията да не бъде точно тази, за която ние говорим, а да останат още някои ограничения. Но от либерализиране на закона има нужда. Хората го желаят, бизнесът го желае, а и като сме обещали, нормално е да вървим към изпълнение на обещанията си.

Казвате, че е възможно да останат места, където да е забранено. От кои места сте склонни да отстъпите?

Проблемът беше в по-малките заведения. Някои хора считат, че трябва да останат заведения без тютюнев дим. Това е нещо, което всъщност е право на собствениците на заведения. Аз и сега чувам от някои, че все пак бизнесът им върви и нямат намерение да приемат тези изисквания, дори да има либерализиране на законодателството и вътре да останат само хора, които не пушат. Така че може би това ще остане като възможност. Но не искам сега да дискутираме за закона, защото нагласите са различни. Повечето колеги са готови да подкрепят такава промяна.

Още по време на дебата за идеята за промяна стана ясно, че депутатите основно ще гласуват по съвест. Правили ли сте груба сметка колко са за сегашния режим и колко са против него?

Ако гласуват по съвест, законопроектът ще мине в пленарна зала.

Вие се срещате и с хората в избирателните райони. И обществото ли е толкова разделено, колкото и депутатите?

Колежката Десислава Атанасова каза, че по статистика в момента 63 на сто от хората не желаят да се либерализира законът. Аз всеки ден се срещам с различни хора в страната и смятам, че над 70 на сто от тях желаят да се либерализира, така че мисля, че има желание при хората. Не е готов българинът днес за изпълнението на такъв закон. Трябва да мине още време, първо. И второ, всички казват, че не е доказано, че на пасивния пушач влияе така зле тютюневият дим, както се говори от всеки, който е противник на промяната. Ще видим какво ще се получи в залата.