Зрелостници писаха аргументиран текст по Разни хора, разни идеали
Зрелостници писаха аргументиран текст по Разни хора, разни идеали / снимка: БГНЕС
Зрелостници писаха аргументиран текст по "Разни хора, разни идеали"
19621
Зрелостници писаха аргументиран текст по "Разни хора, разни идеали"
  • Зрелостници писаха аргументиран текст по "Разни хора, разни идеали"

Вариант 1 беше изтеглен на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Над 78 200 абитуриенти от цялата страна писаха аргументиран текст по фейлетона "Разни хора, разни идеали" от Алеко Константинов. За първи път тази година училищата в страната научиха изтегления вариант по електронен път чрез парола, която съобщи образователният министър Даниел Вълчев. Отговорността да изтегли варианта на матурата се падна на репортера на Дарик радио Гергана Тодорова.

Просветният министър Даниел Вълчев обясни новите правила за провеждане на матурата: „Тази година е малко по-особено от миналата, от гледна точка на начина, по който получават всички училища изпитните материали. Те са на диск, в който освен служебен софтуер, има три закодирани варианта. След изтеглянето на изпитния вариант ние слагаме паролата и оттам нататък тя се изпраща на училищата, за да могат да започнат с разпечатването".  

Зрелостниците имаха четири часа, за да решат тест от 40 задачи. Последният 41 въпрос е аргументиран текст по литературно произведение: „Прочетете откъса от фейлетона „Разни хора, разни идеали" на Алеко Константинов и коментирайте в обем до четири страници проблема за подмяната на ценностите".

Само министър Вълчев и един компютърен специалист знаеха паролата, с която училищата в сраната трябваше да разкодират изпитния вариант: „Тази ми е любимата - „Аз съм българче", написана по един малко по-модерен начин".

Матурата по български език и литература бяха ангажирани 1054 училища в страната. Поведението на над 15 000 квестори и на учениците бе проследено от повече от 800 камери.

Тази година 35 университета у нас ще признават оценките от матурите за вход.

Втората задължителна матура е по предмет по избор и ще се проведе във вторник.