За нас е важно да се направи задълбочен анализ, за да докажем, че туризмът много години назад е подценяван финансово. Имаме най-ниския бюджет за туризъм, а в същото време имаме може би един от най-високите приноси към БВП. Това каза министърът на туризма Христо Проданов в рамките на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия.

Той изтъкна, че има още възможност за развитие на Единната система за туристическа информация, да може да се получават доста по-добри данни.

Министърът предложи по инициатива на ведомството, с подкрепата на парламентарната комисия и на университетите, да се направи задълбочен анализ на сектора, за да може при приемането на следващия бюджет да има аргументи пред финансовото министерство защо трябват повече средства за туризма.

Министър Проданов в Пампорово: Оптимист съм за предстоящия зимен сезон

В Министерството на туризма се прави стратегически анализ на националната рекламна кампания на базата предложените в проектобюджета на ведомството за тази година 18 млн. лева за тази цел. Целта е да се отчетат досегашните добри практики, а негативните да се прекратят, каза министърът, като допълни, че ще се използва телевизионна и дигитална реклама, инфлуенсъри, журналистически турове. Когато проектобюджетът за 2022 г. бъде одобрен от парламента, тогава ще бъдат оповестени и подробности, допълни той.

Летният сезон чука на вратата, каза министърът и добави, че съществуващите възможности и рекламни материали, които са в наличност и са платени от министерството през годините, ще се използват, за да стане по-интензивна и бърза рекламата за този сезон, а за останалото ще се следва стратегическия план.

Министърът отбеляза, че зимният сезон е по-добър от този през 2021 г., като посочи, че около два пъти и половина-три пъти повече са нощувките, но допълни, че сме далеч от резултатите от 2019 г.

Предприели сме стъпки, за да може най-късно до края на март да имаме зелени коридори и споразумения, за да има улеснен достъп до България, особено във връзка с Румъния и автобусния транспорт, като тестването да става тук, каза министърът в отговор на друг депутатски въпрос.

По темата за карантината от 72 часа за български граждани, които се връщат от дестинации от тъмночервената зона, например Занзибар, министърът каза, че смята, че не е нужно човек толкова време да стои под карантина, а може веднага да си направи тест. Говорихме със здравното министерство тази процедура да се прави веднага - да си направят този тест и на другия ден, ако е отрицателен, да не са карантинирани, допълни министърът, като уточни, че все още няма решение по темата.

Ще популяризират България пред руските туристи

За къмпингуването министърът изтъкна, че в страната липсват регулиран начин и места, където този вид туризъм да се практикува. В България има девет регистрирани къмпинга, а във Франция те са около 8000, ние сме бяло петно на картата на Европа в този вид туризъм, каза министърът. Той посочи, че такъв туризъм е доста перспективен и в рамките на ковид се е оказал още по-предпочитан, и подчерта, че не е конкуренция на хотелиерите, защото, който си е позволил 80 000 лева за кемпер, едва ли има проблем да спи в най-скъпия хотел, а просто това са хора, които обичат такъв вид туризъм. Министърът изтъкна, че проблемът с къмпингуването може да се реши в партньорство между държавата и общините, за да се създадат такива места, да се регистрират и картографират. Когато има регламент, определено е мястото, както и задължение за това кой да извозва боклука, това е стимул за общините и държавата като цяло, допълни министърът.

По темата за ваксинационната кампания, министърът каза, че при 30 процента ваксинирани изглеждаме като несигурна дестинация. Едно от нещата, които гледат например немските туристи, е именно нивото на ваксинация и ние сме доста изостанали, допълни министърът.

Той отново изрази притеснение за дефицита на кадри в туризма и за очакваните трудности заради това през летния сезон.
БТА