Жълти министри готови на бойкот за кадрови назначения
Жълти министри готови на бойкот за кадрови назначения / снимка: Sofia Photo Agency - Юлиана Николова
Жълти министри готови на бойкот за кадрови назначения
21099
Жълти министри готови на бойкот за кадрови назначения
  • Жълти министри готови на бойкот за кадрови назначения

Министрите на НДСВ изразиха готовност да бойкотират всички решение на кабинета, които касаят сериозни финансови въпроси или кадрови назначения. Това коментираха преди заседанието на Министерския съвет жълтите министри Николай Василев, Даниел Вълчев и Гергана Паси. Посочено бе, че след избори правителството трябва да се занимава само с текущи въпроси.

Очаква се на днешното си заседание кабинетът да гласува важни дипломатически назначения, които обаче няма да бъдат подкрепени от НДСВ.

Пред журналисти част от министрите дадоха оценка за свършената работа от тях през последните 4 години. Министърът на държавната администрация Николай Василев не пропусна да отбележи, че на днешното заседание правителството трябва да се въздържа от взимането на важни политически и финансови решени. Той посочи, че дори е отказал да одобри няколко решения на подпис, едно от които е свързано с финансовото състояние на общините.

Министърът на образованието Даниел Вълчев и министърът на европейските въпроси Гергана Паси също подкрепиха колегата си и се обявиха против взимането на всякакви важни решение в последния момент.

От своя страна министърът на транспорта Петър Мутафчиев коментира, че ако се стигне до гласуване на посланически назначения, то в това няма нищо обезпокоително. По думите му това не са решения от днес и най-вероятно са съгласувани с Министерството на външните работи и президента. Запитани какво наследство оставят на следващите управляващи, министрите бяха категорични, че не оставят подводни камъни.

Министърът на финансите Пламен Орешарски бе най-кратък във формулировката си: "има цифри, всичко останало е литература".

Министър Вълчев призна, че за първи път в живота си не знае накъде ще тръгне, а министър Василев бе категоричен, че ще остане в България и най-вероятно ще се занимава с бизнес.

Междувременно правителството определи Димитър Николов Димитров за председател на Държавната агенция за българите в чужбина.