/ Снимка: Дарик, архив
Засилени мерки за сигурност, координация с градския транспорт и забрана за шествия на фен клубовете. Това е част от организацията, която полицията предприема преди дербито в неделя. На 22-ма футболни хулигани вече е наложена забрана за влизане на стадиона заради регистрирани противообществени прояви. От утре пък влиза забрана за паркиране около Националния стадион.

Извънредни мерки за сигурност преди дербито „Левски“ - ЦСКА в София
 
Според заместник-директора на столичната полиция Антон Златанов - мерките за сигурност преди предстоящия мач са чувствително завишени след злополучния инцидент през април м.г., при който футболен фен хвърли бомбичка на стадиона и рани младата служителка на полицията Гергана Зашева.

Левски спря ЦСКА към титлата, кървав инцидент беляза дербито (ВИДЕО)

Тогава, в резултат на случилото се, жената почти загуби зрението на едното си око, а футболният фен Йордан Исаев бе осъден на 4 години затвор:
 
„Последната година работим постоянно с Министерство на спорта, респективно с Националната спортна база по подобрение на инфраструктурата и на видеонаблюдението. Там нещата са значително по-добре от преди. Имаме пълен контрол върху поведението на зрителите в спортната зона и дори някой, който извърши хулиганска проява да не бъде задържан в момента на извършването, впоследствие ние работим по издирването му и установяването на неговата вина. Знаете, че при неприятния инцидент през миналата година, с хвърлената бомбичка вътре в стадиона, с доста усилия и труд, успяхме в рамките на няколко дни да установим извършителя и той вече е с влязла в сила присъда. Така че отново да кажа, че за нас е много важно, по време на това дерби и след него, да се говори изцяло за спортно-техническата част на събитието и по възможност сегашната ни медийна изява да бъде единствена и да няма противообществени прояви, които да налагат да даваме изявления и след това.“
 
Иначе от полицията обявиха, че са в тясна координация с „Центъра за градска мобилност”. Шофьорите от тролеи, автобуси, трамваи и влаковете в метрото ще информират СДВР за агресивни футболни фенове преди и след мача в неделя. Освен това е създадена организация агитките на двата отбора да не се засичат при излизане от стадиона:
 
„Шествия, които да блокират уличното движение няма да бъдат позволявани и няма да бъдат допускани. Провели сме среща в СДВР през тази седмица с фен-клубовете и клубовете и със Столична община. Изрично са предупредени, че големите групи не бива да се движат заедно. Ако има такива, трябва да се движат по тротоарите и по пешеходните зони, но няма да допускаме блокиране на уличното движение“.

Хулиганът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полицията (ВИДЕО)
 
„През последните години не един и два пъти има нарушение в средствата за градския транспорт. Към момента в 100% от случаите ние сме успели да установим извършителите“, обяви Златанов.
 
Заместник-шефът на полицията в София каза още, че в резултат на последните промени в Закона за футболното хулиганство от лятото на миналата година, на 21 футболни хулигани вече са наложени административни мерки за недопускане до стадиона, тъй като са регистрирани за противообществени прояви.