/ БТА
"Този документ ни дава възможност да се засили взаимодействието с Великобритания в областта на борбата и противодействието на нелегалната миграция". Това съобщи на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", където с британския държавен министър по въпросите на имиграцията Роберт Дженрик подписаха "Изявление за засилено сътрудничество", което касае именно нелегалната миграция.

До изявлението се стигна след двумесечна интензивна работа по отношение на противодействието на преминаване на лодки, двигатели и приспособления, които не отговарят на европейските стандарти, през страната ни, уточни Стоянов. Той допълни, че в момента ние имаме възможност да откриваме и изземаме тези лодки, с които през Ламанша от Франция към Великобритания се превозват мигранти.
Стоянов допълни, че това е значителен напредък в борбата с нелегалната миграция, а изземането на плавателни съдове е започнало преди месец и половина.

На въпрос за обстановката по българо-турската граница Стоянов отговори, че за разлика от началото на лятото, когато за денонощие са били регистрирани по около 1500 опита за нелегално влизане у нас, след предприетата реорганизация и увеличаването на състава на браздата с 30 процента повече служители, опитите са намалели до 300-400. В момента ситуацията е изключително спокойна, обобщи Стоянов.

Министър Дженрик изрази благодарност към министър Стоянов и правителството ни и ги нарече "наши съществени важни партньори"  в борбата срещу организираната престъпност, имиграционната престъпност и каналджийството на хора. Усилията, които сме положили съвместно, водят до този резултат, че се пресича дейността на организирани престъпни групи, които превеждат мигранти в тези абсолюно опасни лодки през Ламанша, и в резултат на което умират хора.

Дженрик отбеляза още, че работи в изключително тясно сътрудничество с нашите МВР и Агенция "Митници", като Обединеното кралство оказва подкрепа по различни начини - дарило е митничарски кучета, технически средства, като целта е сътрудничеството, което е от полза за двете страни, да се задълбочава. 

Хубавото и в двете страни е, че се наблюдава твърда решимост да се пресече и прекрати дейността на организираните престъпни групи, замесни в каналджийство, за да може да престанат да използват Европа като канал за превеждане на хора, обобщи британският министър. Той допълни, че България е много силен съюзник в тази борба и чака с нетърпение доразвиването и задълбочаването на успешното сътрудничество. 

Посещението на двете делегации - българска и британска, включваше и демострации на работата на митничарските кучета на пункта, на газ-анализаторите за укрити мигранти и разглеждане на част от конфискуваните лодки. 
Николай Грудев/БТА