Защо КС спря реформата на Москов
Защо КС спря реформата на Москов / БГНЕС, архив

В Закона за здравното осигуряване не е посочено в кои случаи българските пациенти ще имат право да ползват услуги на здравната каса, включени в основния пакет, и в кои случаи ще попадат в допълнителния пакет. Не са очертани критериите за обособяване на двата пакета, по които здравният министър Петър Москов настоява здравната каса да плаща.

Частните болници искат спешна среща със Здравната каса след решението на КС

Това е основният аргумент, с който Конституционният съд преди дни обяви реформата в здравеопазването за противоконституционна, става ясно от мотивите на съда. В тях се посочва, че от закона, изготвен от екипа на Москов, не става ясно и какви са целените последици от него.

Докато в стария вариант на закона е имало дефиниция какво е „основен" пакет от услуги, по който касата единствено заплаща, то след измененията, изготвени от Москов, тази дефиниция се оказва, че е заличена. В новия Закон за здравното осигуряване липсва легално определение на понятията „основен" и „допълнителен". По този начин не може да се добие представа какво е съдържанието на пакетите и каква е разликата между тях.

Конституционният съд отмени здравната реформа на Москов

Констатацията на съда е, че разпоредбата на Москов е неясна, създава предпоставки за противоречия и дава възможност да се запълва с различно съдържание занапред. На практика в закона са упоменати само наименованията на пакетите - основен и допълнителен - но не и съдържанието им.

Идеята според министър Москов бе заболяванията, за лечението на които здравната каса заплаща, да бъдат разделени в пакети. Целта бе в основния пакет да са заболявания, чието лечение ще се извършва без отлагане, а в допълнителния пакет диагнози, за които пациентите ще чакат, докато дойде редът им за лечение или пък ще плащат.

Съдът е констатирал, че е възможно точно такава да е била идеята на законодателя, но на практика тя е останала лишена от всякаква правна регламентация.

Конституционният съд спря реформата на 8-и март, а като следствие от това здравната каса остана без правно основание да плаща на болниците и да сключва договори с нови лечебни заведения.