/ Дарик архив
Още на 10 февруари Министерството на здравеопазването(МЗ) е подало справка към всички заинтересовани институции за лицата с изтекло експертно решение преди влизането в сила на промените в Закона за хората с увреждания. Това съобщи пред журналисти служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Динко Странски, цитиран от пресцентъра на МЗ.

Коментарът му е в отговор на препоръките на омбудсмана Диана Ковачева, засягащи хората, чийто ТЕЛК решения са изтекли преди влизането в сила на промените в Закона. Министерството на здравеопазването е направило всичко, което зависи от нас, каза д-р Странски.

Обявиха кога започва изплащането с удължен срок на пенсии за инвалидност

По-рано днес от пресцентъра на омбудсмана съобщиха, че Диана Ковачева настоява да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени плащания към хората с увреждания. Тя е изпратила препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Зам.-министър Странски заяви още, че гражданите не трябва да предприемат никакви допълнителни действия, защото всичко е изпратено между институциите по електронен път.

В случаите на необходимост от преосвидетелстване, гражданите следва да подадат заявление за преосвидетелстване по обичайния ред поне три месеца преди изтичане срока на експертното решение, добави д-р Странски. Той обясни, че в МЗ не е постъпил нито един сигнал от институция или от граждани, че системата, осигуряваща електронна свързаност между институциите, не работи и подчерта, че при сигнал министерството е готово да провери казуса веднага и да реагира своевременно.

Омбудсманът алармира за забавени плащания към хората с увреждания

Министерството на здравеопазването отново подчертава, че хората с увреждания, които са подали заявления-декларация за преосвидетелстване и, чийто срок на експертните решения е преди влизането в сила на промените в Закона за хората с увреждания (29 януари т.г.) не трябва да предприемат никакви действия пред Националния осигурителен институт (НОИ), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Агенцията за социално подпомагане (АСП), Агенцията за хората с увреждания (АХУ), Националната агенция за приходите (НАП) и Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Единствено тяхно задължение, за да не губят правата си, е да подават заявления-декларации за преосвидетелстване минимум три месеца преди изтичане срока на съответното експертно решение, съгласно закона.

Информацията се предоставя служебно от системата на медицинската експертиза до всички заинтересовани страни и общините по настоящ адрес на лицата.
БТА припомня, че на 19 януари парламентът прие на второ четене промени в Закона за хората с увреждания, които предвиждат при забавяне на ТЕЛК, в случаите на преосвидетелстване, хората с увреждания да запазят правата си и финансовата и социална подкрепа за тях да продължи.