/ БГНЕС
Да не се политизира трагедията, призова д-р Даниела Дариткова
Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова ще организира изслушване в парламента на управителя на Националната здравноосигурителна каса заради случая с починалото дете,  което не дочака решение за лечение. Това съобщи пред NOVA д-р Дариткова в качеството си и на председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание.
 
6-годишната Мими изгуби битката с рака

"Аз ще поканя всички на заседанието на комисия, на което ще изслушаме управителя на НЗОК, и се надявам това да бъде от полза на всички. Това ще даде възможност, ако има дефицит на административен капацитет, той да бъде запълнен. Защото дефицит на средства няма. Средствата за този вид лечение се осигуряват от държавния бюджет", гарантира Дариткова. Тя уточни, че тези пари не се вземат от здравните осигуровки в НЗОК.
 
Дариткова припомни, че именно парламентът е взел решението за прехвърляне на дейността на Фонда за лечение на деца към Здрашната каса, за да се оптимизира работата му и да се ускори вземането на решенията за лечението на нуждаещите се деца. "Защото и преди имаше сигнали за забавяне на решения за лечение в чужбина и по някаква причина се прехвърляха отговорностите между двете институции", вметна Дариткова.
 

Погледнете към небето... По чисто е нали?!? Нашето слънчице язди кончета из зелените небесни поляни! Няма системи, няма...

Публикувахте от Заедно за слънчо Мими в Вторник, 18 юни 2019 г.
"Аз поемам ангажимент да направя изслушване в комисията по здравеопазване, за да може да се изясни през тези три месеца, в които функционира, да се изясни какви са сроковете за отговор на преписките и какво се случва, за да бъде в интерес на децата тази реформа", каза председателят на комисията по здравеопазване.
 
По-късно Даниела Дариткова потвърди намерението си и в декларация от парламентарната трибуна в отговор на искането на БСП за изслушване на управителя на Здравната каса в НС. Тя изказа съболезнования на семейството на детето и призова трагедията да не се политизира. "За съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести. Не можем политически да използваме това тук от тази трибуна", заяви в НС председателят на ПГ на ГЕРБ.