„Смъртта на един млад човек буди безпокойство. Това е тревожно събитие. Но от друга страна, нека припомним, че колегите са реагирали на сигнал за извършено и подготовка за извършване на друго престъпление. Преди това е извършен грабеж, а грабежът е престъпление с висока степен на обществена опасност. Като висш професионален ръководител защитавам всяко едно правомерно действие на полицейските служители. Открито застъпвам тезата, че нашите полицаи се нуждаят от самочувствие”. Това заяви пред NOVA Живко Коцев в първото си телевизионно интервю като главен секретар на МВР. Той коментира случая с убития от униформен младеж.

„Във въпросната вечер колегата се е възползвал от едно от множеството правомощия, които дава Законът за МВР. Едно от тях е употребата на оръжие, когато е абсолютно необходимо. Имаме сигнал за извършено престъпление, реакция, бързо локализиране на заподозрените, неизпълнение на полицейски разпореждания, преследвания и употреба на оръжие. Употребата на оръжие е след провеждане на предупредителни изстрели. Неговото поведение е укоримо, доколкото със себе си е носил и лично оръжие. В МВР има инструкция, според която служителите изпълняват задълженията си със служебно оръжие”, уточни той.

Майката на убитото от полицай момче: Г-н полицай, с какво сърчице ми застреля детенцето

Разстоянието, от което е произведен изстрелът, е предмет на разследване в рамките на воденото следствено дело. На въпрос имало ли е абсолютна необходимост да се използва огнестрелно оръжие, Коцев обясни: „Според полицейските доклади се обосновава именно необходимостта да се използва оръжие. Според мен е имало необходимост, но това предстои да се изясни”. Ще се изяснява дали униформеният е изпаднал в условията на неизбежна отбрана. „Не разполагам с такива данни”, допълни главният секретар.

Убийството на Алексей Петров

„Убийството на Алексей Петров е престъпление с фактическа и правна сложност предвид неговата биография. Налага се да се изследват всички процеси. Не е нужно да се бърза. Имаме две версии, които кумулират множество подверсии. Едната е свързана с личния живот, а другата, че убийството е свързано с бизнеса и частната дейност на Алексей Петров”, коментира той.

Кирил Петков: Никога не е имало среща между мен, Алексей Петров и Борисов

Това покушение е много добре организирано, предварително подготвено. Алексей Петров е наблюдаван, изучаван. И е подбран подходящият момент, за да се реализира това покушение. В момент, когато е бил без охрана, в момент, когато в парк „Витоша” е имало множество туристи, които създават благоприятни условия за анонимност на извършителя”, заяви главният секретар.

Коцев поясни, че охранителите на Петров са преминали през детектор на лъжата. За момента няма подозрения спрямо някой от тях. От доста месеци бизнесменът се е движел без охрана, което било негово решение.

Мерките на МВР срещу пияните шофьори

Коцев обяви, че ще бъде предложено прагът за концентрация на алкохол зад волана да бъде намален до 0,5 промила.

"Предлагаме нивото да е до 0,5 или до 0,2. Да взаимстваме от европейската практика. Прагът 1,2, до 1,2, над 1,2 е изключително голям. Моята позиция, е че въобще не трябва да се допуска да се употребява алкохол”, категоричен е главният секретар. 

Случаите на досъдебни производства на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, са 438 за август. До момента те са 138. „Тоест имаме с 300 досъдебни производства по-малко”, обяви той.

Според Коцев трябва да се предложи промяна относно стойностите на допустимия алкохол при шофиране на моторно превозно средство. Той добави, че МВР подкрепя да има изцяло нов Закон за движение по пътищата, както и идеята за повишаване на професионалната квалификация на водачите.

„Ще настоявам от колегите да се упражнява явен и видим контрол на пътнотранспортния трафик”, посочи главният секретар на МВР. Той добави, че полицаите трябва да извършват "демонстративен и системен" контрол на пътнотранспортния поток.

Главният секретар каза, че ще поиска оставката на шефа на Пето РУ в Пловдив, който беше засечен да шофира със 102 км/ч в града.

8 месеца по-късно: Убийството на психолога Иван Владимиров

Преди да бъде убит, Владимиров многократно е подавал сигнали в полицията, но МВР не е предприело действия. По случая беше назначена проверка. „Веднага след случая са назначени 4 проверки. Три са финализирани и предстои да се наложат дисциплинарни наказания. Четвъртата не е приключила, тъй като един от колегите е в дългосрочно отсъствие поради болест. Става въпрос за ръководител от Пето РУ”, поясни главният секретар.

Има ли чистка в МВР

Според Коцев право на всеки един ръководител е да има възможност да подбере екипа си. „Предпочитам да работя с професионалисти, с експертиза, които работят с ум, сърце и имат желание да се развиват”, е мнението му. Главният секретар обясни, че не разполага с информация в структурите да се назначават хора, за някои от които има дисциплинарни производства за сексуален тормоз.

Предстоящият местен вот

Главният секретар увери, че МВР е „абсолютно готово” за местните избори - организационно, технически и физически. „Ще реагираме на всеки сигнал за изборни нарушения. До момента са получени три сигнала”, обясни той. Създаден е оперативен щаб. За първи път се въвежда денонощна телефонна линия във всяка структура на МВР в страната.

Целия разговор гледайте във видеото. 
NOVA