Защо един арменец гради Двора на кирилицата в България?
101647
Защо един арменец гради Двора на кирилицата в България?
  • Защо един арменец гради Двора на кирилицата в България?
Около 15 нови паметника тази година ще станат част от алеята на писателите в Двора на кирилицата в Плиска. Това съобщи в интервю за Дарик Карен Алексанян, който създаде комплекса преди четири години. В алеята вече има почти 40 бюста на творци от различни държави, писали на кирилица.
 
 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА!!!

Публикувахте от Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата в Четвъртък, 23 май 2019 г.

Освен уникално изработените букви, в двора на кирилицата има картинна галерия, свързана с азбуката и с покръстването на българите, както и восъчни фигури - на учениците на Кирил и Методий и на всички български владетели, царували в Плиска.

Глаголицата е мислена като свещено писмо

Карен Алексанян идва в България за малко в средата на 90-те. Но освен че остава в страната ни, преди 4 години открива създадения от него Двор на кирилицата в Плиска. Купува земя и на мястото на голата земя прави комплекса "Стара Плиска".
 
"Всички букви от българската азбука са наредени в Двора на кирилицата. Направени са в Армения от най-добрия арменски каменоделец. Всяка буква тежки между 400-500 кг, докарахме ги с два ТИР-а. Майсторът дойде от Армения да ги монтира лично", споделя Алексанян.
 
"Малко в света са азбуките, чиито създатели се знаят. Например никой не знае кой е създал латиницата, гръцката, арабската, китайската. Редно е такава азбука, така мъченически създадена, да има свой музей", допълва още създателят на Двора на кирилицата.
 
Най-старата книга на кирилица се пази в библиотеката на Ватикана

Карен Алексанян подчертава, че Плиска е най-значимият град в историята ни, а и в историята на Средновековна Европа. "IX в. Плиска е бил най-големият град в Европа, около 23 кв.км. Тогава Рим е бил 14 кв.км, а Константинопол - 17 кв.км.", допълва той.
 
 

Ран Босилек е псевдонимът, на един от най-обичаните български детски писатели, Генчо Станчев Негенцов. Той е роден на 26...

Публикувахте от Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата в Четвъртък, 16 май 2019 г.

В Двора на кирилицата в Плиска могат да се видят восъчните фигури на Климент, Наум и Ангеларий, които преработват глаголицата в кирилица. На втория етаж са фигурите на всички владетели на България, царували в Първата българска столица. В Алеята на писателите вече стоят паметници-бюстове на творци, писали на кирилица.