Журналист от Дарик чете документите на разузнаването
Журналист от Дарик чете документите на разузнаването / cнимкa: Sofia Photo Agency

За първи път журналист получи достъп до документите на българското разузнаване за атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Журналистът от Дарик радио Богдана Лазарова вече чете архивите.

 

Това се случва две години след като тя осъди Националната разузнавателна служба (НРС) и съда задължи службата да й предостави всички документи на бившето Първо главно управление на Държавна сигурност по случая.

 

Лазарова поиска от НРС документите по случая с атентата срещу папата и Сергей Антонов още през 2005 г. Тогава службата отказа да предостави информацията, тъй като е строго секретна и е държавна тайна. През февруари 2007 г. Софийският градски съд отмени отказа и задължи Националната разузнавателна служба да даде документите.

 

Сега те са предоставени чрез Комисията по досиетата. Докато делото очакваше разглеждане в съда, Лазарова имаше редица срещи в разузнаването по повод на съдебния казус, и така стана последният човек, който е виждал самоубилият се тогавашен шеф на архива на разузнаването Божидар Дойчев.

 

Документите, които Лазарова започна да чете, са над 26 000 страници, които в последните 28 години са били строго секретни.

 

Най-интересното от тях ще намери място в поредица предавания по Дарик радио.